Privāts naudas aizdevums: No kā jāuzmanās?

Atgriezties September 1, 2020

Neparedzēti izdevumi, lielākas ieceres – tie ir iemesli, kādēļ dažkārt visai steidzami nepieciešami papildu naudas līdzekļi. Ja pašam iekrājumu nav, jāmeklē iespēja aizņemties. 

Lai arī šobrīd bankas un citi aizdevēji piedāvā dažāda veida kredītus, nereti persona izskata arī iespēju nepieciešamo naudas summu aizņemties no kādas privātpersonas. Iemesli tam var būt dažādi, piemēram, kredītņēmējam ir negatīva kredītvēsture vai viņš neatbilst citiem kredītdevēja noteikumiem, kā dēļ kredīts vai līzings tiek atteikts. 

Dažkārt arī priekšrocības, kuras sniedz aizdevums no privātpersonas, šķiet lielākas. Tomēr, aizņemoties no privātpersonas vai aizdodot naudu, jāņem vērā vairāki būtiski faktori. Par tiem vairāk – turpinājumā. 

No kā uzmanīties, aizdodot naudu? 

Pirmkārt, ja nauda tiek aizdota uz godavārda, pastāv risks, ka to atpakaļ nesaņemsiet. Tādēļ – pirms aizdodiet naudu draugam, radiniekam vai paziņai, izvērtējiet, vai šādu naudas summu esat gatavs uzdāvināt, ja nu viņš parādu tomēr kāda iemesla dēļ neatmaksā. 

Kas jāņem vērā, aizņemoties no privātpersonas?

Lai arī aizņemties no privātpersonas var būt vienkāršāk – piemēram, kredīts pieejams bez ķīlas, tam var netikt piemērota procentu likme, kā arī var vienoties par abām pusēm pieņemamu atmaksas termiņu un ikmēneša maksājumu, tomēr paņemtā summa tik un tā būs jāatdod. Tātad – jebkurā gadījumā pirms tam jāizvērtē sava maksātspēja un iespējas norunātajā laikā atmaksāt visu paņemto summu. 

Neatkarīgi no aizdevuma apmēra un noteikumiem, faktu par šo darījumu vajadzētu piefiksēt rakstiskā veidā. Tas ir abu pušu interesēs. Aizdevējam būs lielākas izredzes atgūt naudu, savukārt aizņēmējam būs pārliecība, ka kredīta devējs pēkšņi nemainīs aizdevuma nosacījumus vai neizteiks pretenzijas par naudu, kas it kā nav atdota. 

Kas ir aizdevuma līgums un kam tas nepieciešams?

Slēdzot šāda veida darījumu starp fiziskām personām, pastāv iespēja noformēt aizdevuma līgumu. Un to pat vajadzētu darīt – īpaši, ja runa ir par lielākām naudas summām. 

Aizdevuma līgums ir darījumu apliecinošs dokuments. Tajā jānorāda visa aktuālā informācija par aizdevumu – personas, kas slēdz šo darījumu, darījuma apmērs, termiņš, procenti. Sastādot līgumu, visas summas der uzrakstīt ne vien ar skaitļiem, bet arī ar vārdiem. Tas ļaus izvairīties no jebkādu izmaiņu patvaļīgas veikšanas, piemēram, vēl ciparu labošanas vai pierakstīšanas. 

Līguma slēgšana pie notāra

Jāpiebilst, aizdevuma līgumam nav obligāti jābūt notariāli apstiprinātam – tas nekādā mērā neietekmēs parāda atmaksas gaitu. Turklāt, ja parāds netiek savlaicīgi atmaksāts vai radušās kādas domstarpības, šie jautājumi jebkurā gadījumā tiek risināti tiesas ceļā. 

Ja ir runa par lielāku summu, kā arī darījums tiek veikts skaidrā naudā, to var apstiprināt pie zvērināta notāra. Pirmkārt jau tādēļ, ka notariāli apliecinātu darījumu ir ļoti grūti apstrīdēt. Otrkārt, līguma slēgšana pie notāra aizdevējam ļauj izmantot saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu Civilprocesa likuma 50. nodaļā minētajā kārtībā. Ja šādā veidā naudu neizdodas atgūt, tad jāvēršas tiesā. 

Kā pierādīt darījuma norisi un saistību izpildi? 

Svarīgs ir arī pats kredīta izsniegšanas un atdošanas process. Personai, kas aizdod naudu, ir jāspēj pierādīt, ka līgumā norādītais aizdevuma apmērs patiešām ir izsniegts. Savukārt kredītņēmējam jābūt pierādījumiem, ka aizdevuma summu viņš ir atmaksājis – turklāt, to saņēmis tieši līgumā norādītais aizdevējs. 

Viens no vienkāršākajiem un drošākajiem risinājumiem šajā gadījumā ir bankas pārskaitījumi. Veicot pārskaitījumu uz aizņēmēja bankas kontu, aizdevējs maksājuma mērķī var norādīt, piemēram ”Kredīts līdz 2020. gada 31. decembrim”. Tādā veidā maksājums jau satur visu nepieciešamo informāciju – gan summu, gan termiņu, gan abu pušu datus.

Arī pats aizdevuma izsniegšanas fakts ir vienkārši pierādāms. Protams, šajā gadījumā kredīta ņēmējam jāpievērš uzmanība maksājuma detaļās norādītās informācijas patiesumam. Ja tā neatbilst norunai, piemēram, atšķiras aizdevuma apmērs vai atmaksas termiņš, nekavējoties ieskaitītā nauda jāskaita atpakaļ uz aizdevēja bankas kontu. 

Lasiet arī rakstu par kredītsaistībām šķiršanās gadījumā!

Kā rīkoties, ja aizdevumu nevar atdot? 

aizdevumu nevar atdot

Aizdodot vai aizņemoties naudu, vienmēr pastāv zināms risks, ka to neizdosies atdot. Pat, ja aizņemoties ir bijusi pārliecība, ka parādu varēs atmaksāt laikā, tomēr procesu mēdz ietekmēt dažādi apstākļi, piemēram, samazinās ienākumi vai rodas kādi citi lieli izdevumi. Jebkurā gadījumā ir svarīgi to nekavējoties risināt, piemēram, pagarināt atmaksas termiņu vai vienoties par citiem abām pusēm pieņemamiem risinājumiem. 

Ja esat aizdevis naudu, bet parādnieks kavējas ar tās atmaksu, turklāt arī pašiem nav izdevies vienoties par tālāko risinājumu, varat rīkoties saskaņā ar kādu no tālākajiem scenārijiem:

  • Ja kredīts ir apstiprināts pie notāra, varat vērsties tiesā par parāda piedziņu bezstrīdus kārtībā;
  • Ja aizdevuma līgums noslēgts bez notāra, var vērsties tiesā par saistību izpildīšanu brīdinājuma kārtībā;
  • Ja radušās kādas domstarpības, nav sakārtoti aizdevuma dokumenti vai arī atgūt aizdoto naudu neizdodas ātrās tiesāšanās kārtībā, tad jāizmanto ierastā tiesvedība

Ieteikumi, kā atteikties aizdot naudu 

Dažkārt ir labi un vajadzīgi palīdzēt draugam vai radiniekam – aizdodot kādam nopietnam nolūkam nepieciešamo summu. Tomēr ne vienmēr ir vēlme šāda veida atbalstu sniegt. Tomēr ar naudu saistītie jautājumi ir diezgan sensitīva tēma, un atteikt šāda veida palīdzību var būt diezgan grūti. 

Lūk, daži padomi, kas var noderēt:

  • Paskaidrojiet, ka pats grasāties īstenot kādu lielāku ieceri, kam vajadzīgi līdzekļi;
  • Sakiet, ka visi iekrājumi glabājas bankā, un nevarat tiem brīvi piekļūt;
  • Varat arī teikt, ka Jums pašam nepieciešams aizņemties – aktuāls, piemēram, patēriņa kredīts vai līzings, vai to nomaksa. 

Lai arī dažkārt var nākties melot, lai izkļūtu no šādas situācijas, tomēr tas var šķist vienkāršāk, nekā pateikt, ka naudu dot nevēlaties. 

Alternatīva kredītam no privātas personas – patēriņa kredīts bez ķīlas 

Lai arī aizņemties no privātas personas var šķist izdevīgāk, jo nereti to var izdarīt bez maksas – jāatdod tikai tik, cik aizņēmies – tomēr ne vienmēr tas ir pats drošākais risinājums. Turklāt dažkārt nepieciešamā summa ir tik liela, ka aizņemties no privātas personas ir diezgan sarežģīti. 

Alternatīva aizdevumam no privātas personas ir kredīts pie kāda aizdevēja. Šobrīd tie pieejami plašā izvēlē, vairumā gadījumu tiek izsniegti bez ķīlas, galvojuma un citu laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. 

Lai arī aizdevumam visbiežāk tiek piemērota komisijas maksa, tomēr tas ir drošs veids, kā saņemt vajadzīgos finanšu līdzekļus, turklāt arī nesniedzot paskaidrojumus par to, kādam nolūkam tie tiks tērēti. Vairumam cilvēku šis aspekts ir ļoti svarīgs – aizņemoties naudu no privātas personas, vairumā gadījumu ir jāsniedz skaidrojumi, kādam mērķim līdzekļi nepieciešami. 

Noformējot aizdevumu pie aizdevēja, ja vien tas nav kāds specifisks kredīts, piemēram, līzings, Jums neviens nejautās par līdzekļu izmantošanas mērķiem. 

Online kredīts internetā no Avafin.lv ir paredzēts dažādiem mērķiem. Kredīts tiek izsniegts bez ķīlas un galvojuma, to ērti var noformēt ar interneta starpniecību. Lai saņemtu aizdevumu, jāatbilst vairākām prasībām.

Jāņem vērā, ka ikviens kredīts un līzings ir atbildība – pirms aizņemšanās rūpīgi izvērtējiet savu maksātspēju!

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Reģistrējieties, lai saņemtu piedāvājumu!