Kā izvēlēties ledusskapi?

Atgriezties 23 augusts, 2021

Ja vēlaties iegādāties jaunu ledusskapi, jāpievērš uzmanība vairākiem parametriem – sākot no tā izmēra un ietilpības līdz dažādām funkcijām. Šajā rakstā uzzināsiet svarīgāko, lai izdarīt izvēli būtu vienkāršāk.

Tips

Pieejami dažādu tipu ledusskapji – ledusskapji ar saldētavu apakšā un augšā, franču durvju tipa ledusskapji, side-by-side ledusskapji, iebūvējamie ledusskapji.

Ledusskapis ar saldētavu augšā

ledusskapis ar saldētavu augšā

Viena no populārākajām izvēlēm ir ledusskapis ar saldētavu augšā. Šie tradicionālie ledusskapji ir īpaši piemēroti, ja vietas telpā nav daudz. To izmērs variē vidēji no 70 līdz 85 centimetriem (platumā).

Plusi:

  • Pieejami arī mazākam budžetam.
  • Parasti piedāvā dažādas organizācijas iespējas – plauktus, atvilktnes u.c.
  • Uzticami.
  • Energoefektīvi.

Mīnusi:

  • Parasti nepiedāvā daudz funkciju.
  • Jāpievērš uzmanība tam, lai būtu pietiekami daudz vietas, lai atvērtu ledusskapja durvis.

Ledusskapis ar saldētavu apakšā

Ledusskapis ar saldētavu apakšā

Arī šie ir populāri ledusskapji. To platums variē no 60 līdz pat 90 centimetriem. Šie ledusskapji nereti ir lētāki. 

Viens no šī ledusskapja tipa plusiem ir tas, ka acu augstumā atrodas nevis saldētavas daļa, kas parasti tiek izmantota retāk, bet gan dzesēšanas kamera, līdz ar to pārtikas produkti, ko lietosiet biežāk, būs arī ērtāk sasniedzami.

Plusi:

  • Nodalījumi ir pietiekami lieli, ir dažādi plaukti, arī atvilktnes u.c.
  • Ērti pārskatīt pārtikas produktus dzesēšanas kamerā.
  • Pieejami dažādiem budžetiem.
  • Uzticami.
  • Energoefektīvi.

Mīnusi:

  • Parasti nav papildu funkciju.
  • Jāatstāj papildu vieta, lai varētu atvērt ledusskapja durvis.

Franču durvju tipa ledusskapis

Šim ledusskapim ir 3 durvis – divas šauras durvis augšpusē un saldētava lejas daļā. Nereti starp augšējo un apakšējo daļu ir arī viena vai vairākas atvilktnes. Platums šim ledusskapim parasti ir no 70 līdz 90 centimetriem.

Plusi:

  • Viena no priekšrocībām šāda tipa ledusskapjiem ir tajā, ka, lai dzesēšanas kamerā ievietotu vai no tā izņemtu kādus produktus, var atvērt tikai vienu pusi (tas ir, vienas durvis).
  • Laba izvēle, ja ikdienā lietojat svaigus produktus, piena produktus, jo tad ledusskapi virināsiet vairākas reizes dienā. Produktus būs ērti pārskatīt.

Mīnusi:

  • Bieži vien šie ledusskapji ir arī dārgāki par tradicionālajiem. 
  • Parasti ledusskapjiem ir mazāk atvilktņu, plauktu un citu organizētāju.
  • Lielākus produktus, piemēram, lielas picas kastes, ielikt nevarēsiet.

Side-by-side ledusskapis

Šim ledusskapim vienā pusē atrodas dzesēšanas daļa, bet otrā – saldēšanas kamera. Tie ir sadalīti vertikāli.

Ledusskapja platums parasti ir no 80 līdz 90 centimetriem. Durvis šim ledusskapim ir šauras, kas ir pluss nelielām virtuvēm, taču šīs durvis arī neatveras pietiekami plaši un nodalījumi ir diezgan šauri, tāpēc lielākus produktus šaurajos nodalījumos ievietot nebūs tik parocīgi. 

Plusi:

  • Īpaši piemēroti, ja iegādājaties daudz saldētas pārtikas. Turklāt arī saldētu pārtiku šajā ledusskapī būs vieglāk pārskatīt un organizēt.
  • Lētāks par Franču durvju tipa ledusskapi.

Mīnusi:

  • Nebūs piemēroti mazām virtuvēm.

Iebūvējamie ledusskapji

iebūvējamais ledusskapis

Iebūvējamo ledusskapju izmēri variē – nereti tie ir augsti (pat virs 170 centimetriem) un plati – no 75 līdz pat 120 cm.

Plusi:

  • Šāda tipa ledusskapji būs īpaši piemēroti, ja Jums nepieciešams liels vai tieši otrādi – mazs ledusskapis, vai vēlaties, lai ledusskapis lieliski iekļautos interjerā.
  • Īpaši piemēroti, ja svarīgākais ir ledusskapja augstums un platums, jo iebūvējamie ledusskapji pieejami ļoti dažādos izmēros.

Mīnusi:

  • Dārgi.
  • Nepieciešamas zināšanas ledusskapja uzstādīšanā.
  • Ledusskapji nav īpaši dziļi.

Izmērs

Viens no svarīgākajiem parametriem ledusskapja izvēlē ir tā izmērs, īpaši, ja vieta virtuvē ir ierobežota. Lai nekļūdītos izvēlē, pirms ledusskapja iegādes noteikti izmēriet vietu, kur plānojat ledusskapi likt!  

Ja vēlaties nomainīt veco ledusskapi pret jaunu, varat izvēlēties ledusskapi līdzīgos izmēros! Izmēriet esošās ierīces platumu un dziļumu, un augstumu.

Ja vēlaties iegādāties jaunu ledusskapi pēc virtuves remonta vai izkārtojuma maiņas, tad Jums vajadzēs izmērīt konkrēti to vietu, kur ledusskapi plānojat novietot.

Izmēriet vietas platumu, dziļumu un augstumu, bet atcerieties, ka, atverot ledusskapja durvis, tās nedrīkst atcirsties pret mēbelēm vai sienu, tādēļ vislabāk būtu atstāt papildu brīvu vietu! Tāpat pāris papildu centimetrus vajadzētu atstāt arī no sienas un griestiem (vai plauktiem, ja tie paredzēti virs ledusskapja), lai nodrošinātu labu gaisa cirkulāciju, jo ledusskapja aizmugurē ir kompresors un citas daļas.

Ietilpība

Kopā ar ledusskapja izmēru svarīgi ir pievērst uzmanību arī tā ietilpībai. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā noteikt, kāda tilpuma ledusskapis Jums nepieciešams, ir noteikt cilvēku skaitu Jūsu mājsaimniecībā:

  • Ledusskapis ar ietilpību līdz 250 litriem būs vairāk piemērots 1-2 cilvēkiem;
  • Ietilpība līdz 250-300 litriem – 2-3 cilvēku mājsaimniecībai;
  • 300- 350 litri – ģimenei ar 3-4 cilvēkiem;
  • Lielākām ģimenēm piemērots būs ledusskapis ar ietilpību virs 350 litriem.

Šis tilpums attiecas uz ledusskapjiem ar saldētavu. Ledusskapja kamerai vajadzētu būt 2-3 reizes lielākai par saldētavas kameru. Tomēr viss atkarīgs no tā, kā ledusskapi izmantosiet Jūs. Ja iegādājaties vairāk saldētas pārtikas, tad arī saldētavas daļu vajadzētu lielāku.

Elektroenerģijas patēriņa klase

ledusskapis

Iegādājoties ledusskapi, vajadzētu padomāt arī par izdevīgumu ilgtermiņā. Un viens no veidiem, kā to noteikt, ir skatīties uz elektroenerģijas patēriņa klasi. Tas iedalās sākot no augstākās līdz zemākajai klasei – A+++, A++, A+, A, B, C, D vai pat vēl zemākai klasei. Šī klase arī norāda uz to, cik daudz elektroenerģijas tiks patērēts.

Bieži vien ledusskapji ar augstāku elektroenerģijas patēriņa klasi, kā arī papildu funkcijām, ir dārgāki, tādēļ, ja Jums nepieciešami papildu naudas līdzekļi, lai iegādātos jaunu ledusskapi, pieejams kredīts sadzīves tehnikas iegādei, taču pirms aizņemties izvērtējiet savu iespēju atmaksāt! Avafin.lv piedāvā individuālas procentu likmes un atbalstu (mūsu darba laikā), ja radušās kādas neskaidrības.

Ledusskapja vadība

Ledusskapji pieejami ar dažādām funkcijām. Ir vienkārši ledusskapji, piemēram, kuru temperatūru var mainīt manuāli pagriežot temperatūras slēdzi, kas atrodas ledusskapja iekšpusē.

 Un ir elektriski vadāmie ledusskapji, kuriem ledusskapja ārpusē atrodas displejs ar kontroles iespējām. Jaunākie modeļi pat parāda mitruma līmeni, produktu daudzumu un precīzu temperatūru ledusskapī. Dažiem modeļiem var pat iestatīt dažādu temperatūru dažādās zonās, lai produktus saglabātu svaigus vēl ilgāku laiku.

Papildu funkcijas

Daudziem ledusskapjiem ir “no frost” funkcija jeb automātiskā ledusskapja atkausēšana. Tehnoloģija nodrošina, ka ledus uz ledusskapja sienām veidojas un uzkrājas lēnāk un tas tiek efektīvāk izkausēts, tādēļ Jums pašam nav jāveic atkausēšana manuāli un jāuztraucas par to, ka ūdens varētu nokļūt uz grīdas un to bojāt.

Ātrās sasaldēšanas funkcija būs noderīga, ja kādus produktus nepieciešams sasaldēt pēc iespējas ātrāk. Tā ievērojami pazemina saldētavas temperatūru.

Ir ledusskapji arī ar tik svarīgo antibakteriālo pārklājumu, kas nodrošina tīrāku un higiēniskāku produktu uzglabāšanas vidi. Pārklājums novērš baktēriju uzkrāšanos, tādējādi produkti tik ātri nesabojājas.

Dažiem modeļiem ir arī papildu funkcijas, ne tikai temperatūras regulācijas iespēja. Ja Jums ir mazi bērni, varat meklēt ledusskapi ar bloķēšanas funkciju, kas neļaus bērnam mainīt ledusskapja iestatījumus vai, piemēram, ieslēgt atkausēšanas režīmu.

Auksto dzērienu cienītājiem noderēs iebūvētais ledus automāts ledusskapī. Tiesa, šāda papildus ierīce patērēs vairāk elektroenerģijas.

Ir modeļi, kas dod signālu, kad ledusskapī esošie produkti atdzisuši līdz vēlamajai temperatūrai. Citi ledusskapji brīdina, ja tā durvis nav kārtīgi aizvērtas.

Ir pat modeļi, kas darbojas ar mobilo aplikāciju un dažādas darbības ļauj veikt attālināti. Tos var savienot ar telefonu caur Wifi un/vai Bluetooth. Ledusskapjiem iekšā ir kameras un aplikācijas ļauj ātri un vienkārši sastādīt, piemēram, iepirkumu sarakstu vai kontrolēt ledusskapja kameru temperatūru.

Tāpat ir viedie ledusskapji, kas integrēti viedās mājas sistēmā kopā ar citu sadzīves tehniku.

Troksnis

Jo mazāk decibelu, jo klusāka būs ierīce. Šobrīd tirgū dominē 35-45 dB modeļi, kas būs klusi un nesagādās diskomfortu arī tad, ja Jūsu guļamistaba vai viesistaba atradīsies tuvu virtuvei.

Krāsa, tekstūra

Lielākoties ledusskapji ir baltā krāsā, taču pieejamas arī citas krāsu variācijas un pat tekstūras, tādēļ, ja Jums svarīgi, lai ledusskapis iekļautos kopējā interjerā, pievērsiet uzmanību arī ledusskapja krāsai!

Ledusskapis ar nerūsējošo tēraudu ir viena no pieprasītākajām izvēlēm, jo tas ir izturīgs un iekļaujas interjerā. Dažos modeļos pat iestrādāts pārklājums pret pirkstu nospiedumiem. Tomēr, ja vēlaties daudz un dažādus magnētus likt pie ledusskapja durvīm, jāņem vērā, ka tie var arī neturēties.

Organizatori

ledusskapja organizēšana

Lai arī vienmēr pats varat iegādāties dažādas kastītes un organizatorus, ko ievietot ledusskapī, lai ērtāk glabātu pārtikas produktus, tomēr vērts jau pirms ledusskapja iegādes pievērst uzmanību šiem parametriem.

Atvilktnes, nodalījumi, stikla plaukti palīdz organizēt ledusskapī esošos produktus. Ja Jūs mēdzat marinēt, piemēram, dārzeņus 3 litru burkās, tad Jums būs svarīgi, lai šīs burkas ledusskapī varētu ielikt. Skatieties, lai ledusskapja plauktu augstumu varētu mainīt, attiecīgi pielāgojot tām lietām, ko liksiet ledusskapī.

Ja Jums garšo vēsi dzērieni, tad pievērsiet uzmanību, lai ledusskapī būtu nodalījums, kurā novietot pudeles.

Ja augļus un dārzeņus parasti turat ledusskapī, visdrīzāk vēlēsieties arī tos organizēt, piemēram, atvilktnēs liekot svaigos dārzeņus. Ja tā, tad skatieties, lai ir pietiekami daudz atvilktņu (vēlams dažādos lielumos)!

Bieži vien dažādi nodalījumi atrodas arī ledusskapja durvīs. Padomājiet, kas ir tas, ko tur varētu likt! Iespējams, vēlēsieties kādā nodalījumā likt vistu olas, bet citā – kādus nelielus iepakojumus, bet vēl citā – piena pakas. Tad pievērsiet uzmanību tam, lai ledusskapja durvju nodalījumi būtu attiecīgos izmēros!

Tomēr jāpievērš uzmanība ne tikai nodalījumiem un to veidiem, bet arī it kā sīkumiem, par kuriem dažkārt aizmirstam vai neesam zinājuši. Piemēram, ledusskapju atvilktnes dažkārt ir vienkārši plastmasas atvilktnes, kuras var ielikt jebkurā nodalījumā, bet ir arī atvilktnes ar speciāli tām paredzētu vietu, proti, vietu, kur atvilktnes ir jāieliek, un šīs atvilktnes ir vieglāk atvērt. 

Tāpat ir pieejami šķidrumu necaurlaidīgi ledusskapju plaukti. To malas var būt ieliektas (vai nākt ar speciālām uzlikām), lai neļautu šķidrumam, kas iztecējis pa plauktu, notecēt uz zemāk esošajiem.

Cita sadzīves tehnika

Ja vēlaties virtuvē ieturēt kopēju stilu arī skatoties uz sadzīves tehniku, tad labāk izvēlēties ierīces no viena ražotāja, jo pat nerūsējošais tērauds var šķist citādāks.

Zīmols

Kā teju jebkurai precei, arī ledusskapjiem ir iecienītākie ražotāji. 

Electrolux

Šī zīmola ledusskapjus ir viegli pielāgot savām vajadzībām, jo tie ļauj viegli pārvietot ledusskapja nodalījumus. Pieejama plaša izmēru daudzveidība un labas cenas.

Samsung

Ierīces ir uzticamas un ilgi kalpo. Pieejamas plašā izvēlē un daudzi modeļi ir arī ar jaunākajām tehnoloģijām.

Beko

Beko ledusskapji ir kvalitatīvi un funkcionāli. Pieejami dažādi dizaina risinājumi.

Snaige

Snaige ir Lietuvas zīmols, kas konkurē ar pasaulē zināmākajiem zīmoliem. Šie ledusskapji ir ietilpīgi, pieejami ar unikāliem dizaina risinājumiem.

Lai izdodas atrast un iegādāties Jums piemērotāko!