6 ieteikumi, kas palīdzēs atmaksāt aizdevumu laicīgi

Atgriezties 23 marts, 2020

Neatkarīgi no tā, vai aizņematies pirmo reizi vai atkārtoti, kredītsaistības jāuztver nopietni. Pareizi to izmantojot, aizdevums var kalpot kā noderīgs rīks, kas palīdz attīstīties un augt, taču, lai tā notiktu, viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas jāņem vērā, ir laicīga aizdevuma atmaksa.

Piedāvājam sešus noderīgus padomus, kuri palīdzēs to izdarīt.

1. Pirms aizņemšanās izvērtējiet savas iespējas atmaksāt kredītu

atmaksa

Šāda rīcība parāda to, ka pret aizņemšanos izturaties atbildīgi, kā arī palīdz saprast, vai Jūsu finansiālā situācija ir piemērota konkrētā kredīta atmaksai noteiktajā termiņā. Šajā gadījumā uzmanība jāpievērš tam, kādi ir Jūsu ienākumi, vai ir pastāvīga darba vieta, vai esat nesen sākuši darbu attiecīgajā amatā un Jums joprojām ir pārbaudes laiks? Vai ar esošo algu pietiek, lai Jūs apmaksātu visus regulāros rēķinus, tai skaitā, ātro kredītu, kā arī atlicinātu summu citām vajadzībām?

2. Pirms aizņematies, pārdomājiet, kāds būs kredīta izmantošanas mērķis

Lai saprastu, cik liela naudas summa Jums nepieciešama, kā arī, vai ar šādu aizdevumu, lai atrisinātu esošo problēmu, ir svarīgi pārdomāt, kādam mērķim kredītu izmantosit. Nereti šādus finanšu pakalpojumus cilvēki izvēlas, lai steidzami veiktu mājokļa vai auto remontu, iegādātos mēbeles, patēriņa preces, izmantotu veselības aprūpes pakalpojumus, iegūtu izglītību, kā arī, lai sasniegtu dažādus citus mērķus. Padomājiet, vai ar sākotnēji izvēlēto summu pietiks, lai iegūtu vēlamos rezultātus.

3. Uzstādiet aizdevuma atmaksu kā galveno prioritāti

Šāda attieksme ir nepieciešama, lai laicīgi atmaksātu kredītu un nesabojātu savu kredītvēsturi, kas var ietekmēt Jūsu iespējas aizņemties nākotnē.

Var gadīties, ka pēc laika Jums būs nepieciešams aizdevums, piemēram, taču, ja būsit kredītvēsturi sabojājuši, laicīgi neatmaksājot aizdevumu, kredītu Jums, visticamāk, atteiks. Lai Jūs neaizmirstu par aizdevuma apmaksu, saņemot algu, vienmēr tā rēķinu apmaksājiet kā pirmo, bet tikai pēc tam ķerieties pie pārējiem maksājumiem. Tāpat noderēt var internetbankās esošā automātisko maksājumu pieslēgšanas funkcija.

4. Ņemiet vērā, kāds ir aizdevuma atmaksas datums

Šim aspektam ir īpaši svarīga loma veiksmīgā atmaksas procesā, jo, ja, piemēram, kredīta rēķina apmaksas datums ir pirms Jūsu algas saņemšanas dienas, nepieciešams plānot, kā šo situāciju atrisināt. Viens no variantiem, ir konkrētās summas ietaupīšana jau iepriekšējā mēnesī, lai brīdī, kad pienāks rēķina apmaksas termiņš, Jums būtu pieejami nepieciešamie naudas līdzekļi.

5. Plānojiet savu budžetu

budžeta plāns

Pirmais solis ceļā uz kontroli pār savu finansiālo situāciju, ir budžeta plāna izveide. Pats vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir paņemt papīra lapu un pierakstīt uz tās visus savus ienākumus un regulāros izdevumus. Ja nepieciešams, izdevumus var apvienot plašākās kategorijās, piemēram, “mājoklis”, “auto” vai “aizdevums”. Šie izdevumi būs svarīgākie, kuriem jāpievērš uzmanība, taču ņemiet vērā, ka kredīta atmaksas summai nevajadzētu pārsniegt 20% no Jūsu ikmēneša ienākumiem. Atlikušo naudu Jūs varat izmantot pēc izvēles, taču prātīgi būtu vismaz daļu no tās novirzīt iekrāšanai ārkārtas gadījumiem.

6. Meklējiet papildus ienākumu gūšanas iespējas

Ja esat jau noformējuši aizdevumu, taču nejūtaties droši par to, vai spēsit to laicīgi atmaksāt, jo radušies citi izdevumi, vai arī cenšaties iekļauties ierobežotā budžetā, viens no veidiem, kā uzlabot savu finansiālo situāciju, ir papildus darba iespēju izskatīšana. Ja Jums ir kāds hobijs, kuru varat pārvērst par peļņas avotu, vai arī zināt citu likumīgu veidu, kā varētu nopelnīt papildu līdzekļus, izmantojiet to. Ja pret aizņemšanos izturaties atbildīgi, tad neatkarīgi no tā, vai Jūsu izvēle ir patēriņa kredīti, vai kāds cits aizdevuma veids, centieties darīt visu iespējamo, lai nenokavētu maksājuma datumu.