Naudas aizdevums no privātpersonas: Priekšrocības un riski

Atgriezties July 5, 2020

Dzīve ir pārsteigumu un izaicinājumu pilna – neviens nav pasargāts no situācijas, kad pietrūkst naudas līdzekļu kādas steidzamas situācijas risināšanai. Labi, ka šādiem neparedzētiem gadījumiem ir izveidots uzkrājums, tomēr ne vienmēr viss rit pēc plāna. Līdz ar to jāmeklē citi risinājumi, piemēram, vajadzīgā naudas summa jāaizņemas. 

Aizdevums no privātpersonas

Viens no variantiem ir naudas aizdevums no privātpersonas (privāts naudas aizdevums). Nereti tas tiek uzskatīts par vienu no vienkāršākajiem risinājumiem, jo naudu var saņemt ātri, bez liekām formalitātēm. Tam ir vēl arī citas priekšrocības, piemēram:

  • Izdevīgums – ja naudu aizņemsieties no paziņas, drauga vai radinieka, viņš, visticamāk, prasīs nelielus procentus vai neprasīs tos vispār. Tātad, visdrīzāk varēsiet atdot tikai tik, cik paņēmāt;
  • Pieejamība – šāda tipa aizdevumu varat saņemt arī tad, ja Jums ir slikta kredītvēsture vai citi apstākļi, kas apgrūtinātu aizņemšanos bankā vai pie citiem kredītdevējiem

Tomēr šāda veida aizdevums saistās arī ar zināmiem trūkumiem un riskiem.

Pirmkārt jau, ne vienmēr izdodas atrast draugu, radinieku vai paziņu, kurš ir gatavs vajadzīgo naudas summu aizdot – īpaši, ja nepieciešams diezgan daudz.

Otrkārt – ja aizņemto naudas summu tomēr neizdosies atmaksāt norunātajā laikā, pastāv risks neatgriezeniski sabojāt attiecības. Ja aizņemsieties no privātpersonas, jārēķinās, ka, visticamāk, nāksies arī paskaidrot, kam tieši nauda nepieciešama. 

Atsevišķos gadījumos, īpaši, ja vajadzīgā naudas summa ir neliela, piemēram, pietrūkst pārdesmit eiro līdz algai, aizņemties no drauga, iespējams, patiešām būs labs risinājums. Bet, ja runa ir par lielāku naudas summu, rūpīgi jāizvērtē visi riski. Un noteikti jānoslēdz arī aizdevuma līgums – tas palīdzēs regulēt Jūsu attiecības, ja radīsies kādas domstarpības. 

Citi risinājumi, ja aktuāls aizdevums 

Pastāv vēl arī citi varianti, kur aizņemties naudu. 

Banka

Viens no populārākajiem risinājumiem ir bankas sniegtie kredīti. Tie pieejami dažādos formātos, piemēram, kā patēriņa kredīts vai kredītkarte. Pastāv arī aizdevumi konkrētiem mērķiem, piemēram, studiju kredīts, auto kredīts, hipotekārais kredīts nekustamā īpašuma iegādei. 

Jārēķinās, ka vairumā gadījumu aizdevuma noformēšana bankā paredz dažādu formalitāšu kārtošanu, tādēļ līdz mirklim, kamēr vajadzīgā naudas summa būs Jūsu naudas kontā, var nākties arī kādu brīdi pagaidīt. 

Domājot par klientu dažādajām vajadzībām, bankas piedāvā vairāku veidu kredītus. Banka ir vieta, kur pieejami arī liela apmēra aizdevumi, piemēram, jau pieminētais hipotekārais kredīts. 

Kredīts internetā 

Arvien populārāki šobrīd kļūst naudas kredīti, ko salīdzinoši ērti noformēt internetā. Pieejamās summas ir salīdzinoši dažādus. Šī iemesla dēļ kredīts internetā dažādām iecerēm. 

Jāņem vērā, ka kredīts internetā nav pieejams visiem un visās situācijās. Pirms pieteikuma aizpildīšanas vienmēr jāpārliecinās par savu atbilstību aizdevēja noteiktajām prasībām. Aizdevums pieejams Latvijas Republikas pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar pozitīvu kredītvēsturi un atbilstošu maksātspēju. Tāpat jāņem vērā arī aizdevēja noteiktais vecuma ierobežojums – lielākoties aizdevumi tiek izsniegti personām, kas sasniegušas 20 vai 21 gada vecumu. 

Būtiskākās nebanku kredītu priekšrocības

  • Vienkārša noformēšana – aizdevumam iespējams pieteikties pat neizejot no mājām, jebkurā diennakts laikā. Pieteikuma izskatīšana un aizdevuma piešķiršana gan notiek kredītdevēja darba laika ietvaros;
  • Ātrums – lai arī nebanku kredītdevēji rūpīgi pārbauda informāciju par personu, kas pieteikusies aizdevumam, tomēr visa saistošā informācija pieejama datubāzēs, līdz ar to kredīta piešķiršanas process ir daudz ātrāks;
  • Konfidencialitāte – noformējot aizdevumu pie nebanku kredītdevēja, nebūs jāmin, kādam mērķim kredīta summa tiks izmantota. Šis arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ daudzi izvēlas aizņemties no nebanku kredītdevēja, nevis drauga vai kaimiņa. Aizņemoties no kredītdevēja, aizņēmēja personas dati netiek izpausti trešajām personām, līdz ar to informācija par personas finansiālo situāciju un darījumiem ir konfidenciāla. 

Finansiālie izaicinājumi ir daļa no dzīves. Un dažkārt aizņemšanās ir vienīgais risinājums, kā tikt ar tiem galā. Neatkarīgi no tā, kuru no aizņemšanās iespējām izvēlaties, paturiet prātā atbildīgas aizņemšanās pamatprincipus – aizņemtes tikai tik, cik nepieciešams, rūpīgi izvērtējot savu maksātspēju. 

Lasiet arī – ar ko jārēķinās, piesakoties aizdevumam atkārtoti!

Vai nepieciešams aizdevums?

AvaFin piedāvā kredītu bez ķīlas. Piesakieties!