Kā ietaupīt elektrību?

Atgriezties June 30, 2022

Paaugstinoties elektroenerģijas cenām, pārdomājam savus ieradumus un meklējam arvien jaunus veidus, kā elektrības rēķinu samazināt.

6 padomi, kā ietaupīt elektrību

Mēs, Avafin.lv esam par gudrām izvēlēm, tādēļ piedāvājam Jums padomus, kas palīdzēs ietaupīt pat virs 100 eiro gadā!

Pielāgojieties elektrības cenu svārstībām

Vairāki elektroenerģijas tirgotāji piedāvā dinamisko enerģijas produktu, kur elektrības cena atkarīga no biržas cenu svārstībām. Šī cena mainās katru stundu, līdz ar to tam varat pielāgot arī savus paradumus.

Laiku, kad elektrības cenas ir zemākas, varat izmantot lielākam elektroenerģijas patēriņam, piemēram, lai mazgātu veļu veļasmašīnā vai gatavotu elektriskajā cepeškrāsnī.

led spuldze elektrības taupīšanai

Uzstādiet energoefektīvas spuldzes

Standarta kvēlspuldzes ir lētākas, taču tās nereti patērē pat piecas reizes vairāk elektrības nekā kompaktās dienasgaismas spuldzes, un to darbības laiks ir teju 10 reizes mazāks.

LED spuldzes varat iegādāties dažādos krāsu toņos un gaismu pieskaņot attiecīgajai telpai – vai tā būtu darbistaba vai guļamistaba.

Izvēlieties sadzīves tehniku ar augstāku energoefektivitātes klasi

Iegādājoties jaunu sadzīves tehniku, pievērsiet uzmanību marķējumam, kas ir vienāds visā Eiropas Savienībā. Burti no A līdz G norāda elektroenerģijas patēriņa klasi, no augstākās uz zemāko.

Lai arī tehnika ar A marķējumu nereti ir dārgāka, ilgtermiņā tā ļauj ietaupīt. Jau dažu gadu laikā investīcija atpelnīsies.

AvaFin piedāvā kredītu mājoklim, ja Jums šajā brīdī pietrūkst līdzekļu jaunas un energoefektīvas tehnikas iegādei, vai citiem mērķiem. Bet atcerieties izvērtēt savu maksātspēju!

kā ietaupīt elektrību

Atslēdziet no elektrības ierīces, kuras neizmantojat

Elektroierīces dīkstāves režīmā gada laikā var patērēt aptuveni 10% no mājsaimniecības gada patēriņa. Tas nozīmē, ka pie strāvas pieslēgts televizors, tējkanna, veļasmašīna un pat wi-fi modems, lai arī nedaudz, tomēr slēpti tērē elektrību, un Jums nākas maksāt par to arī tad, kad to neizmantojat.

Atvienojiet no rozetes visas ierīces, kuras tajā brīdī neizmantojat!

Viens veids, kas palīdzēs šo darbību padarīt par ieradumu, ir vairāku ierīču pieslēgšana pie viena sadalītāja ar papildu slēdzi. Tad ar viena slēdža izslēgšanu vairākas ierīces vienlaicīgi atvienosiet no strāvas.

Lietojiet elektroierīces gudrāk

Sadzīves iekārtas ieteicams lietot tad, kad tas tiešām nepieciešams.

Lielākā daļa veļasmašīnai patērētās enerģijas tiek izmantota ūdens uzsildīšanai. Tātad, mazgājot veļu nevis 60, bet 40 grādos, patērēsiet arī mazāk enerģijas. Turklāt, ja veļu mazgāsiet vien tad, kad veļas mašīna būs pilna, un elektrības cena biržā – viszemākā, varēsiet būtiski ietaupīt!

Savukārt elektriskajā tējkannā ūdeni vajadzētu liet tikai tik daudz, cik nepieciešams.

Gatavojot ēdienu cepeškrāsnī, 10 minūtes pirms ēdiens ir gatavs, izslēdziet to! Siltuma inerces dēļ cepeškrāsns paliks karsta vēl pietiekami ilgu laiku pēc tam, kad to būsiet izslēdzis. Tāpat centieties lieki nevirināt krāsns durvis, lai siltums neiztvaikotu. Arī šādā veidā varēsiet ietaupīt vairākus eiro gada laikā.

Arī ledusskapja durvis nevajadzētu turēt vaļā ilgāk, nekā nepieciešams. Tāpat tajā nevajadzētu likt karstu ēdienu, lai nebūtu lielu temperatūras svārstību, un netiktu patērēts vairāk elektroenerģijas.

saules paneļi elektrības taupīšanai

Apsveriet investēt “zaļajā” enerģijā

Īpaši šobrīd, kad arī Latvijā domā par atbalsta sistēmām saules paneļu ierīkošanai mājsaimniecībās, vērts nopietnāk šo iespēju apsvērt.

Saules paneļu ierīkošana ir veids, kā būtiski samazināt elektrības rēķinus, jo daļu vai pat visu mājoklim nepieciešamo elektrību varēsiet saražot pats. Vairāk par ieguvumiem, aptuvenajām izmaksām un citu būtisku informāciju lasiet šajā rakstā!

Cik daudz naudas ietaupīsiet par elektrības rēķinu, atkarīgs tikai no Jūsu ieradumiem un izvēlēm. Aicinām būt atbildīgiem un nopietni apsvērt savu paradumu maiņu!

Lasiet arī rakstu par to, kā rīkoties, ja uz logiem izveidojies kondensāts!

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!