Vannas istabas remonts: No plānošanas līdz īstenošanai

Atgriezties June 20, 2020

Vannas istabas remonts ir aizraujošs piedzīvojums un vienlaikus arī nopietns izaicinājums. Pirms izvēlaties, vai iegādāties mūsdienīgu vannu vai duškabīni, ir daudz citu lietu, kas jāpārdomā, un uzdevumu, kas jāpaveic, lai projekta rezultāts būtu tieši tāds, kādu vēlamies. 

Tā kā vannas istabas remonts prasa laiku, pūles un arī finansiālus ieguldījumus, tādēļ nereti šī mērķa sasniegšanai tiek izvēlēts naudas aizdevums remontam. Šajā rakstā esam apkopojuši svarīgākās vadlīnijas, kas palīdzēs nodrošināt, ka vannas istabas remonts ir rūpīgi izplānots, atbilst Jūsu budžetam, vajadzībām un vēlmēm.

Plānošana

Lai varētu pārliecinoši ķerties klāt vecās sienu un grīdas apdares nomaiņai un citu nopietnu darbu veikšanai, jāsāk ar mazāk aizraujošu uzdevumu – plānošanu. Šis ir pirmais un nereti arī viens no svarīgākajiem soļiem, veicot remontu vannas istabā vai citā telpā. Plānošana nepieciešama, lai noteiktu mērķi, ar kādu veicams vannas istabas remonts, kā arī noskaidrotu, vai un kā to iespējams sasniegt.

Budžets

Pirmais uzdevums, kas jāizpilda, lai vannas istabas remonts izdotos veiksmīgi, ir izdevumu apkopošana un pieejamā budžeta noteikšana. Remonta izmaksas var variēt no desmitiem līdz pat tūkstošiem eiro. To ietekmē gan tas, kāds būs darbu apjoms, gan arī izmantojamie materiāli, iekārtas un citi faktori, tai skaitā arī Jūsu finansiālās iespējas. 

Plānojot, cik izmaksās vannas istabas remonts, vajadzētu raudzīties, lai summa nebūtu lielāka par 5 līdz 10% Jūsu mājokļa vērtības. Ja remonta izmaksas pārsniedz šo limitu, tas nozīmē, ka ieguldījums nav atbilstošs ēkas stāvoklim.

Veidojot izmaksu plānu, jārēķinās ar to, ka līdz centam precīzu tāmi nebūs iespējams radīt. Piemēram, ja plānots, ka vannas istabas remonts izmaksās 8000 eiro, 15% no šīs summas jāpieskaita klāt, jo tie būs neplānotie izdevumi, kas remontdarbu laikā parādās gandrīz vienmēr, it īpaši, ja atjaunošanas darbi nav veikti ilgāku laiku.

Ja vannas istabas remonts Jums ir sveša lieta, un nezināt, ko pirkt un, kā rīkoties, izmaksu tāmi ar visām precēm, to cenām un veikaliem ieteicams uzticēt izveidot vienam vai vairākiem pieredzējušiem meistariem, taču, protams, arī Jums jāpiedalās procesā, nosakot izmaksu griestus.

Šajā procesā var apsvērt arī, uz ko iespējams ietaupīt, apkopojot remonta izmaksas. Piemēram, izdevumu iegrožošanu var veikt, saglabājot esošo telpas iekārtojumu, saglabājot jauno tehniku un mēbeles tādā stāvoklī, lai tās varētu vēlāk pārdot, sekojot līdzi būvniecības veikalu atlaidēm un īpašajiem piedāvājumiem, kā arī, izveidojot izmaksu sarakstu Excel un citur un optimizējot izmaksas, lai vannas istabas remonts nepārsniegtu Jūsu iespējas. Un, protams, ja Jūsu prasmes un iespējas ļauj, vismaz daļu remontdarbu varat veikt pašu spēkiem, kas var ievērojami samazināt to, cik izmaksās remonts vannas istabā.

Esošās telpas novērtēšana

Lai to paveiktu, nāksies ar kritisku skatu palūkoties uz savu vannas istabu. Ir jāizlemj, vai nepieciešams kapitālais remonts, mainot pilnībā visu, tai skaitā iekārtojumu, vai arī tomēr plānojat atstāt kaut ko esošajā stāvoklī, piemēram, flīzes vai izlietni. Par to noteikti vajadzētu laikus brīdināt meistarus.

Ja plānots veikt pamatīgus remontdarbus, piemēram, ar sienu nojaukšanu, laikus jāparedz tas, ka būs nepieciešams nokārtot ar saskaņošanu saistītos dokumentus un atļaujas (inventarizācijas plāns, būvinženiera konsultācija, arhitekta izstrādāti dzīvokļa renovācijas dokumenti, būvvaldes apstiprināta renovācijas apliecinājuma karte, projekta iesniegšana Zemes dienestā, būvgružu izvešana un tamlīdzīgas aktivitātes, kas nodrošinās, ka vannas istabas remonts tiek veikts saskaņā ar Latvijas likumdošanu).

Vairāk laika un pūļu var prasīt nepieciešamība mainīt caurules, tādēļ tās laikus jāpārbauda un jāizvērtē, vai iespējams atstāt esošās, vai arī tomēr prātīgāk veikt to nomaiņu. 

Esošās telpas novērtēšana ietver arī mērījumu veikšanu vannas istabā. Lai noskaidrotu, kāds materiālu apjoms nepieciešams un kādu sadzīves tehniku vai santehniku var iegādāties, ir precīzi jāpārzina telpas garums, augstums un platums. Vannas istabas remonts var būt izaicinājumiem pilns, ja tas jāveic nestandarta formas telpā ar nišām un izvirzījumiem.

Viena no aktuālām problēmām daudzās vannas istabās ir pelējuma veidošanās, ko veicina mitrums un siltums. Lai to novērstu, veicot remontu vannas istabā, jāpadomā par ventilācijas sistēmas ierīkošanu (ja tādas nav), vai arī esošās sistēmas ierīkošanu, piemēram, nomainot ventilatoru.

Dizains un funkcionalitāte

Ļoti iespējams, ka jau pirms vannas istabas remonts tika sākts, Jums prātā bija viena vai vairākas idejas, kā telpa varētu izskatīties. Plānošanas periodā būtu ieteicams vismaz vienu reizi sapulcēties kopā ar visiem mājiniekiem un izrunāt, ko vēlētos redzēt savā vannas istabā, kādam vajadzētu būt tās dizainam un funkcijām.

Iedvesmu idejām varat smelties ne tikai no sarunām ar ģimeni, draugiem un kolēģiem, bet arī, palūkojot katalogus, žurnālus, Pinterest un sociālo mediju lapas, kā arī dažādas vietnes vai blogus, kuru mūsdienās netrūkst. Tāpat arī latviešu un ārzemju lapās pieejami pieredzes stāsti par to, kā vannas istabas remonts izdevies citiem. No viņiem var mācīties gan to, ko darīt, gan arī to, kādas kļūdas nepieļaut. 

Kad idejas apkopotas, tās nepieciešams pārbaudīt, konsultējoties ar pārējiem mājiniekiem un, ja nepieciešams, arī speciālistiem. Pat tad, ja šķiet, ka ideja, kuru vēlaties realizēt vannas istabā, ir lieliska, vērā jāņem arī funkcionalitātes aspekts. Piemēram, ja vēlaties izlietni ar ietilpīgiem plauktiņiem vai atvilktnēm apakšā, jāraugās, lai tām varētu ērti piekļūt. Telpa nedrīkst būt pārblīvēta vai pārāk tukša – jo mazāk vietas vannas istabā, jo funkcionālākam jābūt tās iekārtojumam. Šeit svarīga ne tikai sadzīves tehnikas un santehnikas izvēle, bet arī sienas un grīdas krāsa.

Nepieciešamo elementu izvēle

Kad skaidrs, kādu ideju vēlaties īstenot savā vannas istabā, jāizvēlas, kādus elementus iegādāties, lai vannas istabas remonts ļautu radīt vēlamo rezultātu. Katram no elementu veidiem ir atšķirīgi aspekti, kas jāizvērtē, ņemot vērā gan remonta izmaksas, gan funkcionalitāti, telpas dizainu un, protams, Jūsu gaumi.

Sienu apdare

Sienas apakšējās kārtas maiņai vai atjaunošanai, labāk izvēlēties zinošus meistarus, jo cauruļu maiņa, hidroizolācijas uzklāšana un tamlīdzīgi darbi, ko ietver vannas istabas remonts, jāveic augstā līmenī, lai nākotnē izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Sienu apdare jāizvēlas, vadoties pēc gaumes un praktiskuma. Visbiežāk vannas istabā tiek izmantotas flīzes, jo tās, pareizi ieklātas, izskatās pievilcīgi, ir viegli tīrāmas un izturīgas. Tāpat pieejami arī citi varianti, piemēram, sienu paneļi, tapetes, krāsota siena, stikla bloki, lakota koksne, ķieģeli, spoguļi un pat lakots betons. Cauruļvadu nomaskēšanai vannas istabā ieteicams izmantot dekoratīvos sienu paneļus ar atvērumiem, kurus izmantot piekļūšanai caurulēm ārkārtas situācijās.  

Grīda

Vannas istabas remonts ietver vairākas svarīgas zonas, un grīda ir viena no tām. Mainot tās segumu, noteikti nevajadzētu taupīt uz materiālu kvalitāti. Šeit svarīgi ieklāt atbilstošu un kvalitatīvu hidroizolācijas slāni. Ja plānots ierīkot silto grīdu, to vajadzētu atvēlēt darīt profesionāļiem.

Praktisks un pievilcīgs grīdas segums ir keramikas flīzes. Šeit jāatceras, ka svarīgi, lai flīzes tiktu pareizi ieklātas, pretējā gadījumā tās var sākt plaisāt.

Duša vai vanna?

Vannas istabas remonts Jums sniedz iespēju izlemt, vai paturēt esošo santehniku vai tomēr mainīt to pret praktiskāku un pievilcīgāku alternatīvu. Izvēloties starp vannu un dušu, vērā jāņem ne tikai telpas lielums, bet arī priekšrocības un trūkumi, kas piemīt katram no santehnikas veidiem.

Vanna ir lieliski piemērota tiem, kuriem mājās ir bērni, kas izbauda plunčāšanos vannā. Tāpat tā derēs aromātiskām peldēm ar ēteriskām eļļām un vannas bumbām. Lai arī pieejami dažādi vannu izmēri, tās parasti aizņem vairāk vietas, nekā duškabīnes, kā arī vannošanās patērē vairāk ūdens.

Duškabīni var ierīkot jebkurā vannas istabā, jo tās pieejamas dažādos izmēros un formās. Var izvēlēties pat kabīnes ar īpašām tvaika un masāžas funkcijām. Duša noderēs tiem, kuriem ir maz brīva laika, kā arī šāda santehnika ir piemērota vecākiem cilvēkiem – nav jākāpj vannā, var ienest soliņu, kur apsēsties. Taču duškabīnes stikls ir biežāk jātīra, jo uz tā redzami nosēdumi.

Abos gadījumos vannas istabas remonts var tikt pielāgots Jūsu vajadzībām, jo gan vannu, gan dušu cenu amplitūda ir ļoti plaša.

Tualetes pods

Mūsdienās tualetes podu var lieliski pielāgot jebkuram iekārtojumam un stilam, izvēloties atbilstošu stiprināšanas veidu. Pirms iegādājaties tualetes podu, pārbaudiet, kāds ir tā kanalizācijas izvada virziens vannas istabā – horizontāls (izvads sienā), vertikāls (izvads grīdā), universāls vai 45 grādu leņķa. Horizontālā izvada podus var pieslēgt arī pie vertikālā jeb grīdas pievada, bet vertikālā izvada podi piemēroti tikai viena tipa savienojumam.

Tāpat podi atšķiras arī pēc to stiprināšanas veida, proti, pie grīdas virsmas vai pie sienas. Ja kanalizācijas izvads un attiecīgi arī stiprinājums ir grīdā, ikdienas kopšana būs nedaudz sarežģītāka, jo būs vairāk vietu, kur uzkrāties netīrumiem.

Izvēloties tualetes podu, ieteicams iegādāties podu, kuram ir dubultais skalošanas mehānisms (piemēram, trīs un sešu litru tvertnes). Vannas istabas remonts ļauj pārveidot tualetes poda zonu, piemēram, izvēloties sienā iebūvējamo skalošanas kasti, kas izskatās pievilcīgāk.

Cita santehnika

Vannas istabā bez poda, dušas vai vannas noteikti būs vajadzīga izlietne. Tās lielums jāpielāgo telpas izmēram un citiem elementiem, kas šeit atradīsies. Pirms sākts vannas istabas remonts, padomājiet, kāda vēl santehnika var būt nepieciešama, piemēram, bidē, pisuārs, vannas siena, jaucējkrāns un tamlīdzīgi elementi, kas var būt noderīgi.

Elementi papildu ērtībai

Ieejot vannas istabā, vēlamies justies ērti, tādēļ vērts padomāt par elementiem, kas paaugstina komfortu. Tā var būt, piemēram, apsildāmā grīda, kuras ierīkošana jāuztic speciālistiem, vai arī dvieļu žāvētājs, kas noderēs dvieļu un apģērbu ātrai žāvēšanai, arī telpas sasildīšanai.

Mēbeles

Ikvienā funkcionālā vannas istabā noteikti nepieciešamas mēbeles mantu un dažādu līdzekļu uzglabāšanai. Ērti lietojami ir plaukti vai atvilktnes zem izlietnes. Tāpat ieteicams iegādāties plauktu vai skapīti, kurā salikt, piemēram, tīrāmos līdzekļus, kosmētiku, tualetes papīru, dvieļus un citus piederumus. Prātīgi būtu atrast vietu arī netīrās veļas grozam. 

Ja platība atļauj, vannas istabā var novietot arī soliņu un galdiņu ar spoguli kosmētikas uzklāšanai, kā arī vajadzīga virsma, kur novietot, piemēram, apģērbu, kamēr esat dušā vai vannā.

Apgaismojums

Apgaismojumam vannas istabā ir jābūt kvalitatīvam un visaptverošam. Kosmētikas uzklāšanai un ikdienas higiēnas procedūru veikšanai noderēs virs spoguļa izvietots apgaismojums. 

Vannas istabas remonts ļauj ierīkot griestos iebūvētu LED apgaismojumu, kas vienmērīgi pārklās visu telpu. Ērts risinājums ir ventilācija, kas ieslēdzas vienlaikus ar apgaismojumu vannas istabā.

Sagatavošanās darbi

instrumenti

Kad vannas istabas remonts nonācis gandrīz līdz darbu veikšanai, nepieciešams tiem sagatavoties.

Nepieciešamie instrumenti un tehnika remonta veikšanai

Ja plānojat remontu vannas istabā veikt pašu spēkiem, Jums būs jāiegādājas instrumenti un tehnika dažādu darbu paveikšanai. Šajā gadījumā var noderēt: elektriskais urbis, skrūvgrieži, mērlente, līmeņrādis, āmurs, knaibles, celtniecības nazis, marķieris, flīžu griezējs, trepes, špakteļlāpstiņas, roratslēga un daudzi citi piederumi.

Darāmo darbu saraksts

Kad plāns ir gatavs, materiāli, santehnika, sadzīves tehnika un viss nepieciešamais sagādāts, vannas istabas remonts var sākties.

To vajadzētu sākt ar darbiem no telpas augšas uz leju:

  1. Sāciet ar nojaukšanas darbiem vannas istabā – noņemiet flīzes (ja nepieciešams), iznesiet mēbeles un noņemiet no sienas un griestiem veco krāsu. Tualetes podu un izlietni ieteicams atstāt pašu vajadzībām līdz pēdējam brīdim;
  2. Ķerieties klāt pie elektroinstalācijas. Vannas istabas remonts ļauj pārplānot vietas, kur būs rozetes, kā arī izveidot piekaramos griestus ar iebūvētu apgaismojumu;
  3. Ja nepieciešams, vannas istabā jānomaina vecās kanalizācijas caurules vai arī jānomaina to atrašanās vieta. 
  4. Kad santehnikas darbi pabeigti, ķerieties klāt sienām – demontējiet izlietni un uzklājiet jaunās flīzes;
  5. Nākamais solis, ar kuru jāturpina vannas istabas remonts, ir grīdas ieklāšana. Vispirms nepieciešams ieklāt hidroizolācijas slāni, kuram virsū liek silto grīdu (ja tāda plānota), bet augšējā kārtā – flīzes. 
  6. Kad viss nožuvis, vannas istabas remonts jānoslēdz ar izlietnes, tualetes poda un dušas krāna pievienošanu.

Otrreiz izmantot veco izlietni vai podu nav ieteicams, jo demontāžas laikā tas var būt ieplaisājis. Vannas istabas remonts paredzēts, lai ierīkotu jaunus elementus, kas kalpos ilgi un kvalitatīvi, izņemot, piemēram, veļas mašīnu, – ja tā ir labā stāvoklī, jaunu pirkt nav vajadzības, bet var nomainīt tās caurules.

Beigās atliek tikai veikt ģenerāltīrīšanu, lai noņemtu putekļus, lieko krāsu un citus netīrumus, kurus radījis vannas istabas remonts.

Ikvienam no mums ir savs sapņu mājoklis, kurā vēlētos dzīvot. Pārdomāts vannas istabas remonts var būt liels solis pretī sava sapņa īstenošanai. Šis būs vērtīgs ieguldījums ne tikai Jūsu komfortā, bet arī kopējā mājokļa vērtības paaugstināšanā. Ceram, ka mūsu ieteikumi Jums noderēs, lai izveidotu savu sapņu vannas istabu.

Lasiet arī mūsu rakstu par to, kā notiek dzīvokļa pirkšanas un pārdošanas process!

Vai nepieciešams aizdevums remontam?

Saņemiet piedāvājumu ar individuālām procentu likmēm!