Kā pareizi krāsot sienas?

Atgriezties May 13, 2021

Domājot, kā atjaunot mājokli, cilvēki apsver vairākus variantus. Viena no populārām telpu atsvaidzināšanas metodēm ir sienu krāsošana. Lai arī šis uzdevums kopumā nav sarežģīts, ir vairākas lietas, kas jāatceras, lai rezultāts būtu lielisks. Turpinājumā vērtīgi padomi par to, kā pareizi sagatavot un krāsot sienas pašu spēkiem.

Sienu sagatavošana krāsošanai

Pirms ķeramies pie paša svarīgākā – krāsošanas, jāsagatavo siena, uz kuras krāsa tiks klāta. Lai nodrošinātu vienmērīgu krāsojumu, jāparūpējas, ka virsma ir līdzena un tīra. Svarīgi arī izvēlēties atbilstoša veida un toņa krāsu.

Virsmas izlīdzināšana

Būtu lieliski, ja visas sienas varētu uzreiz sākt krāsot, taču vairumā gadījumu tā nav. Vispirms sienām nepieciešama apstrāde. Viena no izplatītām problēmām ir nelīdzena virsma, kas radusies, piemēram, izdrūpot apmetumam vai veidojoties plaisām. To nepieciešams nolīdzināt, lai, uzklājot krāsu, defekti nebūtu redzami.

Nelīdzenu apmetumu, kā arī tās vietas, kas jau drūp, ieteicams nolīdzināt, izmantojot kalti un āmuru vai perforatoru ar piemērotu lāpstiņu. Radušos putekļus viegli varēs noslaucīt ar mīkstu saru suku vai īpašu metāla sukas uzgali, ko piestiprina urbjmašīnai.

Vecās krāsas slāņa noņemšana

Dažkārt uz sienas ir jau vecais krāsas slānis, kas jānoņem. To var izdarīt vairākos veidos.

  • Pirmā metode ir speciālu šķīdinātāju izmantošana.
  • Otrais veids ir celtniecības fēna un špakteļlāpstiņas kombinācija, taču šeit jābūt īpaši uzmanīgiem. Dažkārt vecajā krāsā ir svina piejaukumi. Ja to karsēs ar celtniecības fēnu, gaisā pacelsies indīgi tvaiki, kas var kaitēt veselībai. Ja nav pārliecības par krāsas sastāvu, šo metodi labāk neizmantot.
  • Trešais vecās krāsas noņemšanas veids ir jau iepriekš minētā urbjmašīna, kurai piestiprina metāla suku.
veco tapešu noņemšana

Veco tapešu un flīžu noņemšana

Daudzviet uz sienām ir uzlīmētas tapetes, kas pirms krāsošanas ir rūpīgi jānoņem. Lai to paveiktu efektīvāk, ieteicams izmantot metāla špakteļlāpstiņu, pirms tam tapetes samitrinot ar siltu ūdeni. Ja uz sienas līmētas vinila tapetes, tās pirms noņemšanas vajadzētu sadurstīt vai saskrāpēt, jo tikai tad ūdens ar pievienotu trauku mazgājamo līdzekli vai etiķi spēs slāni atmiekšķēt.

Celtniecības preču veikalos pieejami arī līdzekļi, kas paredzēti tapešu noņemšanai. Ja tapetes līmētas ar ūdenī nešķīstošu līmi, kārta būs jānoskrāpē ar urbjmašīnai piestiprinātu birsti.

Ja sienu krāsošana plānota telpā, kur ir flīzes, tās visvieglāk varēs noņemt, izmantojot speciālu metāla lāpstiņu. Ja ar lāpstiņu visu noņemt neizdodas, noderēs perforators vai metāla kalts un āmurs.

Plaisu aizpildīšana

Laiks dara savu, un arī sienās var parādīties plaisas. Tās vajadzētu aizpildīt, pirms sākat sienu krāsošanu.

Šaurākas plaisas var nomaskēt, vispirms tās nedaudz padziļinot, attīrot no putekļiem, nogruntējot un piepildot ar mūrjavu, kuras sastāvā ir polimēru savienojumi.

Lielāku plaisu aizdarīšanai vispirms izmanto armatūras skavas vai metāla plāksnes, plaisā iepūš montāžas putas, uzliek cinka sietu un pārklāj ar apmetumu. Beigās visu aizpildīto plaisu virsmu nogruntē un pārbauda sienas līdzenumu. Ja nepieciešams, klāj špakteļmasu un slīpē ar smilšpapīru. Ja sienas ir ļoti nelīdzenas, izmanto ģipškartona loksnes, taču tās nedaudz samazina telpas izmērus.

Telpas sagatavošana krāsošanai

Lai sienu krāsošanas laikā nesanāktu netīšām nokrāsot arī visus apkārt esošos objektus un virsmas, parūpējieties par to, lai tiktu apsegtas un aplīmētas zonas, kurām krāsa nedrīkst piekļūt.

Noklājiet grīdu, logus un palodzes, to detaļas, lai pēc tam nebūtu jāmokās ar krāsas pilienu noņemšanu. Pārklājiet mēbeles un citus objektus ar stingru plēvi.

Nodrošiniet arī griestu līnijas norobežošanu. Ja darīsiet to ar līmlenti, kas norobežo līnijas, raugieties, lai tā stingri piegultu virsmai un neļautu krāsai nokļūt zem tās. No griestiem uz leju līmlenti parasti līmē 2,5 cm platumā.

sienas krāsošana

Krāsošanas materiāli un instrumenti

Pirms krāsošanas noteikti jāsarūpē visi nepieciešamie instrumenti un materiāli. Ja vēlaties, lai rezultāts būtu kvalitatīvs, izvēlieties augstvērtīgus piederumus.

Vienmērīga krāsošana izdosies, ja izmantosiet divu veidu rullīšus. Mazo rullīti varat lietot malu un stūru krāsošanai, bet lielo rullīti izmantojiet, lai vieglāk noklātu sienu plaknes. Mazām detaļām varat lietot otu. Ja mājokļa uzlabošanas darbiem izmantojat tādu variantu kā AvaFin kredīts remontam, izvērtējiet, kādas kvalitātes materiālus un piederumus vēlaties pirkt, iekļaujoties esošajā budžetā.

Krāsošanas laikā noteikti vajadzēs kaut ko noslaucīt, tāpēc turiet pa rokai lupatiņu vai salvetes. Tikko nopirktus instrumentus pirms krāsošanas ieteicams nomazgāt ar ziepēm un ūdeni. Sarūpējiet sekojošus instrumentus: līmlenti, krāsu, trauku krāsai, salvetes, rullīšus, plēvi.

sienu krāsošana ar krāsu

Kā krāsot sienas pašu spēkiem?

Lai nodrošinātu vienmērīgu krāsojumu, krāsa vispirms rūpīgi jāsamaisa. Sāciet ar malu un stūru krāsošanu, izmantojot mazāko rullīti. Apkrāsojiet apkārt rozetēm un citām grūtāk pieejamām vietām. Ja noklāsiet līnijas aptuveni 15 cm platumā, pēc tam būs vieglāk turpināt darbu ar plato rullīti. Atcerieties, ka ota veido citu faktūru, tāpēc to izmantojiet tikai tad, kad konkrētajā vietā nevarat piekļūt ar rullīti.

Izmantojot lielo rulli, krāso sienu no griestiem līdz pat grīdai, aptuveni 50 cm platumā (par griestu krāsošanu lasiet šeit). Ar abu rullīšu palīdzību Jums izdosies veidot vienmērīgu sienas krāsojumu. Taču esiet uzmanīgi, jo ir jāstrādā žigli, lai iepriekšējā nokrāsotā līnija nebūtu jau nožuvusi, jo tad var palikt neglītas līnijas un plankumi. Centieties atstāt tā saucamo “slapjo maliņu”, jo savienojumi starp joslām vienmēr būs redzami kā svītras.

Darbus izdosies paveikt ātrāk, ja sienu krāso divatā. Viens var strādāt ar mazo, bet otrs – ar lielo rulli. Sienas visbiežāk krāso divas reizes, un atkārtošana notiek pēc pāris stundām, kad uzklāta pirmā kārta. Pilnībā nožuvusi krāsa būs pēc pāris nedēļām, tādēļ to vajadzētu saudzēt. Vienlaikus ņemiet vērā, ka līmlente jānoņem uzreiz pēc krāsošanas darbu pabeigšanas. Ja līmlente paliks pārāk ilgi, noņemšanas brīdī tā var noraut daļu krāsas.

Ja tomēr sienu krāsošana šķiet pārāk sarežģīta, aicinām padomāt arī par citu alternatīvu – šķidrajām tapetēm!

Dzīvokļa remonts ir daudzu sapnis, taču ne visiem ir pieejami nepieciešamie līdzekļi, jo remonta izmaksas var būt mērāmas pat vairākos tūkstošos eiro.

Lai arī mūsdienās ir pieejami dažādi finanšu risinājumi, ņemiet vērā, ka ir arī dažādi ekonomiskāki veidi, kā uzlabot mājokļa izskatu, piemēram, jauna sienu krāsa, svaigas mēbeles, cita lustra pie griestiem. Dažkārt tādi apjomīgi darbi kā sienu izgāšana, iespējams, jāatliek uz vēlāku.

Vai vēlaties saņemt kredītu?

To varat izmantot arī remontdarbiem. Piesakieties!