Mauriņa kopšana: Padomi skaista zāliena uzturēšanai

Atgriezties June 30, 2021

Skaists zāliens ir katra pagalma rota, īpaši vasarā, kad visapkārt daba ieguvusi košākas krāsas un daudz vairāk laika vēlamies pavadīt pie tās. Staigāšana basām kājām, sēdēšana uz zemes ir daži no mazajiem priekiem. Bet, lai zālienā būtu ne tikai patīkami uzturēties, bet arī uz to skatīties, to nepieciešams regulāri un pareizi kopt.

Zāliena aerācija- pirmais darbs pavasarī

Zāliena kopšana sākas pavasarī, kad nokūst sniegs, reizē ar citiem dārza labiekārtošanas darbiem. Tad labi saskatāmas ziemas atstātās sekas, piemēram, vietām izveidojušies zemes plankumi, kuros zāle vairs neaug. Tas var būt saistīts ar to, ka vecā zāle, kas, iespējams, ir uzkrājusies un sākusi pūt, neļauj jaunai zālei iegūt barības vielas no augsnes. Tāpat zeme dažādu apstākļu dēļ var būt kļuvusi cietāka, samazinot gaisa daudzumu augsnē, tādējādi arī pazeminot augu spēju dīgt.

Ko šādā gadījumā darīt? Ir jāpagaida līdz zeme pažūst un tad ar aeratora palīdzību zeme jāuzrušina. Šādā veidā apstrādājot augsnes virskārtu, samazināsies nokrišņu virszemes notece, kā rezultātā dažādi minerāļi un mēslojumi ātrāk un efektīvāk nokļūs tur, kur nepieciešams, jo augsne labāk uzsūks mitrumu. Tāpat tas veicinās gaisa pieplūdi augsnei un noņems skābo vidi, ja tāda būs. Zāliens kļūs veselīgāks, izturīgāks un skaistāks.

zāliena aerācija

Kad jāveic zāliena aerācija?

To vajadzētu darīt laikā no aprīļa līdz jūnijam.

Cik dziļi augsne jāirdina?

Augsne jāirdina aptuveni 5-10 cm dziļumā. To var darīt gan ar dakšām, asu grābekli, bet vislabāk – aeratoru, kas palīdzēs darbu paveikt vienmērīgāk.

Mēslošana

Pēc aerācijas (un pirms ziemas sezonas iestāšanās), no zemes ar grābekli jānokasa vecās zāles atliekas, sūnas, akmeņi un cits liekais. Jāveic zāliena kaļķošana un mēslošana.

Galvenās nepieciešamās barības vielas ir:

  • slāpeklis (īpaši nepieciešams pavasarī),
  • fosfors (nepieciešams rudenī),
  • kālijs – (īpaši svarīgi pirms ziemas sākšanās).

Kad jāveic mēslošana?

Tas jādara pavasarī vai vasaras otrajā pusē, vēlams pirms lietus.

zāliena sēšana

Zāliena sēšana

Labākais laiks zāliena sējai ir maijs, jūnijs, kā arī augusta otrā puse, bet svarīgi – sausākā periodā iesētā zāle būs regulāri jālaista! Tāpat nevajadzētu sēt zāli vējainā laikā.

Zālienu sēt var gan ar speciālu tehniku (ja platība ir liela), gan ar rokām. Tas, cik daudz gramu sēklu nepieciešams viena kvadrātmetra apsēšanai norādīts uz iepakojuma. To vajadzētu ņemt vērā!

Lasiet mūsu rakstu arī par to, kā laistīt dārzu karstā laikā!

Augsnes pievelšana

Pēc zāliena sēšanas vajadzētu pāriet pāri ar grābekli – viegli iestrādāt sēklas augsnē, lai tās nepaliktu atsegtas. Sēklām vajadzētu atrasties aptuveni 0,5-1 cm dziļumā.

Lai veiktu pievelšanu, varat uz zemes, kur zāliens iesēts, novietot kādu koka dēli un pastaigāt pa to.

Laistīšana

Bez šaubām ūdens un mitrums ir nepieciešams ikvienam augam. Sausā laikā ir īpaši svarīgi rūpēties un laistīt zālienu gan rītā, gan vakarā, lai sēklas sadīgtu. Taču nevajadzētu zemi pārlaistīt. Tai vajadzētu būt vienmērīgi mitrai.

Mauriņš būtu jālaista, piemēram, ar laistīšanas sistēmu ar sīkiem pilieniem, lai neveidotos peļķes.

Zāles dīgšana

Zāles dīgšana atkarīga no dažādiem faktoriem, tostarp zāliena sugas, bet parasti tas notiek no 7.-20. dienai.

Kad zāle ir izaugusi aptuveni 3 cm garumā, Jums vajadzētu pārskatīt teritoriju un saprast, vai vēl kaut kur nav nepieciešams zāli iesēt.

Mauriņa pļaušana

zāles pļaušana

Kādā garumā zāliens jānopļauj?

Pļaujot zāli pirmo reizi, to vajadzētu darīt tad, kad tās augstums sasniedzis 6-15 centimetrus, turklāt, pļaujot pirmo reizi, zāli vajadzētu pļaut garāku, nekā varbūt vēlētos. Bet to, cik garu zāli pirmajā reizē vajadzētu atstāt, jāskatās uz sēklas paciņas.

Pimās reizes, pļaujot zālienu, vajadzētu izmantot arī savācējgrozu vai plastmasas grābekli, lai mazinātu nezāļu izplatīšanās risku. Taču citādi gan ne vienmēr nepieciešams izmantot savācējgrozu, jo nopļautajā zālienā ir vērtīgas barības vielas, kas labi kalpo kā mēslojums.

Ja zāliens attiecīgajās vietās audzis jau labu laiku, tad, pļaujot mauriņu, zāles garumu nedrīkst pļaut īsāku par trešdaļu no zāles stiebra garuma, jo citādi apstājas zāles sakņu augšana un vasarā staigāt basām kājām pa zāli kļūs nepatīkamāk, jo zāles stiebri būs kļuvuši asāki.

Mauriņu var pļaut aptuveni 5 cm garu (atkarībā no zāliena sugas).

Cik bieži jāpļauj zāle?

Pļaušanas biežums atkarīgs no zāliena augšanas ātruma, taču vislabāk zāli pļaut ik pēc 3-4 dienām, ja vēlaties iegūt tiešām skaistu mauriņu. Bet, ja tas šķiet par biežu vai Jums tam nav laika, tad zāli jāpļauj reizi nedēļā, piemēram, brīvdienās.

Rudenī gan zāles augšanas laiks samazinās, līdz ar to kopšanu, tas ir pļaušanu, var veikt retāk.

Pēdējo pļaušanu var veikt pat oktobrī, ja laikapstākļi to ļauj, bet svarīgi pēdējā mauriņa pļaušanas reizē zālienu nogrābt ar grābekli, kas veicinās to augšanu.

Ar ko pļaut zāli?

Nopļaut zāli var gan ar izkapti, gan trimmeri, ja tās ir grūtāk sasniedzamas vietas vai zālienu garums ir liels. Taču vislabāk nopļaut mauriņu izdosies ar zāles pļāvēju. Tad pļāvums būs vienmērīgāks un arī pats pļaušanas process būs ērtāks. 

Ja pļaušanas platība ir liela, tad vislabākā izvēle būs dārza traktors jeb mauriņa traktors. Vēl viena lieliska izvēle ir arī zāles pļāvējs robots, kas ļaus Jums darīt citus darbus, kamēr robots mauriņu nopļaus patstāvīgi.

Pļaušanu bez šaubām vislabāk veikt ar kvalitatīvu tehniku, tādēļ, ja Jums nepieciešams jauns zāles pļāvējs, aerators, trimmeris vai kas cits no tehnikas, tad kredīts mājoklim var būt palīgs. Taču iegādāties tehniku ar aizdevumu nepieciešams atbildīgi! Jebkurš kredīts ir jāatgriež, tādēļ rūpīgi jāizvērtē sava maksātspēja!

Kā kopt tehniku?

Pēc katras zāliena pļaušanas reizes tehniku vajadzētu kārtīgi notīrīt. Tāpat jāpārbauda nažu asums, jo, ja naži būs truli, griezuma vieta nebūs līdzena un zāles stiebri tiks bojāti.

Sausas vai slapjas zāles pļaušana

Vislabāk pļaut sausu zāli, jo slapja lips klāt pļaušanas tehnikas mehānismiem, radot papildu slodzi.

Svarīgi!

Uz zāliena nevajadzētu mazgāt ne spaiņus, ne tehniku, ne citas lietas, ja šķidruma sastāvā ir arī kāda ķīmija, jo tā var zālienā izdedzināt dzeltenus pleķus.

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Piesakieties!