Kas ir pasīvie ienākumi un kā tos radīt?

Atgriezties September 2, 2020

Vai esat cilvēks, kas domā ne tikai par šo brīdi, bet arī par nākotni? Iespējams, esat sapņojis par aiziešanu no darba ātrāk nekā pensijas vecumā, lai varētu izbaudīt pienācīgu atpūtu, ceļot vai pavadīt laiku ar ģimeni. Taču, kas gan ir sapnis, ja tā piepildīšanai nav plāna? 

Lai uzsāktu idejas pārvēršanu realitātē, iesakām apsvērt, kā ar pasīvajiem ienākumiem varat uzlabot savu materiālo stāvokli. Mūsdienās ir daudz veidu, kā tos gūt un, ja Jums pasīvie ienākumi ir kas jauns, turpiniet lasīt, lai uzzinātu par tiem vairāk.

Kas ir pasīvie ienākumi?

pasīvie ienākumi

Pirmkārt, jāpiemin, ka jēdziens “pasīvie ienākumi” ir nedaudz maldinošs. Nauda pati par sevi nevar būt aktīva vai pasīva, un, ja mēs paskatāmies uz veidiem, kā pasīvos ienākumus gūst (to apkoposim vienā no sadaļām turpinājumā), tad ir redzams, ka nauda tomēr ir “aktīva”.

Standarta izpratnē pasīvos ienākumu avots ir jau esošs kapitāls. Tas nozīmē, ka, lai sāktu regulāri pelnīt šādā veidā, Jums būs nepieciešams ieguldīt līdzekļus, kas ilgtermiņā “darbosies” Jūsu labā, vairojot ienākumu apjomu. 

Arī pasīvie ienākumi finanšu iestādēs tiek uztverti kā peļņa, tādēļ šie naudas līdzekļi tiek aplikti ar atbilstošiem nodokļiem

Iemesli, kādēļ ieguldīt pasīvo ienākumu gūšanā

Ienākumi ir Jūsu galvenais rīks, kuru izmantot, lai veidotu finansiālo stabilitāti, un tā izmantošana prasa aktīvu iesaistīšanos, proti, regulāru došanos uz darbu vai piedalīšanos biznesa darbībā. Taču pat tad, ja esošais darbs Jums patīk, un neplānojat to tuvākajā laikā pamest, papildu ienākumu gūšana nekad nenāk par ļaunu. Tāpēc, ja plānojat, kur ieguldīt naudu, apdomājiet vairākas priekšrocības, kādas piemīt pasīvajiem ienākumiem, tai skaitā, tie:

  • Palīdz uzlabot Jūsu materiālo stāvokli;
  • Sniedz iespēju doties pelnītā atpūtā agrāk;
  • Pasargā no pilnīga ienākumu zaudējuma gadījumā, ja paliekat bez darba;
  • Nodrošina papildu peļņas avotu gadījumā, ja vairs nespējat strādāt vai arī Jums nav pietiekami liela pensijas budžeta.

Ar ko pasīvie ienākumi atšķiras no aktīvajiem ienākumiem?

nauda

Visbiežāk ikdienā mēs sastopamies ar “aktīvajiem” ienākumiem, proti, peļņu algas veidā vai uzņēmējdarbības attīstības rezultātā, kad ieguldām darbu, pretī saņemot naudu. 

Galvenais iemesls, kādēļ šo ienākumu avotu dēvē par aktīvu, ir tādēļ, ka Jums kā personai kaut kas jādara, lai gūtu peļņu. Galvenokārt tā ir sava laika, prasmju, zināšanu un pūļu ieguldīšana. Pat tad, ja visu dienu nosēžat birojā, arī tiek uzskatīts, ka nodarbojaties ar aktīvu ienākumu gūšanu. 

Turpretī pasīvo ienākumu būtība ir balstīta uz jau esošo kapitālu (visbiežāk naudas izteiksmē), kuram ir iespējams likt “strādāt” mūsu labā. Dažkārt par pasīvajiem ienākumiem uzskata arī peļņu no īstermiņa aktivitātēm, kuru veicināšanai un naudas plūsmai nodrošināšanai nepieciešamas minimālas pūles. Taču, atšķirībā no aktīvajiem, pasīvie ir ienākumi, kurus nevar gūt nekavējoties, lai arī dažkārt dažādas peļņas gūšanas shēmas mēģina mūs pārliecināt par pretējo. Šis ir vērtīgs veids, kā ienākumi var tikt gūti ilgtermiņā. 

Pasīvos ienākumus parasti ir iespējams un pat ieteicams kombinēt ar aktīvajiem, veidojot pēc iespējas plašāku un daudzveidīgāku ienākumu gūšanas stratēģiju. Visus esošos līdzekļus parasti neiesaka investēt pasīvo ienākumu veidošanai, it īpaši tādēļ, ka tie nereti saistās ar zināmiem riskiem. 

Pēc tam, kad pasīvo ienākumu gūšanas nodrošināšanā ieguldīts zināms laiks un pūles, pārējais visbiežāk notiek automātiski, personai saņemot nopelnīto naudu bez aktīvas iesaistes pelnīšanas procesā.

Idejas pasīvo ienākumu gūšanai mūsdienās

Pasīvie ienākumi mūsdienās var tikt gūti dažādos veidos, tādēļ ielūkojieties turpinājumā apkopotajās idejās, jo, iespējams, kāda no tām var iedvesmot arī Jūs pievērsties papildu peļņas gūšanai:

  • Naudas un vērtspapīru noguldīšana bankā – investīcijas, iespējams, ir populārākais pasīvo ienākumu veids. Lielākoties tādēļ, ka šādā veidā veiksmes gadījumā var gūt lielāko peļņu, ieguldot vismazāk darba. Šajā gadījumā var izmantot krājkontus. 3.pensiju līmeni vai obligāciju iegādi, lai pakāpeniski vairotu ienākumus;
  • Aizdevumu izsniegšana – mūsdienās ne vienam vien cilvēkam rodas vajadzība pēc papildu līdzekļiem, kur iegūšanai nereti tiek izvēlēti dažādi kredīti. Mūsdienās naudas aizdevums var būt arī pasīvais ienākumu gūšanas veids, jo laikā, kad aizņēmējs pakāpeniski veic summas atdošanu, viņš papildus maksā arī procentus, kas vairo Jūsu peļņu;
  • Akciju iegāde – šī ir vēl viena populāra alternatīva, kas sniedz iespēju cilvēkiem gūt peļņu. Iegādājoties uzņēmumu akcijas, to turētāji saņem ikgadējās dividendes, kas ir daļa no kompānijas peļņas. Tiesa – šis ir visai riskants finanšu ieguldījumu veids, jo, kā zināms, uzņēmējdarbības vide var mainīties visai strauji, mainot akciju vērtību pat par simtiem vai tūkstošiem eiro;
  • Nekustamā īpašuma izīrēšana – vēl viens noderīgs veids, kā vairot ienākumus pēc tam, kad esat atbrīvojušies no kredītsaistībām un ieguvuši savā īpašumā māju, dzīvokli, uzglabāšanas telpas vai cita veida platību, ir tā izīrēšana. Mūsdienās šis ir īpaši populārs veids, kā nopelnīt, it īpaši pilsētās, taču nedrīkst aizmirst, ka īpašuma uzturēšana arī prasīs laiku, pūles un ieguldījumus;
  • Bloga / YouTube kanāla izveidošana – ja Jums ir lieliska un oriģināla ideja, kas varētu būt saistoša konkrētai auditorijai internetā, varat izveidot, piemēram, izglītojošu blogu vai YouTube pamācības video sēriju, kas nodrošinās apmeklētāju plūsmu pēc tam, kad būsiet saturu publicējuši. Ja tas piesaistīs pietiekami daudz cilvēku, laika gaitā varat gūt pasīvos ienākum no esošā satura dažādos projektos;
  • Izīrējiet noderīgas lietas – vai Jums ir kāda lieta, ko paši bieži neizmantojat, taču zināt, ka citiem tā varētu noderēt? Šī ir iespēja nopelnīt! Tādas lietas kā busiņi, treileri, batuti, laivas, SUP dēļi un pat zāles pļaušanas traktori var būt instrumenti, kā gūt pasīvos ienākumus.

Kā redzams, pasīvie ienākumi mūsdienās ir iegūstami dažādos veidos, atliek tikai izvērtēt risku, pieejamos līdzekļus un, iespējams, pēc gadiem Jūsu finansiālā situācija būs ievērojami uzlabojusies tieši pateicoties šī raksta izlasīšanai.