Ko darīt pēc iekļūšanas auto negadījumā?

Atgriezties 8 maijs, 2020

Teju katru dienu mēs dzirdam ziņās un lasām internetā par dažādiem negadījumiem, kas notikuši uz Latvijas autoceļiem. 

Lai arī ikviens no mums cer, ka tas ar mums nenotiks, ir vērts ik pa laikam atsvaidzināt zināšanas par to, kā rīkoties, ja esat iekļuvuši avārijā.

Kā rīkoties, ja esat iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā?

ceļu satiksmes negadījums

Novērtējiet situāciju

Neatkarīgi no tā, kādu iemeslu, piemēram, pasažieru drošības noteikumu neievērošanas, dēļ negadījums noticis, vispirms centieties novērtēt situāciju. Ja nepieciešams, nekavējoties izsauciet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, zvanot a tālruni 112. Centieties darīt visu iespējamo, lai pasargātu sevi un citus negadījumā iesaistītos, kā arī novērstu turpmāko zaudējumu risku.

Ja nepieciešams, izsauciet Ceļu policiju

Gadījumā, ja avārijā iesaistīti vairāk nekā divi transportlīdzekļi, kā arī, ja tie ir bojāti tik ļoti, kas nespēj turpināt braukt, Ceļu policija ir jāizsauc obligāti. Nekādā gadījumā nedrīkst pamest notikuma vietu, jo par to pienākas sods! 

Ceļu policijas iesaiste nepieciešama arī tādā gadījumā, ja avārijā ir cietušie vai bojāta trešajām personām piederoša manta. Par negadījuma vietas pamešanu var tikt piespriests gan naudas sods, gan arī atņemta autovadītāja apliecība.

Parūpējieties par savu un citu drošību

Lai pasargātu gan sevi, gan apkārtējos, pēc negadījuma, ja tas iespējams, uzvelciet atstarojošo vesti, ieslēdziet transportlīdzekļu avārijas gaismas, kā arī uz brauktuves novietojiet avārijas trijstūri, kas dos ziņu citiem satiksmes dalībniekiem par to, ka priekšā ir šķērslis.

Ziņojiet par negadījumu savam apdrošinātājam

Gan tad, ja esat izsaukuši Ceļu policiju, gan arī tad, ja avārijas apstākļi ir ļāvuši aizpildīt saskaņoto paziņojumu bez policijas iesaistīšanas, ir jāatceras, ka visiem notikušajā iesaistītajiem 10 dienās pēc negadījuma par notikušo ir jāziņo savam apdrošinātājam. Tas nepieciešams, lai izvērtētu katras iesaistītās puses atbildības pakāpi, noteiktu zaudējumus un vajadzības gadījumā arī noskaidrotu apdrošināšanas atlīdzības izmaksas apjomu.

Ja vēlaties saņemt OCTA atlīdzību, par tā jāpiesaka avāriju izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja apdrošināšanas kompānijai. Arī vainīgajam šoferim savam apdrošinātājam ir jāiesniedz sava saskaņotā paziņojuma versija.

Auto apdrošināšana var būt noderīga gan vieglāku, gan smagāku avāriju gadījumā, jo tā atlīdzina radušos zaudējumus (atkarībā no polises seguma). Savukārt, ja zaudējumi jāsedz pašam, piemēram, jāveic auto remonts, turklāt tas jādara steidzami, ārkārtas situācijās var noderēt auto kredīts remontam, ko pakāpeniski varat atmaksāt vairāku mēnešu laikā.

Kādās situācijās pēc avārijas var iztikt tikai ar saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu?

  • Ja negadījumā nav iesaistīti vairāk par diviem transportlīdzekļiem, un tie pēc notikušā ir tādā stāvoklī, kas ļauj turpināt pārvietošanos (atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem);
  • Nav cietušo personu;
  • Nav bojāta trešās personas manta;
  • Neviena avārijā iesaistītā persona nav bijusi alkohola, narkotiku vai citu apreibinošu vielu ietekmē;
  • Abiem šoferiem ir derīgas vadītāja apliecības, kas ļauj vadīt konkrēto transportlīdzekli;
  • Abi iesaistīto transportlīdzekļu šoferi spēj vienoties par avārijas apstākļiem.

Ja nespējat vienoties

Ja tomēr nav iespējams vienoties par to, kā notikusi avārija – neatkarīgi no tā, vai pie vainas bijusi akvaplanēšana vai kas cits, ir nepieciešams izsaukt Ceļu policiju, kas piefiksēs notikušā apstākļus. 

Tādēļ pēc negadījuma nebūtu ieteicams pārvietot automašīnas, kā arī vēlams uzņemt vairākus foto no dažādām perspektīvām, kas vēlāk var noderēt avārijas apstākļu izvērtēšanai. Iesaistītajām pusēm arī ir jāapmainās ar kontaktinformāciju un jāpiefiksē liecinieku dati.

Ja auto ir smagi bojāts

Ja transportlīdzeklis kāda iemesla dēļ ir nobraucis no ceļa un ir smagi bojāts, taču neviena persona nav cietusi, vadītājam ir jāizlemj, vai saukt Ceļu policiju. Tomēr, ja Jums ir iegādāta KASKO apdrošināšana, iespējams, prātīgāk būtu izsaukt policiju, lai piefiksētu notikušā apstākļus.

Kā rīkoties, ja gadās notriekt dzīvnieku?

notriekts dzīvnieks ar auto

Latvijā salīdzinoši bieži notiek sadursmes ar dažādiem meža zvēriem. Ja pēc sadursmes meža dzīvnieks ir gājis bojā vai ir ievainots, par šo situāciju vajadzētu ziņot Ceļu policijai, kas informēs arī Valsts meža dienestu. 

Svarīgi atcerēties, ka Jūs nedrīkstat dzīvnieku aizvest no negadījuma vietas. Ja notriekts ir mājdzīvnieks, arī par to ir jāziņo Ceļu policijai, jo šajā gadījumā dzīvnieks tiek uzskatīts kā trešajai personai piederoša manta. Par šādu sadursmi jāziņo arī savam KASKO apdrošinātājam.