Kā plānot un iekārtot funkcionālu virtuvi?

Atgriezties 22 oktobris, 2022

Virtuvi viennozīmīgi var uzskatīt par vienu no svarīgākajām telpām mājoklī. Šeit pavadām laiku gatavojot ēst un baudot maltīti, kā arī, esam kopā ar ģimeni un ciemiņiem, vai pat izmantojam telpu, lai netraucēti strādātu un mācītos. Viena telpa – tik daudz pielietojumu, tādēļ virtuves iekārtojums ir rūpīgi jāpārdomā un jāizplāno. 

Ja arī Jūs vēlaties veikt esošās virtuves interjera pārveidošanu vai iekārtosiet to pirmo reizi, ielūkojieties šī raksta turpinājumā, lai noskaidrotu svarīgāko skaistas un funkcionālas virtuves izveidošanai.

Virtuves iekārtojums – efektīva telpas izmantošana

funkcionālas virtuves iekārtojums

Īpaši svarīgs faktors, kas nosaka virtuves funkcionalitāti, ir tās iekārtojums. Populārākie no virtuves interjera plānojumiem ir: vienas sienas, divu sienu, L-veida, U-veida un virtuve ar “salu”. 

  • Vienas sienas jeb vienas rindas plānojums nozīmē to, ka virtuves virsma, plīts, sadzīves tehnika un skapīši ar atvilktnēm ir izvietoti vienā līnijā. Šis ir praktisks mazas virtuves iekārtojums, ko nereti izmanto studio tipa un citos mājokļos, kur jātaupa vieta.
  • Divu sienu jeb divu rindu iekārtojums ir vēl viens virtuves dizaina risinājums, palīdz ietaupīt vietu telpā. Šo plānojumu mēdz saukt arī par “caurstaigājamo virtuvi”, jo plānojums ir sadalīts divās rindās, ar brīvu vietu pa vidu, kur pārvietoties.
  • L-formas telpā darba virsmas ar skapīšiem, atvilktnēm un tehniku arī ir izvietotas gar divām sienām, taču šajā gadījumā tās ir divas sienas, kas krustojas, veidojot perpendikulāru leņķi. Šāds virtuves iekārtas plānojums ideāli derēs mazām un vidēja lieluma telpām – tas neparedz caurstaigāšanu, taču ļauj veidot vairākas darba zonas.
  • U-formas plānojums var būt, piemēram, funkcionāls liela dzīvokļa vai lauku virtuves iekārtojums, kurā virtuves mēbeles un tehnika ir izvietota gar trim sienām, veidojot U burtu. Šāds telpas dizains ļauj ērti pārvietoties un gatavot ēdienus.
  • Visbeidzot, plānojums ar salu ir pievilcīgs mūsdienīgas virtuves iekārtojums, kas piemērots lielākiem mājokļiem. Šāda dizaina telpā “salas” tiek izmantotas dažādiem mērķiem, sākot ar piederumu uzglabāšanu, beidzot ar ēst gatavošanu un maltīšu baudīšanu. 

Darba trijstūris – kā to izveidot?

virtuves trijstūris

Vēl viens nozīmīgs faktors, kuru apdomāt, lai virtuves iekārtojums būtu funkcionāls, ir darba trijstūra veidošana. Tas ietver trīs svarīgākās kontaktzonas Jūsu virtuvē – plīts, izlietne un ledusskapis. Trijstūris ir balstīts uz ideju, ka ikvienam cilvēkam vajadzētu būt ērti pieejamiem visiem šiem trim punktiem.

Plānojot virtuves mēbeļu un sadzīves tehnikas izvietojumu, ņemiet vērā trijstūra nosacījumu, lai padarītu telpu funkcionālāku. Pareizs virtuves iekārtojums nosaka to, ka trijstūra iekšiene ir brīva no šķēršļiem, kā arī Jūs varat viegli un ātri pārvietoties starp trim zonām.

Virtuves virsma – platība un materiālu izvēle

Arī darba virsma ir ļoti svarīgs aspekts funkcionāla dizaina izveidošanā virtuvē. Ja plānojat iekārtot virtuvi pirmo reizi, centieties projekta veidošanas laikā iekļaut telpā pēc iespējas lielāku gatavošanas virsmu. To Jums var palīdzēt izdarīt profesionāli interjera dizaineri, taču varat idejas iekārtojumu izveidot arī pašu spēkiem. Jo lielāka virtuves virsmas platība, jo praktiskāk to varēsiet izmantot, un nebūs jāuztraucas, kur salikt nepieciešamās lietas, kā arī atrast vietu maltītes gatavošanai.

virtuves mēbeles

Mūsdienās virtuves mēbeles, tai skaitā virsmas, tiek ražotas no dažādiem materiāliem. Tā kā virtuvē tiek izmantotas karstas un aukstas lietas un produkti, tiek liets ūdens un citi šķidrumi, virsmai jābūt tādai, kas spēj visu šo ārējo apstākļu ietekmi izturēt. Populāri virsmas materiālu risinājumi ir: granīts, marmors un cita veida dabīgās un mākslīgās akmens masas, tāpat arī lamināts, nerūsējošais tērauds, masīvkoks un koka izstrādājumi un pat betons. Katram no materiāliem ir savas priekšrocības un trūkumi, kurus pirms izvēles noteikti vajadzētu izpētīt.

Lasiet arī rakstu par to, kā pareizi ieklāt flīzes un kā krāsot grīdas!

Vieta uzglabāšanai

Funkcionāli un gudri uzglabāšanas risinājumi ir īpaši svarīgi, jo tie palīdz izveidot pievilcīgu, praktisku un nepārblīvētu telpas iekārtojumu. Atcerieties, ka nepastāv tāda lieta, kā par daudz skapīšu, plauktu, atvilktņu vai citu zonu uzglabāšanai, jo virtuvē vienmēr atradīsies dažādi trauki, aksesuāri, piederumi, tehnika un citas lietas, kurām jāatrod sava vieta.

Izvēloties piemērotākās virtuves mēbeles, vienmēr padomājiet par to, cik ietilpīgas un praktiskas būs atvilktnes, plaukti, skapīši un cita veida zonas, kur uzglabāt vajadzīgos elementus. Izmantojiet gudri tādas zonas kā stūrus, kur iespējams izveidot papildu nodalījumus. Ērtākai piekļuvei varat izvēlēties izvelkamus vai rotējošus plauktus, izvelkamu atkritumu tvertni zem izlietnes un citus gudrus risinājumus. Par to visu vajadzētu padomāt jau virtuves projekta plānošanas procesā.

Sadzīves tehnikas izvēle

sadzīves tehnika virtuvei

Pilnvērtīgi iekārtota virtuve nav iedomājama bez funkcionālas sadzīves tehnikas. Ja vēlaties, lai tehnika kalpotu kvalitatīvi, kā arī saglabātu savu izskatu un funkcijas vairāku gadu garumā, izvēlieties vismaz vidējas cenas modeļus. Atcerieties, ka šīs iekārtas ne tikai pilda praktisku funkciju, bet arī kalpo kā daļa no telpas iekārtojuma, ietekmējot, vai telpas dizains būs vienots un saskanīgs. Izvēloties starp brīvi stāvošajiem un iebūvētajiem modeļiem, padomājiet, vai vēlaties, lai būtu daļa no virtuves iekārtas un radītu vienotu tēlu, vai arī tomēr dodat priekšroku atsevišķiem elementiem, kurus varat novietot telpā pēc saviem ieskatiem.

Daži no sadzīves tehnikas veidiem, kurus Jūs vēlēsieties iekļaut arī savas virtuves plānojumā, ir: plīts vai tās virsma, cepeškrāsns, mikroviļņu krāsns, ledusskapis ar saldētavu, tvaika nosūcējs un trauku mazgājamā mašīna.

Ērtākai ikdienai noderēs arī kafijas automāts, tosteris, tējkanna, mikseris, blenderis un cita tehnika. 

Apgaismojums telpā

Izvēloties virtuves dizaina elementus, mājokļu saimnieki dažkārt piemirst par to, cik svarīgs ir telpas apgaismojums. Noteikti nepieļaujiet šo kļūdu – gaismai ir īpaši svarīga loma ikvienas zonas, tai skaitā virtuves iekārtojumā. Apgaismojums jāizvēlas atbilstoši tam, cik liela ir virtuve, kā arī, ņemot vērā, kuras zonas visvairāk ir jāizgaismo un kur ikdienā nokļūst pietiekami daudz dabiskās gaismas.

Lai ēdienu gatavošana būtu ērtāka un drošāka, iebūvējiet apgaismojumu zem augšējiem virtuves skapīšiem vai plauktiem. Tāpat vērts iekļaut arī vienu vai vairākas griestu lampas vienmērīgai telpas izgaismošanai. Lai mazāk maksātu par elektrību, izvēlieties energoefektīvas LED spuldzes un lampas. Ir noderīgi arī, ja tvaika nosūcējā virs plīts iebūvēts apgaismojums, ko izmantot ēst gatavošanas procesā.

Plānojot virtuves iekārtojumu, nekad neaizmirstiet par tā funkcionalitāti. Lai arī virtuves izskatam ir īpaša nozīme, tieši funkcionalitāte bieži vien ir tā, kas padara mēbeļu un citu elementu izmantošanu un atrašanos šajā telpā patīkamāku.

Ir vairāki svarīgi faktori, kas ietekmē funkcionalitāti. Kā šajā rakstā apspriedām, pirmkārt, tas ir telpas iekārtojums jeb mēbeļu un tehnikas izvietojums, kam var būt vairāki veidi. Tas ir cieši saistīts ar virtuves trijstūra izveidošanu, kas ir nākamais solis. Pēc tam seko atbilstošas virsmas un uzglabāšanas mēbeļu izvēle. Un, visbeidzot, protams, nedrīkst aizmirst funkcionālas sadzīves tehnikas un gudra apgaismojuma ierīkošanu telpā. 

Šie visi aspekti kopā veido patīkamu un funkcionālu vidi, nodrošinot to, ka virtuve ir telpa, kurā Jūs vēlaties uzturēties biežāk. Ja apzināties, ka Jūsu mērķu sasniegšanai virtuves iekārtošanā šķērslis ir nepietiekami finanšu līdzekļi, noderēt var kredīts remontam. Izturieties atbildīgi pret aizņemšanos, izvērtējot savas iespējas atmaksāt!

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!