Budžeta plānošana: Kā plānot budžetu pareizi?

Atgriezties April 7, 2020

Savu finanšu pārvaldīšana ir prasme, kura nepieciešama ikvienam. Mūsdienu dzīves ritms paredz, ka mums ir jāplāno savas finanses – ienākumi, izdevumi, jāparedz arī neparedzēti tēriņi u.c. Mēs nespējam izdzīvot bez finansiālajiem līdzekļiem, tātad tie ir jāmāk ne tikai nopelnīt, bet arī tērēt. Kā to darīt prātīgi, tā, lai naudas pietiktu visam un paliktu pāri kādiem lielākiem mērķiem?

Kas ir budžeta plānošana?

Budžeta plānošana ir process, kad tiek izveidots plāns, kā tiek vai tiks tērēta nauda. Plāna izveide ļauj noteikt, vai Jums būs pietiekami daudz naudas saviem mērķiem un vajadzībām, piemēram, pārtikas iegādei, izklaidei u.tml. 

Kādēļ budžeta plānošana ir svarīga?

Tā kā budžeta plānošana ļauj izveidot naudas tērēšanas plānu, tiek nodrošināts, ka Jūsu vajadzībām un prioritātēm pietiek līdzekļu. Turklāt, plānojot budžetu, spēsiet sabalansēt savus ienākumus ar izdevumiem, lai izvairītos no parādiem, jo tērēsiet tieši tik, cik varat atļauties, ne vairāk.

Viena no biežākajām problēmām ir tā, ka cilvēki neveido iekrājumus, aizbildinoties, ka viņiem nav pietiekami daudz līdzekļu. Taču patiesībā problēma ir tajā, ka viņi nepareizi rīkojas ar viņiem pieejamiem finanšu līdzekļiem.

Iekrājumu veidošana ir svarīga, jo tā ļauj segt izmaksas par kādiem saviem mērķiem, un ir lielisks drošības spilvens gadījumos, kad steidzami nepieciešami papildu līdzekļi, lai segtu neparedzētas izmaksas, piemēram, par automašīnas remontu, medikamentiem, jaunu sadzīves tehniku. Tādā veidā cilvēks pats sevi var nodrošināt, lai neieslīktu parādos.

Kā veidot budžeta plānu, kas ir Jums atbilstošs?

biznesa plāna izveide

Labākais budžeta plāns ir tāds, ar kuru varat “sadzīvot”. Daudzi iesaka sākt ar 50/30/20 metodi un pielāgot savus izdevumus, līdz tiek sasniegts ideālais plāns. Bez šaubām metodi varat pielāgot savai situācijai – attiecīgi palielinot vai samazinot šos procentus.

Kā plānot izdevumus?

Izdevumu plānošana nozīmē, ka izveidojat plānu, sekojot kādai budžeta plānošanas metodei, piemēram, “50/30/20”. Savus ierastos izdevumus atzīmējiet attiecīgajās kategorijās, aprēķiniet aptuvenās izmaksas un pēc tam izvērtējiet, kur un kā Jūs varētu ietaupīt, lai izpildītu plānu procentuāli.

“50/30/20” budžeta plānošanas metode

budžeta plānošana

Šī metode nozīmē, ka 50% no pieejamiem līdzekļiem tērējat vajadzībām, 30% – vēlmēm, bet 20% – finanšu mērķiem.

Kas ir vajadzības?

Vajadzības ir tās lietas, pakalpojumi, produkti, bez kuriem nespējat iztikt. Piemēram:

  • Dzīvokļa īre,
  • Pārtikas produkti,
  • Komunālie maksājumi, maksājumi par elektrību, ūdeni,
  • Izdevumi par transportu,
  • Apdrošināšana,
  • Steidzama parāda atmaksa.

Ja, plānojot budžetu, Jums vajadzībām nepieciešams tērēt vairāk nekā 50%, vēlreiz rūpīgi pārskatiet savu plānu! Arī tad, ja vajadzībām varat tērēt mazāk par 50% Jūs tāpat, iespējams, var atrast iespējas, kā ietaupīt, piemēram, izvēloties izdevīgāku apdrošināšanu vai iepērkot kādus pārtikas produktus uz akcijām u.tml.

Kas ir vēlmes?

Vēlmes ir tās lietas, ko vēlaties, bet kas nav primāri nepieciešamas, piemēram,:

  • Hobiji,
  • Plānotie atvaļinājumi,
  • Maltītes restorānos vai kafejnīcās,
  • Televīzijas abonēšana.

Ne vienmēr atšķirt vēlmes no vajadzībām ir viegli. Piemēram, ja nu Jūs maksājat par trenažieru zāles abonementu vai iegādājaties ekoloģisku pārtiku, lai gan pieejamas lētākas alternatīvas? Lūk, par šo jālemj Jums pašam!

Ja Jums ir, piemēram, parāds vai nomaksa par kādu preci, tad visdrīzāk vēlēsieties to atmaksāt pēc iespējas ātrāk. Tādā gadījumā Jums jāapsver, vai nevarat, piemēram, trenažieru zāles vietā sportot svaigā gaisā vai mājās, vai nevarat, piemēram, ekoloģisko pārtiku pirkt no mājražotājiem, saimniecībām, nevis veikalos. Iespējas ir dažādas.

Bet nevajadzētu domāt, ka budžeta plānošana ir sarežģīta. Tā nav! Budžets ir veids, kā atļauties iegādāties vai maksāt par to, ko vēlaties, turklāt atlikt naudu arī tālākiem mērķiem. Labs budžets ir tāds, kuru ar prieku pildāt.

Kas ir finansiālie mērķi?

Šajā kategorijā ietilpst:

  • Drošības spilvens,
  • Uzkrājumi, piemēram, jauna mājokļa iegādei, studiju maksai u.tml.
  • Parādu atmaksa.

Viena no svarīgākajām prioritātēm, kam iekrāt naudu, ir drošības spilvens. Sākumā Jums vajadzētu iekrāt tik daudz, lai gadījumā, ja zaudējat darbu, ar iekrājumiem varat izdzīvot vismaz dažus mēnešus. Nākamais – iekrāt naudu, lai varētu segt, piemēram, steidzama sadzīves tehnikas remonta izmaksas.

Ja esat ņēmis ilgtermiņa kredītu, tad arī tam pavisam noteikti ir jāatliek nauda, taču – ikmēneša maksu lieciet vajadzību kategorijā, bet šajā – papildu naudu, lai varētu aizdevumu atmaksāt ātrāk.

Vēl viena kategorija, kam varat krāt naudu, ir pensionēšanās. Vērts krāt, ja vēlaties vecumdienās atļauties vairāk, vai, ja vēlaties pārstāt strādāt vēl pirms pensionēšanās vecuma.

Šīs ir kategorijas, kurās veidot savus izdevumus, taču, lai to darītu, svarīgi ir sekot līdzi tam, lai izdevumi atbilstu šīm kategorijām procentuāli.

Labākās aplikācijas budžeta plānošanai

Lai ērti varētu sekot līdzi saviem izdevumiem, Jums var noderēt budžeta plānošanas aplikācijas. Turpinājumā dažas no tām.

Mint

mint aplikācija

Mint ir viena no populārākajām budžeta plānošanas aplikācijām, kuru lieto vairāk nekā 25 miljoni lietotāju. Aplikācija ir bez maksas, bet tajā ir dažādu produktu reklāmas.

Aplikācijā varat pievienot veiktos maksājumus un redzēt, kā ikdienā tērējat savu naudu. Aplikācija organizē Jūsu izdevumus atbilstoši kategorijām.

Simplifi

Arī šajā aplikācijā varat ērti uzskaitīt un redzēt, kā tērējat naudu. To var savienot arī ar Jūsu bankas kontu, lai ērti sekotu līdzi progresam, sasniedzot finanšu mērķus.

Aplikācija piedāvā 30 dienu bezmaksas izmēģinājumu, taču lietošana pēc tam būs maksas.

PocketGuard

pocketguard aplikācija

Bezmaksas aplikācija, ko ir viegli lietot. Varat sekot līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem, un finanšu mērķiem, un norāda, cik daudz katru dienu varat atļauties tērēt. Tērēšanas limiti palīdz izvairīties no pārtērēšanās un veiksmīgāk izpildīt plānu.

Soli pa solim plānojot budžetu

budžeta plānošana

Pirms sākt plānot, noteikti iegādājieties kladi un rakstāmpiederumus, vai izveidojiet failu datorā, lai varētu ērti pierakstīt nepieciešamo, un izveidot plānu.

1.solis budžeta plānošanā ir savu ienākumu uzskaite.

2.solis. Ja izmantojat “50/30/20” metodi, tad savus ienākumus izdaliet ar attiecīgajiem procentiem, lai saprastu, cik daudz naudas katrā kategorijā varat atļauties tērēt. Tas ir, ja Jūsu ienākumi uz rokas ir 1000 eiro, tad 50% jeb 500 eiro būs paredzēti vajadzību segšanai, 30% jeb 300 eiro – vēlmju segšanai, savukārt 20% jeb 200 eiro – finansiālajiem mērķiem.

3.solis. Lai izpildītu šo soli, Jums pirms budžeta plānošanas vajadzētu vismaz vienu mēnesi pierakstīt savus izdevumus, apkopot visus čekus u.tml. Tad attiecīgi šos mēneša izdevumus ievietojiet kādā no kategorijām, neaizmirstot pievienot arī tos izdevumus, kas, iespējams, būs jāveic tikai šajā mēnesī. Bet atcerieties, ka šim solim jāpieiet kritiski, lai tiešām saprastu, kas ir nepieciešams un kas – nē.

4.solis ir vēlreiz iziet cauri izdevumiem un izvērtēt, saprast, uz ko ir iespējams ietaupīt.

5. solis. Nākamais, ļoti iespējams, grūtākais solis būs sekot izveidotajam plānam un ik pa laikam to pārdomāt un veikt izmaiņas.

Vēl daži padomi Jūsu ikdienai:

  • Pirms lielāku pirkumu veikšanas painteresējieties, vai tam kādā no veikaliem nav atlaides. Iespējams, preci varat iegādāties “nesezonā”, kad tā ir lētāka.
  • Tāpat, pirms iegādāties, salīdziniet cenas!
  • Ejot iepirkties, ņemiet līdzi tikai tik daudz naudas, cik nepieciešams, un saglabājiet pirkuma čekus, lai tos vēlāk varētu analizēt.
  • Naudu, kas paliek pāri, iekrājiet, nevis tērējiet.
  • Ejiet uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, lai neiegādātos kādu produktu impulsa iespaidā. Lai cik vienkārši tas neliktos, bet iepirkumu saraksts patiešām ir lielisks palīgs sava personīgā un savas ģimenes budžeta plānošanā. Ja laikus, pirms veikala apmeklējuma, sastādīsiet sarakstu, tad ne tikai ietaupīsiet naudu, bet arī neaizmirsīsiet iegādāties vajadzīgās preces. Iepirkuma saraksta sastādīšana ikdienā patiešām palīdz ietaupīt līdzekļus ilgtermiņā.

Kā veidot ģimenes budžetu?

ģimenes budžeta plānošana

Ģimenes budžeta plāna izveide ir ļoti līdzīga personīgā budžeta plāna izveidei.

Sākumā Jums ar partneri ir jāvienojas, vai visus ienākumus liksiet vienā “maciņā” vai vienosieties par konkrētu summu no katra ienākumiem, ko likt kopējā budžetā, tādā veidā atlikušo summu no ienākumiem tērējot savām personīgajām vajadzībām. Otrais variants vairumā situāciju būs piemērotāks, lai nerastos strīdi par to, ka no kopējā budžeta tiek tērēts vairāk viena vai otra vēlmēm.

1.solis budžeta plānošanā ir esošo ienākumu un izdevumu uzskaite.

2.solis – izdevumu sadalīšana kategorijās – vajadzības, vēlmes un mērķi (mērķu izvirzīšana, piemēram, naudas iekrāšana bērnu studijām).

Vajadzības varat arī sadalīt sīkāk, piemēram, fiksētajos izdevumos un mainīgajos izdevumos. Pie fiksētajiem izdevumiem varat ievietot, piemēram, maksu par auto apdrošināšanu, īres maksu, komunālajiem maksājumiem, telefonu un internetu, maksu par bērnudārzu vai skolu, transporta biļešu izmaksas, kredīta atmaksu u.tml.

Bet pie mainīgajiem izdevumiem varat norādīt pārtiku, maksu par bērnu skolas formām, burtnīcām un dažādiem kancelejas piederumiem, medicīnas, tostarp zobārstniecības izmaksas u.tml.

Pie vēlmēm varat pieskaitīt visas tās lietas, kas nav būtiski nepieciešamas, taču tās vēlaties, piemēram, teātra vai koncerta apmeklējumu, izmaksas par bērnu pulciņiem u.c.

Un pie finanšu mērķiem varat pievienot jau minēto uzkrājumu bērnu studijām, drošības spilvena izveidi u.c.

3.solis ir saprast, kādu metodi izmantosiet budžeta plānošanai. Aprēķiniet, cik procentuāli tērējat katrā no 3 kategorijām un apdomājiet, cik vēlētos tērēt. Arī plānojot ģimenes budžetu noderīga var būt 50/30/20 metodes pielietošana. Tādā gadījumā 50% atvēliet vajadzībām, 30% – vēlmēm, 20% – finanšu mērķiem.

4.solis ir atbilstoši izvēlētajai budžeta metodei kritiski izvērtēt uzskaitītos izdevumus, lai saprastu, kur un kā varat ietaupīt, un iekļauties atbilstoši izvēlētajai metodei. Vairumā situāciju varēsiet samazināt savus izdevumus, piemēram, izvēloties izdevīgāku mobilā operatora plānu, izvēloties, piemēram, kādu piedāvājumu ģimenei, vai iegādājoties pārtikas produktus akcijas cenās, ikdienā vairāk pārvietojoties ar velosipēdu nevis mašīnu u.tml.

5. solis ir plāna ieviešana dzīvē, sekošana tai un regulāra tā pārskatīšana.

Ja naudas pietrūkst – vai aizņemties?

Aizņēmums ir liela atbildība, vienalga, vai aizņematies no draugiem vai no kāda aizdevēja. Ja nauda patiešām steidzami nepieciešama un esat nolēmuši ņemt kredītu, nopietni jāizvērtē, cik liela summa nepieciešama un vai būs iespējams aizdevumu atgriezt laikā, jāņem vērā arī aizdevēja procentu likme.

Ja naudu vēlaties aizņemties kādam lielākam pirkumam, piemēram, automašīnas iegādei, remontam, viena no izvēlēm var būt patēriņa kredīts. Taču rūpīgi izvērtējiet, vai to varēsiet atmaksāt.

Uzņemoties kredītsaistības, rūpīgi jāizvērtē to attiecība pret tagadējo un nākotnē sagaidāmo materiālo stāvokli – vai darbs ir stabils, vai būs pietiekami ienākumi, lai kredītu atmaksātu.

Vai vēlaties saņemt patēriņa kredītu?

Ar AvaFin tas ir ērti un droši. Piesakieties!