Kādas profesijas ir pieprasītas Latvijā?

Atgriezties 23 marts, 2020

Karjeras plānošana ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, par kuru savus bērnus mudina domāt teju visi vecāki. Plānošana tiešā veidā ietekmē to, kādu profesiju jaunietis vēlas apgūt, kur mācīties un, ko dzīvē sasniegt. Mēdz pat gadīties, ka par karjeras izvēli ģimenēs sāk domāt jau tad, kad bērni vēl mācās pamatskolā.

Domājot par savu bērnu nākotni, vecākiem jāņem vērā ne tikai savu bērnu intereses un vēlamās profesijas, bet arī tas, kurās izglītības iestādēs tās iespējams apgūt, vai ir izredzes mācīties valsts apmaksātajā studiju vietā, vai nepieciešams aizdevums izglītībai.

Bet kā tad izvēlēties piemērotāko profesiju? Lai atvieglotu šo nopietno lēmumu, esam apskatījuši dažādus avotus un no tiem apkopojuši Latvijā pieprasītākās profesijas.

10 pieprasītākās profesijas Latvijā

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), sadarbojoties ar karjeras portālu Prakse.lv, 2018. gadā apkopojusi profesijas, pēc kurām šobrīd mūsu valstī ir augstākais pieprasījums.

Ņemot vērā vairāk nekā 2500 darba devēju viedokli, izveidots tops, kurā pieminētas nozares, kas Latvijā konkrētajā brīdī ir nozīmīgākās.

Programmētāji

Ikviena profesiju topa pirmajā vietā pārliecinoši ierindojas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozare un ar to saistītās profesijas.

Šeit izcelta programmētāja profesija, kas, pēc darba devēju domām, Latvijā 2018. gadā ir pieprasītākā un vajadzīgākā.

Jāpiebilst, ka IKT ir daudzpusīga nozare, kurā darbojas arī tādu profesiju pārstāvji, kā projektu vadītāji, testētāji un sistēmu un biznesa analītiķi.

Turklāt šīs profesijas šobrīd ir aktuālas un pieprasītas ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Un daudzi programmētāji strādā no mājām – kā pašnodarbinātie.

Mārketinga speciālisti, finansisti, grāmatveži

Karjeras topā izceltas arī tās profesijas, kas saistītas ar uzņēmumu darbības atbalstu.

Nozaru loks ir visai plašs un ietver sevī tādas profesijas kā mārketinga speciālists, finanšu speciālists, grāmatvedis un projektu vadītājs.

Statistika liecina – lai arī Latvijā ir daudz izglītības iestāžu, kur apgūt šīs profesijas, tieši šajās jomās ir sarežģīti atrast erudītus, inteliģentus un kvalificētus speciālistus.

Ņemiet vērā, ka šajās profesijās nepieciešamas zināšanas ne tikai konkrētajās jomās, bet uzmanība jāpievērš arī svešvalodu zināšanām, kas šāda veida profesijās ir svarīgi. Protams, vienmēr iespējams apmeklēt arī papildu kursus vai mācīties tālmācībā.

Celtnieki

celtniecība

Ņemot vērā straujo darba tirgus mainību, jāapzinās, ka tās profesijas, kas agrāk bija aktuālas un pieprasītas, nākotnē var zaudēt savu popularitāti vai izzust pavisam.

Visvairāk dažādu speciālistu trūkst tieši celtniecības nozarē – celtniecība būs aktuāla vienmēr, jo telpas un mājokļi cilvēkiem būs nepieciešami arī turpmāk.

Inženieri

Inženieris apvieno sevī dažādu zināšanu kopumu – fizika, ķīmija, matemātika, un ar to palīdzību risina daudzveidīgas tehniskas problēmas.

Profesiju tops liecina par to, ka Latvijā cilvēki arvien vairāk izvēlas studēt tieši RTU, kur apgūst inženiera profesiju.

Tā kā šīs profesijas pārstāvji ir atbildīgi par celtnieku darbu, arī tie bija un būs pieprasīti vienmēr. To galvenais uzdevums ir projektēt ēkas, tiltus, ceļus. 

Pārdevēji

Ikvienā profesiju topā galvenokārt tiek izcelti speciālisti, kas piesaista klientus, izplata un pārdod preces un pakalpojumus. Viena no šādām profesijām – pārdevējs.

Pārdevēja profesija vienmēr bijusi un būs pieprasīta darba tirgū, jo tā saistīta ar preču un pakalpojumu pārdošanu un pirkšanu, un klientu netrūkst – ikviens no mums ir kādas nozares klients.  

Medmāsas

Ņemot vērā algu trūkumu un kvalifikācijas nepieciešamību, pieprasītas ir arī medmāsas.

Tieši izglītība un neskaitāmās kvalifikācijas ir tas, kas ļauj medmāsām veikt fiziskos izmeklējumus, pieņemt analīzes, analizēt laboratorijas rezultātus, izrakstīt medikamentus, nozīmēt ārstēšanu un izglītot pacientus, un tā kā ārsta/mediķa profesijas kvalifikācijas iegūšana Latvijā ir ļoti dārga, to mācās arvien mazāk jauniešu.

Salīdzinot ar citām valstīm, profesionālu medmāsu trūkums Latvijā ir ļoti izteikts. Kādēļ? Jo papildu ārsta lomai, medmāsai nepieciešamas arī citas kvalifikācijas.

Skolotāji

Latvijā pieprasīta vēl joprojām ir arī skolotāja profesija, jo skolotāji arvien biežāk maina savu kvalifikāciju, aiziet no darba, dodas peļņā uz ārzemēm.

Lai arī daudzi jaunieši izvēlas studēt šajā jomā, tas ne vienmēr nozīmē, ka viņi pēc tam arī strādā šajā jomā, tādēļ daudzas skolotāju vakances paliek brīvas.

Jo vairāk brīvo darba vietu, jo pieprasītāka kļūst profesija darba tirgū.

Autovadītāji

Katru gadu pieprasītāko profesiju topu veido arī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), kas apvieno tās vakances, kurās visvairāk nepieciešami darbinieki. 2018. gadā šī topa augšgalā ierindojās kravas automobiļu vadītāji.

Paplašinoties pārtikas piegādes un pasažieru pārvadājumu jomai, arvien populārākas kļūst arī tādas profesijas kā taksists, kurjers utt.

Šī ir teju vienīgā profesija, kurai nav nepieciešama profesionāla kvalifikācija – obligāta prasība ir vien konkrēta vadītāja apliecības kategorija.

Pavāri

Arvien pieaugot un paplašinoties ēdināšanas nozarei, aktuālāka kļūst arī pavāra profesija.

Pavārs ir viena no biežākajām izvēlēm tieši vidējās profesionālās izglītības jomā, tomēr Latvijā pavāru trūkums ir akūts.

Tā kā iegūt kvalifikāciju šajā jomā ir salīdzinoši lēti un vienkārši, pavāra darbs ne vienmēr ir augsti apmaksāts.

Tomēr jāņem vērā, ka tas ir stabils, un daudzos gadījumos tas ir noteicošais kritērijs, meklējot darbu.

Mehāniķi

Mehāniķi pēta, projektē, attīsta, būvē un testē dažādas ierīces.

Attīstoties rūpniecībai, eksportam un importam, dažādi uzņēmumi aicina darbā mehāniķus, kas uzraudzītu ražošanas procesu un atbildētu par iekārtu tehnisko darbību.

Arī mehāniķa profesija ir viena no visbiežākajām izvēlēm tieši vidējās profesionālās izglītības jomā, tomēr statistika liecina, ka vairāk nekā puse tehnikumu absolventu lemj par labu citai profesijai.

Jābilst, ka mehāniķa profesija ir labi apmaksāta, tomēr fiziski smaga.

Izglītībai ir būtiska nozīme

studijas

Tāpat NVA norāda, ka lielai daļai to personu, kas reģistrējušās kā bezdarbnieki, ir zems izglītības līmenis – pamata vai vidējā izglītība, atsevišķos gadījumos – pat tās trūkums.

Lai būtu iespējams nākotnē iekļauties darba tirgū, šajā grupā esošajiem cilvēkiem nepieciešams pārkvalificēties un apgūt papildu zināšanas un prasmes, kas attiecas uz darba devēju vidū pieprasītām profesijām.

Ir iespējams iziet dažādus kursus, apmācības un citos veidos paaugstināt savas iespējas iegūt labāk apmaksātu darbu.

Izglītība mūsdienās daudzās nozarēs kļuvusi par noteicošo kritēriju darbinieku atlases procesā.

Kas jāņem vērā jau skolas laikā?

Jāņem vērā, kādiem mācību priekšmetiem jāpievērš uzmanība un, ar ko jārēķinās, izvēloties konkrēto virzienu – cik ilgi jāmācās, kāda varētu būt iespējamā alga un, protams, cik pieprasīta konkrētā profesija ir Latvijā.

Tas viss ļauj vecākiem saprast, kurā nozarē viņu bērniem būtu ieteicams mācīties, lai nākotnē varētu strādāt labi apmaksātā darbā.

Kādas profesijas varētu izzust?

nākotnes profesija

Vēl vienu profesiju sarakstu izveidojuši “LMT Smart Future” konferences organizatori, apkopojot dažādu ekspertu viedokļus. Šis saraksts atšķiras no iepriekšējiem ar to, ka prognozē, kādas profesijas nākotnē varētu izzust. Balstoties uz statistikas datiem, iepriekš minētās profesijas, kā kurjers, taksists un pastnieks pēc gadiem, iespējams, varētu aizstāt tehnoloģiskie risinājumi, piemēram, droni vai roboti.

Tāpat par profesijas pieprasījumu jāpadomā arī ceļojumu konsultantiem, ņemot vērā to, ka cilvēki lielākoties visu paši atrod internetā. Iespējams, mainīties varētu arī izglītības joma, kas attiecas uz dažādiem kursiem, kurus pasniedz lektori. Tāpat automatizācija nākotnē ietekmēs arī grāmatvežus un personas, kas veic datu uzskaiti.

Secinājums

Kā redzams, šobrīd Latvijā ir izteikts pieprasījums pēc dažādu jomu speciālistiem – programmētājiem, mārketinga, finanšu, būvniecības un pat ēdināšanas nozares speciālistiem. Par to, kas darba devējiem būs nepieciešams pēc pieciem, desmit vai vairāk gadiem, atliek vien minēt un/vai diskutēt, tomēr jau šobrīd iezīmējušās nākotnes tendences, kuras, izvēloties profesiju, pavisam noteikti vajadzētu ņemt vērā.

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!