Kredīts pret ķīlu un bez – Kas kopīgs un atšķirīgs?

Atgriezties July 15, 2020

Neatkarīgi no tā, kāds kredīta veids tiek izmantots, jāsaprot, ka jebkurš aizdevums ir nopietna atbildība, ko vajadzētu rūpīgi izvērtēt. Aizdevuma nepieciešamība un kredīta summa vienmēr jāapdomā ļoti uzmanīgi, apsverot visus iesaistītos faktorus, jo kredīts ir nopietnas finanšu saistības.

Kad cilvēks aizņemas kādu noteiktu naudas summu, viņš automātiski iesaistās līgumattiecībās, kurās noteikts atmaksas termiņš un kredīta atmaksājamā summa, kā arī dažādi citi nosacījumi, piemēram, procentu likmes. 

Kredīts bez ķīlas ir risinājums, ko cilvēki izmanto arvien biežāk. Tomēr, lai nepieciešamības gadījumā zinātu, ar ko rēķināties, Jums noteikti jāsaprot, kas tas ir un kā tas atšķiras no citiem aizdevuma veidiem, piemēram, kredīta ar ķīlas nepieciešamību.

Kas ir kredīts bez ķīlas?

Aizdevums bez ieķīlāšanas ir viens no populārākajiem un visbiežāk izmantotajiem pakalpojumu veidiem. Izmantojot kredītu bez ķīlas, kā kredīta nodrošinājumi šajā gadījumā tiek izmantoti kredīta ņēmēja ienākumi. 

Šis aizdevuma veids ir izdevīgs galvenokārt tādēļ, ka, salīdzinot ar aizņemšanos, kurā nepieciešama ķīla, nav jāieķīlā savs īpašums vai jānosaka galvotājs, tādējādi pastāv zināms drošības garants. Taču tas, ka nav jādod ķīla vai jānorāda galvotājs, nenozīmē, ka drīkst kavēt kredīta maksājumus vai neatmaksāt aizdevumu, jo aizdevējs naudu var atgūt arī citos veidos, piemēram, ar parādu piedzinēju palīdzību. 

Tā kā šāds aizdevums ir izdevīgāks kredītņēmējam, taču riskantāks kredītdevējam, jārēķinās ar to, ka tam ir augstāka procentu likme nekā kredīta veidam, kam nepieciešama ķīla. Arī GPL šādam aizdevumam būs krietni augstāka – kredītam bez ķīlas visbiežāk tiek noteiktas visaugstākās GPL .Tādā veidā aizdevējs nodrošinās pret gadījumiem, kuros ņēmējs neatmaksā kredīta summu un neievēro noteikto atmaksas termiņu – tad aizdevējam kredīta piedziņai jātērē gan laiks, gan papildu līdzekļi, kas kopumā var radīt pamatīgus zaudējumus.

Kam pieejami kredīti bez ieķīlāšanas?

Kredītam bez ķīlas ir mazāk nosacījumu nekā kredītam ar ķīlas nepieciešamību, tādējādi to nokārtot ir daudz vienkāršāk. Izmantojot aizdevumu ar ķīlas nepieciešamību, jārēķinās ar papildu nosacījumiem, piemēram, ķīlas reģistrēšanu vai vērtības noteikšanu, līdz ar to nākas iztērēt salīdzinoši lielu summu, lai pirms aizdevuma līguma slēgšanas sagatavotu aizdevēja pieprasītos dokumentus. 

Galvenokārt šis aizdevums, tāpat kā citi kredīta veidi, pieejams tiem Latvijas iedzīvotājiem, kam ir iespējas godprātīgi atmaksāt kredīta summu.

Tomēr pastāv arī virkne citu nosacījumu:

  • Pastāvīgā uzturēšanās vieta un deklarētā dzīvesvieta atrodas Latvijā;
  • Pastāvīgā uzturēšanās vieta un deklarētā dzīvesvieta atrodas Latvijā;
  • Vecums robežās no 20 līdz 70 gadiem (ņēmējs nevar būt nepilngadīgs);
  • Aktīvs konts kādā no Latvijas komercbankām;
  • Aktīvs mobilā tālruņa pieslēgums kādā no Latvijas tīkliem;
  • Oficiāli ienākumi.

Šie ir tikai daži no nosacījumiem, kam jāatbilst kredītņēmējam. Dažādiem aizdevējiem ir dažādi nosacījumi, un neatkarīgi no tā, vai kredīts tiek izsniegts ar ķīlu vai bez tās. Ja kredītņēmējs neatbilst kaut vienam nosacījumam, aizdevējs, lemjot par kredīta piešķiršanu, ir tiesīgs to noraidīt.

Patēriņa kredīts bez mantas ieķīlāšanas

Patēriņa kredīti bez ieķīlāšanas ir vidēja termiņa aizdevumi, kurus iespējams saņemt no bankas un arī no nebanku kreditoriem. Patēriņa kredīts ir aizdevums, kas visbiežāk sastāda vairākus simtus vai pat vairākus tūkstošus eiro, tādējādi to var izmantot situācijās, kurās nepieciešams aizņemties prāvāku naudas daudzumu ar ilgāku atmaksas termiņu – parasti uz vairākiem mēnešiem vai pat vairākiem gadiem. Ielāgojiet, ka konkrēti termiņi un procenti būs skaidri redzami tikai parakstot gala līgumu ar banku vai nebanku kredītdevēju.

Ņemot vērā, ka mūsdienās kredīts nereti tiek izsniegts attālināti, patēriņa kredīts bez ķīlas ir visai inovatīvs risinājums. Kredīti internetā bez ķīlas, to skaitā arī ātrie kredīti, parasti tiek izsniegti dažu minūšu vai dažu dienu laikā.

Bankas vai cita veida aizdevēja galvenais uzdevums ir ne tikai rūpēties par kredīta piešķiršanu, bet arīdzen klienta interesēm, rūpīgi izvērtējot viņa iespējas atmaksāt saņemtos naudas līdzekļus. Tādēļ ir svarīgi, ka kredītņēmējs vienmēr sniedz kredītdevējam patiesu informāciju par saviem ikmēneša ienākumiem, lai izsniegtā kredīta summa būtu atbilstoša iespējām to atgriezt. 

Patēriņa kredīta priekšrocības: 

  • Nav nepieciešams norādīt, kādam mērķim aizdevuma summa tiks izmantota;
  • Aizdevums, kuram nav nepieciešama ķīla vai galvotājs.

Ilgtermiņa kredīti no īstermiņa kredītiem atšķiras ar galvotāja nepieciešamību. Ilgtermiņa kredīta gadījumā šis ir svarīgi, jo gan summa, gan atmaksas termiņš ir daudz lielāks. Taču, izmantojot patēriņa kredītu bez ķīlas, aizdevējs pirms pieteikuma izvērtēšanas liks uzrādīt dokumentus, kas pierāda, ka Jums ir oficiāli, regulāri un pietiekami ienākumi, kā arī pārbaudīs Jūsu kredītvēsturi. 

Ātrie kredīti bez ķīlas

Ātrie kredīti ir viens no modernākajiem aizdevuma veidiem. To varētu saukt par nebanku kredītu. To summa visbiežāk nepārsniedz 500 eiro. Jāņem vērā, ka šī aizdevuma atmaksas termiņš parasti ir līdz 30 dienām vai dažiem mēnešiem.  Ātrie kredīti – tas ir naudas aizdevums jeb kredīts bez ķīlas, kuru iespējams saņemt savā kontā vien dažu minūšu laikā. Ātrā kredīta summa aizņēmējam jāatmaksā saskaņā ar līgumā noteikto grafiku.

Ātrais kredīts ir veids, kā ātri un vienkārši iegūt finanšu līdzekļus steidzamām vajadzībām, tomēr tas ir arī aizdevums, ar kuru nereti rodas atmaksas problēmas. Galvenokārt problēmas rodas tādēļ, ka cilvēkam steidzami nepieciešama nauda un konkrētajā mirklī viņš rīkojas impulsīvi, nesaprotot, ka, atšķirībā no kredīta ar ķīlas nepieciešamību, aizdevums būs jāatmaksā jau tūlīt. Salīdzinoši mazā kredīta summa un īsais atmaksas termiņš ir tie iemesli, kādēļ šis naudas aizdevums ir viens no Latvijas iedzīvotāju lielākajiem klupšanas akmeņiem. Jāatceras, ka jebkura veida kredīts ir papildus summa Jūsu ikmēneša izdevumiem.

Ātro kredītu bez ķīlas, tāpat kā jebkuru citu aizdevumu iespējams saņemt tad, ja Jums ir pietiekams ikmēneša ienākumu lielums, proti, ienākumu summa ir atbilstoša Jūsu pieprasītajai summai. Vienīgā atšķirība – Jums nav nepieciešama izziņa no darba vietas. Kredītņēmējam jāuzrāda dokuments par ienākumiem līdz ar kredīta pieteikumu.

Tā kā īstermiņa kredītus var saņemt bez ķīlas, cilvēki mēdz būt neapdomīgi un aizņemties pārāk daudz, taču pēc tam nespēj īsajā laika posmā atgriezt saņemtos līdzekļus. Jāsaprot – jo lielāka būs aizdevuma summa, jo ilgāks būs kredīta atmaksas termiņš.

Kredīts pret auto ķīlu

Arī kredīts pret auto ķīlu, auto līzings ir viens no visbiežāk izmantotajiem risinājumiem. Auto līzings ir pakalpojums, kas tiek uzsākts saņemot personas pieteikumu par jaunas automašīnas iegādi, proti, aizdevējs palīdz personai iegādāties auto, vienlaicīgi šo preci noformējot kā ķīlu.

Pastāv iespēja iesniegt pieteikumu arī par noteiktas kredīta summas saņemšanu, noformējot Jūsu veco auto kā ķīlu un garantiju kredīta atmaksas procesam. Nereti šī summa tiek izmantota jauna spēkrata iegādei. Šie kredīti ir visai līdzīgi savā būtībā, taču vienlaikus atšķiras gan ar procentu likmēm, gan ar kredīta atmaksas termiņiem.

Kredītu apvienošana bez ķīlas

Lai noslēgtu līgumu par kredītu ar ķīlu, būs nepieciešams vairāk laika, taču kopumā gan kredītu ar ķīlu, gan kredītu bez ķīlas mūsdienās var nokārtot diezgan ātri. Pieteikuma izskatīšana internetā noris aptuveni 15 minūšu laikā, līdz ar to cilvēki bieži vien neapzinās patieso atbildību, ko tajā mirklī uzņemas. 

Tā kā gan bankas, gan nebanku aizdevēji arvien biežāk izsniedz cilvēkiem lielākas summas uz īsāku laiku, parādījies tāds pakalpojums kā kredītu apvienošana. Tas ir piemērots cilvēkiem, kas nav izvērtējuši savas iespējas atmaksāt aizdevumu, nespēj ievērot termiņus un atmaksas summas, turklāt izmantojuši vairākus aizdevumus vienlaicīgi. Kredītu apvienošana kļuvusi par vienu no populārākajiem aizdevēju pakalpojumiem, jo ļauj cilvēkam ietaupīt naudu, nemaksājot lielas procentu likmes. Arī obligātais ikmēneša maksājums šādā veidā tiek samazināts.

Šo pakalpojumu varētu salīdzināt ar patēriņa kredīta principu – izmantojot ilgtermiņa kredītu, cilvēks apvieno īstermiņa saistības. Tomēr, izmantojot kredītu apvienošanu, atbildība nav mazāka, jo, lai arī termiņš ir garāks, kredīta summa jebkurā gadījumā būs jāatmaksā!

Atbildība ir Jūsu rokās

Ja Jums nepieciešams aizdevums, apskatiet dažādu aizdevēju piedāvājumus, izvēlieties sev piemērotāko un iesniedziet pieteikuma formu. Lai arī kredīts bez ķīlas ir visai populārs, esiet uzmanīgs un atcerieties, ka aizdevums – tā ir atbildība! 

Liela aizdevuma summa, ko pēc tam nespējat atmaksāt, nudien nebūtu ieteicama. Pievērsiet uzmanību tādiem nosacījumiem kā kredīta atmaksas termiņš, piemērojamās procentu likmes, ikmēneša maksājums un tā apjoms.

Patēriņa kredīts var radīt pamatīgu finanšu slogu. Tas nedrīkst būt impulsīvs lēmums, kas tiek izdarīts, lai apmierinātu mirkļa vēlmes! Ja esat aizņēmies naudu, atmaksājiet to saskaņā ar līgumā noteiktajiem punktiem.

Vai nepieciešams aizdevums?

AvaFin piedāvā patēriņa kredītu bez ķīlas. Piesakieties!