Kas ir šķidrās tapetes un kā tās uzklāt?

Atgriezties February 22, 2022

Šķidrās tapetes tirgū parādījušās salīdzinoši nesen, taču jau spējušas iekarot savu vietu. Un, lai arī daudzi joprojām dod priekšroku klasiskajām papīra tapetēm, kļūdaini uzskatot, ka ar tām ir vieglāk strādāt, šķidrās tapetes piemērotas teju jebkurā mājoklī un to ieklāšana nebūt nav sarežģīta.

Kas ir šķidrās tapetes?

Šķidrās tapetes ir dekoratīvais apdares veids, gluži kā sienu krāsošana, kas, lai arī pēc nosaukuma ir “tapetes”, visai kardināli atšķiras no ierastajām papīra tapetēm. Šķidro tapešu sastāvā ir dabīgās šķiedras (celuloze vai zīds), saistvielas un krāsvielas.

Tapetes var iegādāties šķidrā veidā (kam nav nepieciešama sagatavošana) un sausā veidā (šīs ir populārākās), kas tikai jāsajauc ar ūdeni, parasti iepakojumā ir 1 kg.

Priekšrocības

  • Dabīgs sastāvs
  • Atbilst ugunsdrošības prasībām
  • Izturīgas pret temperatūras svārstībām
  • Palīdz saglabāt telpā siltumu
  • Augsta skaņas izolācija
  • Antistatiskas
  • Vienkārša uzklāšana
  • Liela krāsu izvēle
  • Iespēja veidot dažādus ornamentus un interesantu dizainu
  • Ļauj nomaskēt nelielas plaisas un defektus uz sienām, aizpildīt spraugas
  • Vienkārša kopšana – var tīrīt ar sausu lupatiņu
  • Tapetes neplīst un nedeformējas
  • Bojāto laukumu labošana ir vienkārša
  • Nelobās, tādā veidā kā ierastās tapetes

Trūkumi

  • Nav mitruma izturīgas, tādēļ nevarēs tīrīt ar mitru lupatu, ja radušies traipi
  • Cena
  • Tekstūra (ja patīk vienkrāsaina, viendabīga sienas krāsa, labāk izvēlēties papīra tapetes)
  • Var izbalēt gluži kā tradicionālās tapetes

Šķidro tapešu veidi

šķidro tapešu masa

Kā minēts, tapešu sastāvā ir dabīgās šķiedras, taču kas kurā situācijā būs piemērotāks?

Celulozes šķiedras tapetes

Tapešu sastāvā ir ne vien celulozes šķiedras, kas iegūtas apstrādājot koksni, bet arī kokvilna, dažādas piedevas, ģipsis un līme – un visi šie komponenti veido vajadzīgo maisījuma konsistenci, lai sienu ērti un ātri varētu apstrādāt.

Uzklājot šīs tapetes ir vai nu ar īpašu tekstūru vai arī vienmērīgas. Izvēloties par labu tekstūrai, uz sienas tapetes izskatīsies apjomīgas un būs mīkstākas un patīkamas taustei, savukārt vienmērīgākas tekstūras tapetes nebūs tik masīvas un tās būs arī vieglāk tīrīt.

Tā kā gan celulozei, gan kokvilnai ir lieliskas siltumizolācijas īpašības, celulozes šķidrās tapetes labi saglabā siltumu telpā, tādēļ īpaši ieteicamas grūtāk apsildāmās ēkās, piemēram, privātmājās, kur īpaši tiek domāts arī par energoresursu taupīšanu.

Šīs tapetes būs piemērotākas arī tumšākām telpām, piemēram, sienām priekštelpā, jo tās straujāk zaudē savas īpašības saules staru ietekmē. Ņemiet arī vērā, ka celuloze, kas vairāk līdzinās papīram, ir jutīgāka pret mitrumu, kā arī kokvilnas šķiedru dēļ var uzsūkt putekļus, tādēļ padomājiet, vai šādas tapetes guļamistabā būtu labākā doma.

Kokvilna un celuloze ir videi draudzīgi un salīdzinoši lēti materiāli, tādēļ arī šo šķiedru tapetes ir maciņam pieejamākas.

Zīda šķiedras tapetes

Zīda šķiedras tapešu galvenais materiāls ir dabīgā vai mākslīgā zīda šķiedras. Tām ir atšķirīga tekstūra – var būt kā gludāki, tā arī reljefāki, atkarībā no kāda zīda gatavoti.

Šīs tapetes ir skaistas, ar spīdumu, un ar tām var dekorēt teju jebkuru telpu vai tikai piešķirt “odziņu”, veidojot kādu interesantu zīmējumu.

Atšķirībā no celulozes tapetēm, šīs tapetes teju vispār neuzsūc mitrumu un tajā pašā laikā – nodrošina optimālu mikroklimatu telpā un ir “elpojošas”.  Turklāt arī šīs tapetes spēj telpā saglabāt siltumu un nodrošina skaņas izolāciju. Tās būs piemērotas arī telpās, kuras tiek slikti apsildītas, jo zīda šķiedras īpaši neietekmē krasākas temperatūras izmaiņas.

Šķidrajām tapetēm no zīda šķiedras ir lieliska izturība pret saules gaismu un tās lieliski saglabā savu izskatu daudzu gadu garumā, ir izturīgas. Tiesa, šādas tapetes arī maksā dārgāk.

Šīs tapetes pieejamas dažādās cenās (atkarīgs gan no ražotāja, gan arī no tā, vai izgatavotas no 100% zīda), taču šīs ir dārgākas par celulozes tapetēm, jo zīds pats par sevi ir visai dārgs.

AvaFin piedāvā kredītu mājokļa remontdarbiem, ko var izmantot arī materiālu iegādei, ja nepieciešami papildu naudas līdzekļi.

Zīda un  celulozes šķiedru sajaukuma tapetes

Pēc savām īpašībām šīs tapetes vairāk līdzinās celulozes šķiedru tapetēm, bet ar smalkiem zīdu pavedieniem. Šajā gadījumā zīda šķiedrām ir vairāk dekoratīva loma. Tās piešķir tapetēm spīdumu un papildu faktūru.

Galvenā šāda – jauktā tipa tapešu priekšrocība ir cenas un kvalitātes attiecība.

Kādām telpām piemērotas šķidrās tapetes?

Šķidrās tapetes var izmantot jebkuru telpu sienu segšanai. Taču tās būs īpaši piemērotas telpās, kurās ir vairāki stūri, papildu sienas, vai sienas ir nelīdzenas. Ar šķidrajām tapetēm izciļņus, plaisas vai citus sienu trūkumus nevarēs redzēt. Turklāt šķidrās tapetes varat izmantot arī sienu dekorēšanai, piemēram, zīmējumu veidošanai bērnistabā. Vēl viena lieliska ziņa ir tā, ka šķidrās tapetes var uzklāt arī uz griestiem, ja nu vēlaties paturpināt sienas dekoru.

Kā pareizi uzklāt šķidrās tapetes?

šķidro tapešu uzklāšana

Tieši tāpat kā pirms parasto tapešu līmēšanas, arī pirms šķidro tapešu klāšanas ir jāsagatavo sienas. Ir jānoplēš vecās tapetes. Ja atklājas, ka uz sienas ir arī pelējums, tad virsma jāapstrādā ar antiseptiķi. Pēc tam plaisas un nelīdzenumi jāaiztaisa ar špakteli. Un kā pēdējais solis – sienas jānogruntē.

Tad jāsagatavo šķidrās tapetes. To dariet saskaņā ar instrukciju! Ja esat iegādājies sauso maisījumu, sākumā bļodā vai spainī ar siltu (aptuveni 35 grādi) ūdeni pievienojiet piedevas (piemēram, spīdumus, krāsu granulas, ja tādas ir) un pārējo (tapešu masu)! Tad ar rokām masu kārtīgi samaisiet un, ja norādīts instrukcijā – ļaujiet uzbriest!

šķidro tapešu uzklāšana

Pēc tam sāciet klāt masu uz sienām. Atšķirībā no parastajām papīra tapetēm, nav nepieciešams neko griezt un atsevišķi uzklāt līmi. Plaukstā paņemiet masu un uzspiediet uz sienas. Pēc tam ar plastmasas ķelli, turot to aptuveni 10-15 grādu leņķī, izlīdziniet pa sienu. Jāuzklāj aptuveni 1,5-3 mm plāna kārta. Kad tapete uzklāta visai sienai, iemērciet ķelli ūdenī un nu jau ar slapjo ķelli nogludiniet nepilnības, izciļņus, ja tādi radušies. Tāpat dariet, ja tapešu maisījums sācis nožūt, pirms to esat paspējis izlīdzināt.

 Un tas arī viss. Tapešu žūšanai būs nepieciešamas aptuveni 1-3 dienas, un atšķirībā no parastajām tapetēm, caurvējš telpā nekaitēs.

Ja gadījumā masa paliek pāri, tad varat to ietīt plēvē un noglabāt. Ja tapetes sasmērēsies vai tiks kādā veidā bojātas, varēsiet tās vienkāršā veidā labot. Jums tikai jāpiesūcina bojātā vieta ar ūdeni un jāpagaida, kamēr materiāls uzbriest, un pēc tam tas jānoņem ar špakteļlāpstiņu un vietā jāuzklāj tapete no jauna.

Veiksmi darbos!

Vai vēlaties saņemt kredītu mājokļa remontam?

Piesakieties!