Alternatīvas hipotekārajam kredītam

Atgriezties 11 aprīlis, 2020

Savs dzīvoklis vai māja ir daudzu cilvēku sapnis, taču ne visiem pieejami pietiekami lieli līdzekļi, kas ļautu iegādāties nekustamo īpašumu. Pieņemot lēmumu par šādu pirkumu, daudzi pārdomā dažādas papildus finansējuma iegūšanas iespējas. Viena no populārām izvēlēm ir hipotekārais kredīts.

Kas ir hipotekārais kredīts?

cilvēki aizņemas hipotekāro kredītu

Tas ir aizdevums ar ilgāku atmaksas termiņu, un to nodrošina ar nekustamā īpašuma ķīlu (šajā gadījumā ķīla var būt arī dzīvoklis vai māja, kuru vēlaties iegādāties/uzbūvēt). Hipotekāro kredītu lielākoties izmanto gan nekustamā īpašuma iegādei un būvniecībai, gan arī remontam un labiekārtošanai.

Ņemot vērā to, ka šī kredīta nodrošinājums ir Jūsu īpašums, banka patur tiesības uz tā daļu. Tas nozīmē, ka māja vai dzīvoklis pilnībā piederēs Jums tikai tad, kad būs apmaksāts bankas izsniegtais aizdevums. Jāpiemin, ka šādus kredītus parasti izsniedz tikai bankas.

Kāds ir hipotekārā kredīta atmaksas termiņš?

Hipotekārā kredīta atmaksai ir noteikts konkrēts periods. Mēdz būt gadījumi, kad šādu aizdevumu izsniedz uz laiku līdz pat 40 gadiem. To, cik ilgs būs atmaksas termiņš, nosaka summa, kādu varat atļauties katru mēnesi maksāt visu šo gadu garumā.

Tas nozīmē, ka garākā termiņā būs mazāki regulārie mēneša maksājumi un otrādi. Jāņem vērā, ka šīs ir saistības uz ilgu laiku, tādēļ pieteikšanās aizdevumam jāizvērtē īpaši atbildīgi, pārdomājot to, vai būsit spējīgi kredītu atmaksāt arī pēc pieciem, desmit un vairāk gadiem (saskaņā ar noteikto termiņu).

Kā iespējams saņemt hipotekāro kredītu?

Lai saņemtu hipotekāro kredītu, pretendentam jāatbilst virknei nosacījumu. 

  1. Pirmkārt, jābūt sakārtotai finanšu situācijai, labai kredītvēsturei, pietiekamiem, oficiāliem ienākumiem un arī personīgajiem ietaupījumiem, kuri var tikt izmantoti kā līdzfinansējums aizdevuma iegūšanai. 
  2. Pieteikšanās hipotekārajam kredītam visbiežāk notiek sekojoši: Vispirms tiek izvēlēts īpašums, kuru Jūs vēlaties iegādāties vai uzbūvēt. Pēc tam nepieciešams iesniegt bankā visus attiecīgos dokumentus, tai skaitā, pieteikumu kredītam, izziņu par ienākumiem un nekustamā īpašuma vērtējumu. Banka pieteikumu parasti izskata dažu darba dienu laikā, sniedzot atbildi par aizdevuma piešķiršanu. 
  1. Pēc tam pāris dienu laikā tiek sagatavoti nepieciešamie līgumi. 
  2. Turpinājumā banka pārskaita līgumā minēto summu uz darījuma kontu, bet pēc tam Jums jādodas pie notāra, lai parakstītu līgumus un visi dokumenti jāiesniedz Zemesgrāmatā. Ieķīlāto īpašumu eksperti iesaka apdrošināt. 
  3. Noslēgumā, kad banka pārskaitījusi nepieciešamo summu pārdevējam, īpašums ir Jūsu rīcībā. Kopējais aizdevuma pieteikuma izskatīšanas ilgums līdz saņemšanas brīdim var būt trīs līdz četras nedēļas.

Diemžēl ne visi cilvēki saņem apstiprinošu atbildi par hipotekārā kredīta saņemšanu bankā, taču ir pieejamas dažas alternatīvas, kuras apsvērt šādā situācijā.

Iekrājumu veidošana

iekrājumu veidošana mājoklim

Ja savs īpašums ir Jūsu mērķis, un esat gatavs to sasniegt, viena no iespējām, kā to izdarīt, ir sakrāt nepieciešamo naudas summu. Jāņem vērā, ka šajā gadījumā jārēķinās ar vairākiem gadiem, kamēr būsit sasniedzis to finanšu apjomu, kāds vajadzīgs, turklāt nekustamā īpašuma cenas pa šo laiku jau var būt augušas.

Mājokļa īrēšana

Ja kādu iemeslu dēļ Jums netiek piešķirts hipotekārais kredīts, kā iespējamo variantu varat pārdomāt mājokļa īri. Šo alternatīvu izmanto daudzi cilvēki, taču joprojām tiek diskutēts par to, vai izdevīgāk ir katru mēnesi maksāt īri par īpašumu, kas Jums nepieder, vai arī segt kredīta ikmēneša maksājumu, kā rezultātā mājoklis nonāk Jūsu pārvaldībā.

Lasiet arī – kas ir drošības nauda īres tiesiskajās attiecībās.

Kredīts mājoklim

Pēdējo gadu laikā cilvēki, kuri vēlas iegādāties, uzbūvēt vai labiekārtot savu mājokli, apmaksāt medicīnas pakalpojumus, remontēt auto vai arī segt izdevumus par izglītību, arvien biežāk izvēlas tieši šo aizdevumu veidu.

Patēriņa kredīti tiek izmantoti dzīves kvalitātes uzlabošanai, turklāt šī ir praktiska izvēle gadījumos, kad nav iespējams iegūt hipotekāro kredītu, taču vēlaties iegādāties nelielu nekustamo īpašumu.

Patēriņa kredīta mājoklim saņemšanai nav tik stingru noteikumu kā hipotekārajam kredītam, jo šajā gadījumā nav nepieciešama ķīla. Taču jāņem vērā, ka Jums būs nepieciešama pozitīva kredītvēsture un oficiāli ienākumi pietiekamā apjomā, kas ļauj atmaksāt aizdevumu. Ir iespēja pieteikties kredīta summai līdz pat 10 000 eiro, taču galējo, Jums pieejamo naudas daudzumu aizdevējs piedāvās pēc kredītreitinga noteikšanas. Tad arī tiek minēts, kāds būtu termiņš šīs summas atmaksai.

Izvēloties patēriņa kredītu, katrai personai mēneša un gada procentus likmes tiek aprēķinātas individuāli, balstoties uz pieteicēja kredītreitingu. Pirms piesakāties šim aizdevumam, noskaidrojiet, kas veido kredīta kopējās izmaksas jeb Gada procentu likmi (GPL).

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!