Kādēļ mūsdienās ir tik grūti iekrāt naudu? Padomi, kas varētu palīdzēt

Atgriezties 23 marts, 2020

Lai arī visiem zināms, ka uzkrājuma veidošana ir nozīmīgs solis ceļā uz finansiālo stabilitāti, daudziem ar šī uzdevuma īstenošanu neiet nemaz tik viegli. Tam var būt vairāki iemesli, piemēram, labos nodomos izjauc dažādi neparedzēti tēriņi, nav izveidots noteikts budžeta plāns vai arī to neizdodas ievērot.

Var gadīties, ka ar ienākumiem tik tikko pietiek aktuālo izdevumu segšanai un šķiet, ka naudas, ko atlikt ‘’nebaltām dienām’’ gluži vienkārši nav. Taču dzīve no algas līdz algai var radīt papildu stresu.

Tādēļ esam sagatavojuši padomus, kas varētu palīdzēt pat tad, ja šķiet, ka stabila iekrājuma izveidošana ir neiespējamā misija.

Mainiet domāšanu

naudas krāšana

Lai iekrātu naudu, vispirms jāmaina domāšana. Lai sasniegtu šo mērķi, tam jākļūst par vienu no Jūsu prioritātēm.

Tātad pirmais solis ir pieņemt lēmumu, ka to darīsiet. Apņēmība palīdzēs veikt tālākās darbības – piemēram, pārskatīt savus izdevumus vai izveidot jaunu budžeta plānu.

Ja Jums vēl nav izveidots budžeta plāns un neziniet, kur paliek visa Jūsu nauda, tad ir īstais brīdis tādu ieviest.

Atcerieties – lai plāna izveide nestu rezultātu, tam jābūt reāli izpildāmam!

Atmaksājiet kredītus

saistības

Vēl viens veids, kas palīdzēs izveidot uzkrājumu, ir kredītsaistību dzēšana. Patiesībā arī tai ir jākļūst par Jūsu prioritāti – jo ātrāk atmaksāsiet kredītu, jo mazāk pārmaksāsiet procentu maksājumos. Un pēc tam, kad kredīts būs atmaksāts, uzkrājuma veidošanai varēsiet novirzīt lielāku summu.

Ja aizdevumi ir vairāki, piemēram, patēriņa kredīts un citas ilgtermiņa saistības, parādsaistību dzēšanu sāciet ar to kredītu, kuram ir lielākā procentu likme.

Arī te būs noderīga izdevumu analīze, lai atrastu ‘’liekos’’ tēriņus, ko novirzīt kredītu atmaksai. Ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi, pierakstiet visus savus izdevumus un tad izdariet secinājumus. Iespējams, sapratīsiet, ka biežāk varat uz darbu doties ar kājām un kafijas tase benzīntankā nemaz nav nepieciešama.

Sāciet pamazām

Lai sakrātu naudu, nebūt nav jāsāk ar lielu summu. Sākumā pilnīgi pietiks, ja katru mēnesi atliksiet kaut nedaudz, piemēram, 2 vai 5 % no saviem ienākumiem.

Tas, protams, neradīs lielu uzkrājumu, taču tik un tā būs labs sākums.

Maksājiet sev vispirms

sieviete pie bankomāta

Ja uzkrājuma veidošana būs viena no Jūsu prioritātēm, Jūs noteikti negribēsiet šim mērķim atvēlēt to, kas paliek pāri mēneša beigās, īpaši, ja visbiežāk pāri nepaliek nekas. Nolemiet, kādu summu ik mēnesi novirzīsiet šim mērķim un dariet to uzreiz – mēneša sākumā vai algas dienā.

Te noderīga var būt opcija internetbankā pieslēgt automātisko maksājumu – noteiktajā datumā uz krājkontu norādītā naudas summa tiks pārskaitīta automātiski un Jums par to vairs nebūs jāraizējas.

Domājot par iekrājuma veidošanu, svarīgi definēt:

  • Kādam mērķim nauda tiek krāta;
  • Kāda ir optimālā naudas summa, ko vēlaties sakrāt;
  • Kādos gadījumos naudu var tērēt.

Īpaši svarīgi atbildēt uz šiem jautājumiem ir tad, ja iekrājums tiek veidots no ģimenes budžeta un tas ir Jūsu kopīgais mērķis.

Nodrošinieties neparedzētiem gadījumiem

Visbiežāk nauda tiek krāta neparedzētiem gadījumiem – tas ir kā drošības fonds, kas mazinās satraukumu krīzes situācijās, piemēram, veselības traucējumu vai darba zaudējuma gadījumā. Ja finanses tiek krātas šim mērķim, optimālā naudas summa varētu būt aptuveni 3-6 mēnešalgu apmērā. Savukārt, ja naudu plānots krāt kādam citam mērķim, piemēram, jaunas automašīnas iegādei vai dzīvokļa labiekārtošanas darbiem, tā apmērs atkarīgs no tā, kādas ir paredzamās izmaksas.

Lietotas automašīnas iegādē un tās neatliekamo remonta izdevumu segšanā lieti noderēs Avafin.lv piedāvātais kredīts automašīnas iegādei vai tās remontam. Neaizmirstiet – aizņēmums nozīmē atbildību!

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!