Kādiem mērķiem pareizā izvēle būs patēriņa kredīts?

Atgriezties 26 februāris, 2021

Situācijā, kad cilvēkam trūkst finansiālo līdzekļu, var noderēt aizdevums, tomēr jāņem vērā, ka tas būtu jāizmanto tikai pēc nopietnākas apsvēršanas. Cilvēkiem pieejami daudz un dažādi aizdevumu veidi, tomēr katram no tiem ir sava specifika, un ir svarīgi zināt, kurš aizdevums kurā situācijā ir piemērotāks. 

Arvien biežāk cilvēki dod priekšroku patēriņa kredītam, tādēļ raksta turpinājumā skaidrojam, kas tas ir un kam tas domāts.

Galvenās atšķirības no citiem kredītu veidiem

Patēriņa kredīts ir viens no aizdevumu veidiem, kas palīdz situācijās, kad nepieciešams veikt nopietnus tēriņus. Galvenais, ar ko šis aizdevuma veids atšķiras– summa un atmaksas termiņš. 

Šī aizdevuma veida ietvaros kredītņēmējam var tikt izsniegti pat vairāki tūkstoši eiro ar atmaksas termiņu līdz pat vairākiem gadiem. Līdz ar to, šis aizdevuma veids ir ērtāks kredītņēmējam, jo to iespējams piemērot konkrētai finansiālajai situācijai, nosakot, kādā termiņā un apjomā summa tiks atmaksāta.

Patēriņa kredīta procentu likme ir augstāka par hipotekārā kredīta likmi, tomēr zemāka par ātro kredītu likmi, tādējādi šis kredīts ir izdevīgāks par īstermiņa aizdevumu, jo, tā kā procenti ir zemāki, arī kopējā atmaksājamā summa galu galā ir mazāka. 

Tomēr, neatkarīgi no šī aizdevuma veida priekšrocībām, kā jau jebkurš aizdevums, tas var radīt pamatīgu finanšu slogu. To nevajadzētu izmantot mirkļa impulsu apmierināšanai – tas paredzēts nopietnu mērķu īstenošanai!

Kam paredzēts patēriņa kredīts?

cilvēks aizņēmies

Cilvēkiem mēdz būt daudz vēlmju, taču ne vienmēr visiem ir iespēja šīs vēlmes realizēt. Tāpat jebkurš no mums pieredzējis situāciju, kurā steidzami nepieciešama nauda, taču tās nav. Labā ziņa – pastāv vairāki iespējamie risinājumi! Atlikt savas vēlmes, krāt savu mērķu realizēšanai, aizņemties no vecākiem, draugiem, paziņām vai vērsties pēc palīdzības pie kredītdevējiem. 

Viegls ceļš, kā iegūt sev vēlamo naudas summu, ir aizdevums, taču tas nebūt nav maciņam draudzīgākais risinājums, jo vēlamajai summai klāt nāk arī noteikta procentu likme, kas daudziem mēdz sagādāt atmaksas problēmas. 

Ja esat nolēmis par labu aizdevumam, vispirms noteikti ir jāapdomā, vai izvirzītais mērķis ir pietiekami nopietns un, vai to nav iespējams realizēt, izmantojot kādu citu no iepriekš minētajiem risinājumiem. 

Sīkāk šo aizdevuma veidu var iedalīt 2 grupās: paredzamiem tēriņiem un neparedzamiem tēriņiem.

Kādiem mērķiem var izmantot patēriņa kredītu?

kredīta mērķi
  • Mājokļa labiekārtošana

Mājoklis ir mūsu miera osta, vieta, kur mēdzam pavadīt lielāko daļu sava laika. Diemžēl agrāk vai vēlāk katram mājoklim nepieciešami zināmi uzlabojumi jeb remonts. To zinot, paredzot un plānojot, daudzi remontam nepieciešamos līdzekļus iekrāj, taču ne vienmēr visiem ir tādas iespējas, un ne vienmēr remontu iespējams paredzēt un plānot jau laicīgi.

Mēs ticam, ka ikviens vēlas ik dienu atgriezties patīkamā un mājīgā vidē – šis aizdevuma veids sapni par mājokli var pārvērst realitātē. Tas paredzēts ne tikai nepieciešamo materiālu, bet arī mēbeļu un sadzīves tehnikas iegādei, tādējādi ar patēriņa kredīta palīdzību varat atjaunot savu mājokli pilnībā no nulles, jo tam, salīdzinot ar citiem aizdevuma veidiem, ir draudzīga procentu likme, kas nepievils, ja mājokļa labiekārtošana kādu iemeslu dēļ ievilksies.

  • Kvalifikācijas celšana/jaunu zināšanu iegūšana

Ne velti pastāv teiciens ‘’mūžu dzīvo, mūžu mācies’’. Izaugsme ir svarīga un neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, ieguldījums kvalifikācijas celšanā un/vai jaunu zināšanu iegūšanā ir ļoti vērtīgs. Mūsdienās cilvēkiem pieejami daudz un dažādi kursi, semināri, skolas, taču mācīšanās diemžēl nav lēts prieks. 

Lai mācītos augstskolā, piemērotākā izvēle būs studiju kredīts, tomēr citos gadījumos laba izvēle būs kredīts izglītībai. Profesionālā izaugsme ir nozīmīga jebkurā vecumā! Ņemiet vērā – jo augstāka kvalifikācija, jo labāk atalgots darbs un vairāk iespēju nākotnē. Turklāt, ja tā padomā – iespējams, ar jaunā darba palīdzību varēsiet atmaksāt patēriņa kredītu daudz ātrāk, nekā sākotnēji plānots. 

  • Auto iegāde/auto remonts

Auto iegāde ir nopietns solis, kas jebkurā gadījumā paredz lielus izdevumus un prasa daudz laika. Daudziem cilvēkiem auto ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa un vajadzība, nevis tikai vēlme. 

Ikvienam ir svarīgi, lai auto kalpotu pēc iespējas labāk un ilgāk, taču tas var manāmi sadārdzināt transportlīdzekļa iegādi, un ne vienmēr var palīdzēt iekrājumi. 

Ja esat nolēmis iegādāties auto, taču Jums trūkst līdzekļu, viena no izdevīgākajām iespējām ir kredīts auto iegādei. Tomēr ņemiet vērā – šim aizdevuma veidam ir citādāki nosacījumi, nekā specializētajam auto kredītam. Piemēram, daudzos gadījumos patēriņa kredītam var būt daudz izdevīgāka procentu likme, nekā auto kredītam.

Priekšrocības, salīdzinot ar auto līzingu:

  • Nav nepieciešams auto novērtējums;
  • Nav nepieciešama pirmā iemaksa;
  • Nav obligāta KASKO jeb brīvprātīgā apdrošināšana;
  • Nav nozīmes auto izlaiduma gadam;
  • Auto uzreiz tiek reģistrēts uz pircēja vārda;
  • Auto iespējams iegādāties 30 dienas pēc līguma parakstīšanas un naudas saņemšanas.

Tāpat jāņem vērā, ka auto var rasties pēkšņas tehniskās problēmas, kuru atrisināšanai būs nepieciešami papildu līdzekļi. Jārēķinās, ka auto iegāde nav vienīgie izdevumi, kas sagaida pircēju – daudzos gadījumos arī auto remonta izmaksas var pārsniegt auto īpašnieka iespējas.

  • Privātā biznesa uzsākšana

Vai esat noguris strādāt kāda cita pakļautībā un pelnīt svešai kabatai? Sāciet savu privāto biznesu! Tam galvenokārt nepieciešama laba ideja (prece vai pakalpojums) un arī sākuma kapitāls. Daudzos gadījumos ideja ir tiešām ģeniāla un neatkārtojama, taču problēmas sagādā nepieciešamais kapitāls – ja esat pārliecināts, ka spēsiet konkurēt un tas ir tā vērts, idejas realizācijas sākuma posmā varat izmantot patēriņa kredītu. Jārēķinās, ka biznesa uzsākšana prasa daudz izdevumu: iekārtas, telpu īre, personāls, grāmatvedība, transports utt. 

Protams, pastāv arī veiksmes stāsti, kuros biznesa uzsākšanai bijis ļoti minimāls kapitāls, tomēr tādu veiksmi piedzīvo vien retais! Ja nolemjat biznesa uzsākšanai izmantot patēriņa kredītu, esiet apdomīgs un uzmanīgs, jo bizness ir kā laimes spēle – Jūs nekad nevarat zināt, kā Jums veiksies.  

Diemžēl plānotais biznesa pasaulē nereti neatbilst realitātei. Taču, ja esat neatlaidīgs, gatavs cīnīties un bizness galu galā izvēršas veiksmīgs, noteiktā procentu likme Jums nesagādās nekādas problēmas un patēriņa kredīta atmaksa būs pavisam vienkārša!

  • Veselības vajadzības

Lai arī neparedzētām veselības problēmām dažkārt iesaka izmantot ātros kredītus, arī šis aizdevuma veids var būt lielisks palīgs! Ne vienmēr ar medicīnu saistītie izdevumi iekļaujas ātro kredītu izsniegto summu amplitūdā – ar patēriņa kredīta palīdzību iespējams apmaksāt operācijas, zobārsta apmeklējumu, medikamentu un medicīnas preču iegādi, rehabilitāciju, sanatoriju apmeklējumu utt. Uz veselības rēķina pavisam noteikti nedrīkst taupīt!

  • Tehnika un ierīces

Šāds aizdevums var noderēt arī tajās situācijās, kad nepieciešama jauna sadzīves tehnika vai citas ierīces, kā telefons vai dators. Kad runa ir par tehniku un ierīcēm, protams, labāk iekrāt nepieciešamo summu, jo bez telefona vai datora pavisam noteikti iespējams kādu laiku iztikt. 

Bet, vai iespējams iztikt, piemēram, bez veļas mašīnas vai elektriskās plīts? Varbūt uz kādu laiku iespējams izdomāt kādu citu alternatīvu, ar ko aizvietot neejošo tehniku, tomēr, ja nav citu variantu, tas var būt īstais risinājums. 

  • Lieli dzīves notikumi

Ikviens vēlas savas dzīves laikā piedzīvot skaistus mirkļus, tādus kā kāzas vai ceļojumi, taču finansiālu apsvērumu dēļ nereti no šādiem notikumiem nākas atteikties. Jā, šāds aizdevuma veids var palīdzēt arī lielu dzīves notikumu īstenošanā, taču, izmantojot aizdevumu šādu mērķu realizēšanai, nopietni jāapdomā, vai tas ir tas, kas Jums patiesi nepieciešams. Aizdevums sniedz iespēju sarīkot neaizmirstamas kāzas vai doties uz otru pasaules malu, taču pēc tam tas var radīt pamatīgu finanšu slogu. 

Ja esat gatavs pēc tam katru mēnesi maksāt, nav aizliegts izmantot aizdevumu. Tomēr, ja rodas kaut mazākās šaubas, labāk atsakieties no šādas iespējas un iekrājiet līdzekļus paša svētkiem. Iespējams, šo mērķi varat realizēt kādā citā veidā, taču patēriņa kredīts noderēs citu, svarīgāku mērķu īstenošanai.

Kā saņemt patēriņa kredītu?

Lai saņemtu šo aizdevumu, nav nepieciešama auto vai cita ķīla un pirmā iemaksa, turklāt daudzi aizdevēji neprasa arī kredīta izsniegšanas jeb komisijas maksu. Mūsdienās aizdevumu, arī patēriņa kredītu, iespējams iegūt vienkārši – aizpildot pieteikumu tiešsaistē. Tomēr, lai to saņemtu, jāatbilst virknei nosacījumu.

Kredītdevēji pievērš uzmanību šādiem faktoriem

  • Vecums 20-70 gadi (tas var būt mainīgs, taču kredītņēmējam pavisam noteikti jābūt pilngadīgam);
  • Oficiāli ienākumi  (no tā atkarīga aizdevuma summa un atmaksas termiņš);
  • Aktīvs konts kādā no Latvijas komercbankām;
  • Aktīvs tālruņa numurs kādā no Latvijas mobilo operatoru tīkliem;
  • Pastāvīgā un deklarētā dzīvesvieta atrodas Latvijā;
  • Pozitīva kredītvēsture.

Aizdevēja galvenais uzdevums ir izvērtēt Jūsu iespējas atmaksāt kredītu, tādēļ ļoti svarīgi ir norādīt par sevi patiesu informāciju. Dažādiem kredītdevējiem prasības var atšķirties, piemēram, aizdevējs var pieprasīt, lai norādāt, kādiem mērķiem vēlaties izmantot prasīto naudas summu. 

Lai neradītu sev pamatīgas finansiālas problēmas, pirms pieteikuma aizpildīšanas obligāti ir jāiepazīstas ar noteiktajām prasībām!

Banku vai nebanku aizdevējs?

banku vai nebanku kredīts

Patēriņa kredīti Latvijā pieejami jau diezgan ilgu laiku, turklāt tos piedāvā gan banku, gan nebanku kredītdevēji. Aizņemoties daudz kas atkarīgs no aizdevēja – svarīgi, ka aizdevējs novērtē savu klientu un ir gatavs nākt pretī, jo tā iespējams iegūt izdevīgāku piedāvājumu. 

Starp banku un nebanku patēriņa kredītiem pastāv vairākas nozīmīgas atšķirības, kas būtu jāņem vērā, aizņemoties:

  • Nebanku aizdevumi ir pieejami mazākā apjomā un ar īsākiem atmaksas termiņiem, nekā tas ir banku aizdevumiem;
  • Nebanku aizdevumu saņemšana ir ātrāka un vienkāršāka, nekā banku aizdevumu;
  • Nebanku aizdevēji visbiežāk neprasa pirmo iemaksu, ķīlu vai galvotāju, kā to mēdz darīt banku aizdevēji;
  • Nebanku aizdevēji pieteikumus izskata daudz ātrāk, lielākoties tas prasa aptuveni 15 minūtes, taču banku aizdevējiem pat vairākas dienas;
  • Nebanku aizdevumu var saņemt, neizejot no mājas, taču banku aizdevuma gadījumā nepieciešams doties uz bankas filiāli.

No aizdevuma atkarīga Jūsu nākotnes labklājība

Tas, kādiem mērķiem izmantojat aizdevumu, protams, ir Jūsu ziņā, tomēr atcerieties – jebkurš aizdevums paredz, ka iesaistāties līgumattiecībās ar kredītdevēju. Neievērojot līguma nosacījumus, varat sabojāt savu kredītvēsturi, kas var negatīvi ietekmēt Jūsu nākotnes labklājību. 

Ja esat apzinīgs, un aizdevums ir rūpīgi pārdomāts lēmums, prasmīgi izmantots aizdevums ir lieliska iespēja atvieglot savu dzīvi un padarīt to patīkamāku! Esiet uzmanīgs un veidojiet veselīgus finanšu paradumus!

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!