Kas ir tālmācība un kad to izvēlēties?

Atgriezties 2 septembris, 2020

Laikā, kad arvien biežāk tiek runāts par attālināto saziņu, izmantojot digitālās platformas, vairāk uzmanības tiek pievērsts arī alternatīvām mācīšanās metodēm, kas sniedz iespēju iegūt izglītību, netiekoties klātienē ar mācībspēkiem un citiem audzēkņiem. Viena no studiju formām, kas pazīstama visā pasaulē, tai skaitā Latvijā, ir tālmācība. 

Ja izglītība ir bijis Jūsu mērķis, mācību maksas segšanai iespējams noformēt kredītu izglītībai, bet atmaksāt to pamazām.

Par to, kā tas vispār tālmācība darbojas, kas jāņem vērā, to izvēloties, un, kādos gadījumos cilvēki to izvēlas, lasiet raksta turpinājumā.

Kas ir tālmācība?

Latvijas Republikas Izglītības likums šī jēdziena definīcijā norāda, ka tālmācība ir viena no “izglītības iegūšanas formām, kuras ietvaros izglītības iestādes studentiem jāmācās patstāvīgi, izmantojot piešķirtajos mācību materiālos pieejamo informāciju, kā arī dažāda veida elektroniskos un tehniskos saziņas rīkus” (piemēram, datoru). Tālmācība tiek uzskatīta arī kā viens no neklātienes mācību veidiem.

Vienkāršāk runājot, tālmācība no atrašanās klasē atšķiras ar to, ka šajā formā mācības notiek personai individuāli apgūstot mācību materiālu un pildot uzdevumus, piemēram, esot mājās vai citur. Mācību stundas klātienē nenotiek, visa tālmācības izglītībai nepieciešamā informācija un materiāli tiek nodrošināti virtuālajā vidē (internetā – izmantojot video lekcijas un konsultācijas, saziņā Whatsapp un citur).

Pirmās vēstures liecības, kas norāda uz tālmācības rašanos, meklējamas jau 18. gadsimtā, kad vietējā Bostonas avīzē parādījās kāda skolotāja sludinājums ar piedāvājumu mācīties, nodrošinot, ka reizi nedēļā mācību materiāli tiks nosūtīti pa pastu. Simts gadus vēlāk līdzīgas izglītības iespējas avīzēs parādījās arī Zviedrijā un Anglijā, pēc tam šīs studiju forma sāka kļūt arvien populārāka. 

Latvijā tālmācības ceļā zināšanas sāka apgūt pagājušā gadsimta 90. gados, pakāpeniski nonākot līdz mūsdienām, kad mācības norisinās galvenokārt internetā, audzēkņiem ir pieejamas grāmatas, video un citi materiāli, kas nepieciešami mācībām, tai skaitā ieskaites tiek kārtotas virtuālā vidē.

Mācīšanās veidi

mācību tipi

Attīstoties tālmācībai, universitātes un citas izglītības iestādes sāka izmantot dažādas mācību metodes, un katrai no tām ir savas raksturīgās īpašības:

  • Pedagoga metode – šī stratēģija koncentrējas uz skolotāju, viņa zināšanām un spēju motivēt audzēkņus, nodrošinot rakstveida mācību vielu, kā arī, sniedzot palīdzību un mijiedarbojoties ar studējošajiem attālinātā veidā;
  • Neklātienes metode – gan mācības, gan saziņa notiek galvenokārt tikai rakstveidā;
  • Tehnoloģiskā metode – mūsdienās īpaši aktuāls modelis, ko plaši pielieto tālmācības vidusskolas un citas iestādes Somijā, Kanādā un citviet. Mācību process balstās uz dažādu informācijas tehnoloģiju izmantošanu, visbiežāk, internetā (dators, telefons, planšetdators un tamlīdzīgi);
  • Konsultanta metode – līdzīga pedagoga metodei, taču šoreiz skolotājs nevis koncentrējas uz mācīšanu, bet padomu sniegšanu un atbalstu;
  • Jauktā metode – kā jau nosaukums vēsta, šī metode apvieno visas iepriekšējās, ietverot gan rakstisku saziņu, gan arī uz individuālu mācību satura apguvi un tehnoloģiju izmantošanu.

Kādu izglītību var iegūt tālmācībā?

Latvijā, izmantojot tālmācību, var iegūt ne tikai vispārējo (pamata un vidējo izglītību) un profesionālo, bet arī augstāko izglītību. Tāpat arī citviet pasaulē tiek piedāvāti dažādi kursi, pamata, vidējās izglītības un augstākās izglītības līmeņi. 

Dažkārt kursi un mācību programmas tiek piedāvātas par brīvu, taču akreditēta izglītības līmeņa ieguve nereti ir par maksu. Cenas katrā tālmācības vidusskolā un citās izglītības iestādēs atšķiras, tāpat tiek piedāvātas arī atlaides un pat stipendijas.

Tālmācības priekšrocības un mīnusi

Kā ikvienai studiju metode, arī tālmācība ir ar saviem plusiem un mīnusiem. Ja pats apsverat domu iegūt vidējo izglītību vai pat augstāko izglītību, mācoties tālmācībā, vai arī izvērtējat, to, kā bērnam mācīties attālināti, vispirms ņemiet vērā vairākas svarīgas lietas.

Tālmācības priekšrocības

  • Mazāk stresa – nav noslēpums, ka liela daļa skolēnu izjūt stresu un nervozitāti atzīmju dēļ. Īpaši augsts šis rādītājs ir ģimenēs, kurās vecāki uz bērniem izdara pastiprinātu spiedienu, salīdzinot savas atvases ar viņu klasesbiedru sasniegumiem. Tāpat arī klātienes mācības var radīt stresu, ja bērns visas klases priekšā kļūdās vai apmulst. Tālmācības vidusskola ir risinājums, kas ļauj koncentrēties uz individuālu izaugsmi un spēju uzlabošanu.
  • Motivācija ieguldīt savā izaugsmē – mācīšanās klātienē saistās ar intensīvu sāncensību par to, kurš būs gudrāks, kurš iegūs labāku atzīmi, kuram būs augstāks statuss, vairāk draugu un tamlīdzīgi. Tālmācība ir zināšanu apgūšanas veids, kas ļauj koncentrēties uz sevi, godīgu attieksmi pret mācību procesu un ieguldīšanu sevis attīstībā.
  • Elastīgs mācību process – attālināta mācīšanās ievērojami izmaina izpratni par laiku un izglītības iegūšanu. Atšķirībā no klātienes stundām un lekcijām, uz kurām jādodas konkrētā laikā, mācoties tālmācības vidusskolā vai citā iestādē, varēsiet izbaudīt lielisku priekšrocību – tā sniedz iespēju audzēkņiem salīdzinoši brīvi plānot savu ikdienu un laiku, ko veltīt mācībām. Protams, tik un tā programmas ietvaros Jums sūta mācību materiālus un ieskaites, kurām jābūt paveiktām noteiktā termiņā.
  • Iespēja apvienot ar darbu un hobijiem – ne visiem no mums dzīve rit pēc plāna, tādēļ ir situācijas, kad mācības jāatliek otrajā plānā, veltot laiku kam citam, piemēram, darbam. Studijas tālmācībā piedāvā atgūt nokavēto vai arī veiksmīgi apvienot mācības, piemēram, tālmācības vidusskolā vai universitātē ar darbu vai hobiju, kas Jums ir svarīgs.
  • Jūs vecumam vai atrašanās vietai nav nozīmes – vēlme pabeigt iesāktu izglītību vai arī mācīties ko jaunu ir uzteicama, un tādiem apstākļiem kā vecums vai dzīvesvieta noteikti nevajadzētu atturēt Jūs no sava sapņa sasniegšanas. Tālmācības programmas var lieliski izmantot, neatkarīgi no tā, vai esat Rīgā, Liepājā vai Daugavpilī, un nav svarīgi, vai Jums ir 18, 30 vai pat 60 gadu, jo galvenais ir motivācija!

Tālmācības mīnusi

  • Nepieciešamība trenēt pašdisciplīnu un motivāciju – līdzīgi kā cilvēkiem, kuri strādā no mājām, arī mācoties tālmācībā, nākas sastapties ar vienu no lielākajiem šķēršļiem – ir jāspēj prasmīgi plānot laiku un būt disciplinētam. Pedagogi nevarēs regulāri kontrolēt Jūsu aktivitāti un iesaistīšanos mācību procesā, tādēļ lielāko daļu darbu nāksies darīt patstāvīgi, tai skaitā plānot savu laiku, lai apvienotu mācības ar brīvo laiku, ģimeni, bērniem, draugiem, hobijiem, darbu un citām nodarbēm. 
  • Socializēšanās trūkums ar citiem cilvēkiem – skolas apmeklēšana klātienē mums palīdz apgūt dažādas ikdienas dzīvē nozīmīgas prasmes, tai skaitā, saskarsmi ar apkārtējiem. Skola nav tikai stundas, tie arī pulciņi, sporta nodarbības un dažādi pasākumi, taču tālmācības vidusskolas to diemžēl parasti nepiedāvā, tādēļ studentiem nāksies meklēt alternatīvas iespējas, kas to kompensētu.
  • Izglītības kvalitāte – pieaugot pieprasījumam pēc izglītības ieguves tiešsaistē, tālmācības skolas un kursi ir pieejami milzīgā klāstā. Tiesa, ne visas programmas nodrošina augstas kvalitātes izglītību. Lai pārliecinātos, ka izdarāt pareizo izvēli, pārbaudiet, vai tālmācības vidusskola vai cita iestāde un mācību programma, ko tā piedāvā, ir sertificēta, kā arī palasiet audzēkņu atsauksmes.
  • Stereotipi par mācīšanos tālmācībā – pastāv uzskats, ka mācības tālmācībā ir vienkāršākas nekā klātienē. Patiesība nav tik rožaina – arī tālmācībai piemīt savi trūkumi, tādēļ nepaļaujieties tikai uz citu viedokli vai stereotipiem, bet rūpīgi izvērtējiet savas spējas un atbilstību tam, vai Jūs varētu efektīvi mācīties šādā veidā.
  • Mācību maksa – nopietnas izglītības iegūšana attālinātā veidā visbiežāk ir par maksu, tādēļ jārēķinās ar šiem izdevumiem, rūpīgi plānojot budžetu.

Kam piemērotas mācības tālmācībā?

distancēta mācīšanās

Laika gaitā izpratne par tālmācību ir mainījusies, un tāpat ir pārveidojušās zināšanu apgūšanas metodes, kādas tālmācības process piedāvā. Pateicoties tehnoloģiju pieejamībai un digitālajiem rīkiem (video konsultācijas, saziņa e-pastā, tiešsaistes platformā, ieskaites un uzdevumi tiešsaistē), kurus izmanto šajā izglītībā, tālmācību nereti izvēlas:

  • Cilvēki, kas vēlas mācīties un vienlaikus strādāt, nodarboties ar kādu hobiju, kā arī audzināt bērnus;
  • Tie, kuriem kādu iemeslu dēļ nav izdevušās mācības izglītības iestādē;
  • Cilvēki jebkurā vecumā, kas vēlas iegūt jaunu izglītību ērtā veidā;
  • Jaunieši, kuri vēlas papildus koncentrēties ne tikai uz mācībām, bet arī, piemēram, karjeru sportā;
  • Ikviens cits, kurš dod priekšroku izglītības iegūšanai tiešsaistē, nevis klātienē.

Kā redzat, tālmācība ir salīdzinoši sena izglītības forma, kuru mūsdienās internetā izmanto salīdzinoši bieži. Ja arī Jūs interesē mācības šādā veidā, izvērtējiet savas iespējas, spēju sevi disciplinēt un atrodiet tieši to izglītības veidu, kas atbilst Jūsu vajadzībām, jo piedāvājums mūsdienās patiešām ir ļoti plašs. 

Lasiet arī rakstu par pieprasītākajām profesijām Latvijā!