Kā uzsākt savu biznesu soli pa solim?

Atgriezties March 11, 2021

Pasaule pēdējā gada laikā ir pamatīgi mainījusies, un tā rezultātā daudzi cilvēki gan piespiedu kārtā, gan brīvprātīgi ir jau mainījuši savu karjeru, vai sākuši par to domāt. Iespējams, šis ir brīdis, kad koncentrēties uz savu izaugsmi un īstenot sapni par biznesa uzsākšanu?

Uzņēmējdarbības attīstīšana nav vienkārša, taču tā spēj sniegt gandarījumu, prieku un pilnībā izmainīt Jūsu dzīvi. Turpinājumā esam izveidojuši ceļvedi, kas palīdzēs Jums saprast, kā soli pa solim uzsākt savu biznesu.

Veiciet izpēti un izvēlieties biznesa ideju

Lai saprastu, kāda veida uzņēmējdarbību Jūs vēlaties uzsākt, vispirms jāveic detalizēta potenciālās biznesa idejas izpēte. Apsveriet tādus aspektus kā tirgus pieprasījums, mērķauditorija, konkurenti un citi.

Izvērtējiet arī savas esošās prasmes un zināšanas un kāda būtu to loma Jūsu biznesa uzsākšanā un attīstīšanā. Iespējams, ir vērts iegūt padziļinātu izpratni uzņēmuma vadībā un citās sfērās, ieguldot līdzekļus un laiku mācībās. Atcerieties, ka mūsdienās šo mērķi vieglāk palīdz sasniegt kredīts izglītībai!

Ne mazāk svarīgi ir arī izvērtēt to, kādi izdevumi būs biznesa uzsākšanai, kāda ir industrijas kopaina un Jums pieejamie finanšu resursi.

Nosakiet savu mērķauditoriju

mērķauditorijas noteikšana

Šis ir īpaši svarīgs solis, kas jāņem vērā, ja vēlaties uzsākt savu biznesu. Ja nezināsiet, kam savu preci vai pakalpojumu piedāvāt, nevarēsiet spert soli uz priekšu. Veiciet rūpīgu tirgus izpēti, lai noskaidrotu mērķauditoriju, tās vecumu, dzimumu, ienākumu, līmeni, nodarbošanos un citus parametrus.

Savas auditorijas iepazīšana ļaus pielāgot uzņēmuma piedāvājumu, kā arī nodrošināt, ka mārketinga un pārdošanas stratēģijas tiek veidotas, lai sasniegtu īstos cilvēkus. Piemēram, viens no soļiem ir saprast, vai Jums aktuāls būs bizness biznesam (B2B) vai patēriņa tirgus (B2C) segments.

Izvēlieties atbilstošu uzņēmuma nosaukumu un logo

Protams, Jūs arī vēlēsieties, lai klienti ievērotu un atcerētos Jūsu biznesu. Šeit nozīmīga loma būs uzņēmuma nosaukumam un logo. Centieties atrast tādu nosaukumu, kas skaidri apzīmē Jūsu darbības sfēru, vienlaikus ir īss un viegli iegaumējams.

Veidojot logo, vēlams piesaistīt talantīgu dizaineri vai arī to varat darīt pašu spēkiem, izmantojot tiešsaistē pieejamos rīkus, piemēram, Canva.

Jūsu mērķis ir būt oriģināliem, tādēļ izpētiet, kādi ir citu uzņēmumu nosaukumi šajā nišā ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu mērogā.

Veidojiet detalizētu biznesa plānu

biznesa plāna izveide

Biznesa plāns Jums palīdzēs pārbaudīt savas idejas atbilstību, kā arī to precīzi nodefinēt. Tiešsaistē ir pieejami vairāki biznesa plāna paraugi topošajiem uzņēmējiem, kas palīdzēs Jums saprast, kādai vajadzētu šī dokumenta struktūrai.

Veidojot uzņēmējdarbības plānu, pievērsiet īpašu uzmanību konkurentu izpētei, kā arī SVID analīzei, kas izvērtē konkrētā biznesa stiprās un vājās puses, iespējas un draudus.

Tāpat biznesa plāns var ietvert atbildes uz šiem jautājumiem:

  • Ko Jūs plānojat pārdot;
  • Kāda būs uzņēmuma struktūra;
  • Kāda ir tirgus situācija;
  • Kā Jūs plānojat pārdot savu preci vai pakalpojumu;
  • Kāda apjoma finansējumu Jums vajadzēs;
  • Kādas ir Jūsu finanšu prognozes;
  • Kādas atļaujas un cita veida dokumentācija Jums būs nepieciešama.

Izvēlieties uzņēmējdarbības formu un veiciet uzņēmuma reģistrāciju

Biznesa uzsākšanai ir nepieciešams izvēlēties tieši Jums atbilstošāko uzņēmējdarbības formu. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājas lapā ir pieejama detalizēta informācija, kā to izdarīt. Vispirms Jums būs jāizvēlas, vai veiksiet saimniecisko darbību vai cita veida uzņēmējdarbību. Saimnieciskās darbības veicējiem jāreģistrējas VID, bet individuālajiem komersantiem (IK), personālsabiedrībām un kapitālsabiedrībām (SIA un AS) – Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

Pēc tam Jums būs jāizvēlas nodokļu maksāšanas režīms. Pašnodarbinātajiem (fiziskām personām) visbiežāk tas ir mikrouzņēmuma nodoklis (MUN) vai pilnā režīma nodoklis (gan valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN)). Savukārt uz uzņēmumiem jeb juridiskām personām attiecas uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN), kā arī IIN un VSAOI. Atkarībā no biznesa veida var tikt piemērots arī transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, nekustamā īpašuma nodoklis un citi.

Turpinājumā uzņēmumam VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) ir jāreģistrē darbinieki, darba vieta un darba rīki, piemēram, kases aparāts. Arī sadarbība ar VID, tajā skaitā, uzņēmuma nodokļi jāmaksā EDS sistēmā.

Lai reģistrētu uzņēmumu, piemēram, SIA, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā jārēķinās ar izmaksām, sākot no 150 eiro. Tāpat jāiesniedz virkne dokumentu, tajā skaitā, lēmums par dibināšanu, statūti, pamatkapitāla apmaksas pierādījums, akciju kapitāla izmaksas pieprasīšana un citi. Plašāku informāciju varat atrast šeit.

Finansējuma piesaiste uzņēmējdarbībai

finansējuma piesaiste uzņēmējdarbībai

Šis ir īpaši nozīmīgs solis, jo bez stabila finansējuma uzņēmējdarbības uzsākšana, visticamāk, neizdosies. Pārdomājiet, kā plānojat piesaistīt savam biznesam naudas līdzekļus. Jaunie uzņēmēji sākumā nereti izmanto personīgo kapitālu, piemēram, uzkrājumus, piesakās valsts atbalstam vai noformē aizdevumu biznesam.

Taču pastāv arī citas iespējas, piemēram, investori un partneri. Lai viņus piesaistītu, jaunajiem uzņēmējiem ir rūpīgi jāplāno stratēģija un jāatrod veidi, kā sasniegt šos cilvēkus, lai pārliecinātu viņus par savas biznesa idejas vērtību.

Sekojiet līdzi sava uzņēmuma naudas plūsmai

Ikviena bizness darbojas ar mērķi gūt peļņu, un tas nozīmē, ka finanšu plūsmas kontrole ir neatņemama šī procesa daļa. Ir uzņēmēji, kas savu biznesu uzsāk ar pavisam nelielu kapitālu, taču netrūkst arī tādu, kuri jau sākotnēji biznesā iegulda iespaidīgas summas, lai attīstītu ražošanas procesu, iegādātos inventāru, iznomātu telpās un nodrošinātu citas uzņēmējdarbības uzsākšanas vajadzības. Taču, pirms iztērējat kaut vienu eiro, izturieties pret šo solu ar atbildību, jo jāsaprot, kā sekosiet līdzi savām finansēm.

Grāmatvedības organizēšanai vajadzētu būt vienam no primārajiem ar finansēm saistītajiem mērķiem. Precīza visu ienākumu un izdevumu piefiksēšana un analīze ļaus Jums iekļauties noteiktajā budžetā, kā arī izvairīties no nepatikšanām, kas saistītas ar nodokļiem un citiem maksājumiem. Tāpēc rūpīgi izvēlieties profesionālus un zinošus grāmatvežus, kas spēs veikt savu darbu augstā līmenī. Šie cilvēki būs, iespējams, svarīgākie Jūsu uzņēmuma attīstības procesa elementi.

Izveidojiet veiksmīgu komandu

uznemums-komanda

Biznesa veiksmes pamatā nav tikai smags darbs, vadītāja līderības prasmes vai lieliskas idejas. Nozīme ir arī “kadriem” jeb cilvēkiem, ar kuriem kopā Jūs attīstāt biznesa ideju, strādājat un virzāties uz priekšu pretī panākumiem. Veiksmīga uzņēmēja uzdevums ir ne tikai virzīt savu ideju un piedāvāt to klientiem, bet arī pieņemt darbā cilvēkus, kas palīdzēs pārvērst idejas realitātē.

Cilvēki, kas Jums var būt nepieciešami, ja vēlaties atvērt savu biznesu, ir: prasmīgi pārdošanas guru, mārketinga profesionāļi, IT jomas pārstāvji, finanšu speciālisti un daudzi citi. Uzņēmējiem ir jāprot atlasīt savā komandā tādus cilvēkus, kas veicinās biznesa attīstības procesu, it īpaši, tās sākumposmā.

Šajā brīdī Jūs esat uzzinājuši svarīgāko par to, kas jaunajiem uzņēmējiem jāzina, ja viņi vēlas atvērt savu kompāniju. Atlicis ir tikai pēdējais solis – ļaut savām precēm, vai pakalpojumiem būt pieejamiem plašākai publikai, lai mērķauditorija varētu aplūkot Jūsu piedāvājumu, un ieguldītais darbs rezultētos ar peļņu. Atcerieties, ka sākums nebūs viegls, sagatavojieties tam, ka, iespējams, vajadzēs papildu finansējumu, būs smagi jāstrādā un jāiegulda daudz nervu. Taču beigās viss būs tā vērts!