Elektro auto iegāde: Vai ir tā vērts?

Atgriezties August 12, 2020

Vai arī Jūs arvien biežāk piemeklē doma par elektroauto iegādi? Dažādu aptauju rezultātu apkopojums liecina, ka Latvijas iedzīvotāju vidū elektroautomobiļu tēma kļūst aizvien aktuālāka. Ekoloģiska braukšana, minimāls gaisa piesārņojums, videi draudzīgi ražošanas risinājumi – tie ir tikai daži no iemesliem, kādēļ elektroautomobiļu īpatsvars uz Latvijas ceļiem ir pieaudzis par veseliem 40 procentiem. 

Vai klusie, bet jaudīgie elektroauto patiešām ir tā vērti un vai šis brīdis ir vērtējams kā gana piemērots šāda spēkrata iegādei? Atbildes uz augstāk minētajiem jautājumiem atradīsiet šajā rakstā. 

Jauns vai lietots elektroauto

jauns vai lietots elektroauto

Varam droši apgalvot, ka pārvietošanās ar mītiem apvītajiem elektroauto ir viena no paredzamākajām mūsu nākotnes sastāvdaļām. Elektriskie automobiļi arvien biežāk ir novērojami arī uz Latvijas ceļiem, kas liecina par to, ka arī mūsu valsts autovadītāji ir gana ieinteresēti tā sauktajā zaļajā braukšanā.

Jāteic, ka šī videi draudzīgā pārvietošanās pieprasa zināmus naudas līdzekļus, tāpēc šoferīši nereti apsver iespēju iegādāties arī lietotu elektromobili. Taču ar ko tie atšķiras no pavisam svaigiem elektriskajiem auto?

Vispamanāmākā atšķirība neapšaubāmi ir vērojama auto izmaksu kategorijā. Ja pavisam jauns elektriskais auto mūsdienu tirgū maksā vairāk nekā 33 tūkstošus eiro, tad lietotu elektromobili iespējams iegādāties par nepilniem 11 tūkstošiem eiro.

Jāpiebilst, ka lietoto elektrisko auto cenas nereti ir visai mainīgas, proti, svārstās atkarībā no tādiem faktoriem, kā auto vispārējais stāvoklis un aptuvenais nobraukums. 

Tikko no salona izbraukušam elektriskajam auto ir savas priekšrocības, piemēram, šāds auto pavisam noteikti spēs veikt garāku ceļa posmu ar vienu uzlādi nekā jau iepriekš lietots elektroauto. Tas savukārt nozīmē arī mazākas auto uzlādes izmaksas. 

Izmaksas, ar kurām jārēķinās

Runājot par izmaksām, autovadītājos nereti rodas neizpratne par to, ar cik lieliem izdevumiem, iegādājoties jaunu vai lietotu elektroauto, īsti būtu jārēķinās. 

Neskaitot elektroauto iegādes izmaksas, zaļās braukšanas entuziastiem noteikti jārēķinās ar tēriņiem, kas saistīti ar elektrisko automašīnu uzlādi. Jāteic, ka šie tēriņi, salīdzinot ar mašīnām, kas darbināmas ar iekšdedzes dzinēju, ir visai zemi. Piemēram, lai elektroauto veiktu 100 km garu distanci, autovadītājiem jārēķinās ar aptuvei 2.50 eiro lielām izmaksām, savukārt ar iekšdedzes dzinēju darbināmiem auto, šis pats ceļa posms varētu izmaksāt aptuveni 6 eiro.

Šī ievērojamā cenu starpība ir viens no iemesliem, kādēļ elektrisko automašīnu ieviešana Latvijā ir vērtējama kā īpaši izdevīga.

Arī elektrisko automašīnu ekspluatācijas un remonta izmaksas gan Latvijā, gan citur Eiropā sastāda salīdzinoši mazākus tēriņu apjomus nekā automašīnām, kas darbināmas ar fosilo degvielu. Kādēļ tā? Elektroauto uzbūve ir krietni vienkāršāka par jau ierasto vieglo automašīnu saturu – elektrisko automašīnu detaļas ir mazāk kustīgas un līdz ar to arī mazāk nolietojas. Likumsakarīgi, ka mazāks detaļu nolietojums nozīmē retākus servisa apmeklējumus.

Elektroauto uzlādes iespējas 

Pirms videi draudzīgāka automobiļa iegādes, rūpīgi jāapsver arī elektroauto uzlādes iespējas mūsu valsts teritorijā. Uz doto brīdi ar nožēlu jāteic, ka elektrisko automašīnu uzlādes iespējas Latvijā ir visai ierobežotas, proti, visā valsts teritorijā pieejamas aptuveni 70 ātrās uzlādes stacijas. Lielākā daļa no tām ir ierīkotas uz galvenajiem valsts ceļiem, kas nozīmē, ka uzlādes stacijas ārpus pilsētas un citās mazāk apdzīvotās teritorijās ir mazāk sastopamas, un auto uzlāde var būt salīdzinoši apgrūtinātāka. 

Pirms došanās tālākos izbraukumos, šoferīšiem noteikti jārēķinās ar nelieliem maršruta plānošanas darbiem, lai nesaskartos ar situāciju, kurā elektroautomobilis vairs nespēj nonākt līdz tuvākajai ātrās uzlādes stacijai. Šeit gan jāpiemin, ka elektroautomašīnas spēj veikt aptuveni 300 līdz 500 km lielu attālumu ar vienu uzlādi, kas ir visai ievērojams attālums. 

Neatkarīgi no tā, vai esat plānojis iegādāties lietotu vai jaunu elektroautomobili, spēkrata uzlādēšanai iespējams iegādāties arī tā sauktās mājas uzlādes stacijas, kas vidēji maksā apmēram 500 eiro. Ņemiet vērā, ka mājas staciju uzlādes jaudas atšķiras, proti, lētākās no stacijām spēs nodrošināt tikai 7 kW jaudu, kas nozīmē, ka auto uzlāde var ilgt līdz pat 20 stundām.

Priekšrocības elektroauto īpašniekiem Latvijā

Viens no iemesliem, kādēļ pavisam noteikti ir vērts apsvērt elektriskās automašīnas iegādi, ir Latvijā noteiktie atvieglojuma mehānismi elektroauto īpašniekiem. Piemēram, pirmais numura zīmju komplekts, kas vizuāli atšķiras no parasto automašīnu numura zīmēm, elektroauto īpašniekiem pienākas pilnīgi bez maksas. Šis speciālais numura zīmju komplekts atļauj konkrētā elektroauto īpašniekam netraucēti pārvietoties arī pa sabiedriskā transporta joslu. Šis atvieglojums var šķist īpaši uzrunājošs tiem autovadītājiem, kas regulāri pārvietojas pa pārblīvētajām Rīgas ielām.

Elektroauto īpašnieki Latvijas valsts teritorijā tiek atbrīvoti arī no transportīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, kas ir diezgan vērā ņemams ietaupījums, salīdzinājumā ar maksājumiem, kas ik gadu iekasējami no ar fosilo degvielu darbināmo auto īpašniekiem.

No priekšrocību saraksta neizpaliek arī ar elektriskā auto novietošanu saistītās izmaksas jeb, precīzāk sakot, to iztrūkums. Ja dzīvojat vai regulāri viesojaties Rīgā, par stāvvietu izmaksām nav pamata uztraukties – ”Rīgas satiksmes” apsaimniekotās auto stāvvietas elektroautomobiļu īpašniekiem ir izmantojamas pilnīgi bez maksas.

Ņemiet vērā, ka uz stāvvietu izmantošanas rēķina vien gada ritumā iespējams ietaupīt līdz pat 2000 tūkstošiem eiro. Neskatoties uz visām augstāk minētajām priekšrocībām, jāpiebilst, ka diemžēl Latvijā šobrīd vēl nav iespējams saņemt valsts atbalstu, kas saistīts ar modernā elektroauto iegādi.

Kam pievērst uzmanību, iegādājoties elektroauto?

Gadījumā, ja esat nolēmis par labu zaļajai enerģijai un elektroauto iegādei, der ievērot vairākus pamatnoteikumus, kuriem noteikti ir vērts pievērst pastiprinātu uzmanību – it īpaši, ja plānojat lietota elektroauto iegādi. 

Vislielākā uzmanība noteikti jāpievērš lietotās elektromašīnas baterijas stāvoklim. Ja iepriekšējā īpašnieka uzraudzībā auto baterija ir guvusi jebkāda veida bojājumus, Jūs riskējat ar pamatīgu papildu tēriņu iespējamību. Auto eksperti silti iesaka iziet elektroauto baterijas pārbaudi, kas pieejama jebkurā servisā, kas piedāvā elektrisko automobiļu apkopi.

Pavisam svaiga elektromobiļa iegādes gadījumā nedrīkst aizmirst arī par automašīnas potenciālā nobraukuma pārbaudi. Mūsdienu tirgū pieejamie elektromobiļi mēdz krasi atšķirties tieši mērojamā attāluma ziņā. Piemēram, zaļās enerģijas cienītāju iemīļotais Nissan Leaf (2010.gads) spēj veikt aptuveni 110 km lielu attālumu bez atkārtotas uzlādes, savukārt šīs pašas automašīnas 2018.gada versija bez atkārtotas uzlādes spēj veikt vairāk nekā divas reizes lielāku attālumu – 240 km. 

Ja kārotais elektroauto jau noskatīts, paturiet prātā, ka auto pirkšana no privātpersonas, Jūs kā pircēju nostāda itin neaizsargātā pozīcijā no patērētāja tiesību aizsardzības puses. Tāpat tādā gadījumā iesakām pirms iegādes veikt auto diagnostiku.

Vai elektroauto iegāde patiesi ir tā vērta?

Izdarot secinājumus, jāsaka, ka elektroauto ir mūsdienīga izvēle, kas nodrošina ne tikai ekonomiskāku, bet arī apkārtējās vides vajadzībām piemērotāku pārvietošanos. 

Arī paša spēkrata uzturēšana un apkope ilgtermiņā neapšaubāmi būs daudz lētāka nekā ar benzīnu vai dīzeļdegvielu darbināmam auto. Ir vērts pieminēt arī drošības aspektu – modernie elektromobiļi neizmanto degvielu, kas ir viegli uzliesmojoša viela.

Arī braukšanas dinamikas ziņā elektroauto patiesi pārsteidz savus priekštečus. Pārvietošanās ar elektrisko spēkratu ir patīkami klusa arī straujākos ātruma uzņemšanas brīžos. Ja vēlaties izbaudīt patiesi relaksējošu braukšanas pieredzi, elektroauto patiesi ir tā vērts.

Neraugoties uz to, ka modernākie elektromobiļi maksā vairāk nekā 100 tūkstošus eiro, ilgtermiņā šāds auto ir visai izdevīga izvēle. Toties, ja pārvietošanās ar elektrisko automobili izvēršas par salīdzinoši īslaicīgu eksperimentu, tā izdevīgums var tikt pielīdzināts nullei. Jo ilgāk lietosiet, jo vairāk ietaupīsiet!

Īstais laiks elektroauto iegādei 

Atbildot uz jautājumu, vai šobrīd ir īstais laiks elektriskā automobiļa iegādei, jāsaka, ka dotajā brīdī elektroautomobiļu tirgus Latvijā vēl tikai plaukst, tāpēc, neskatoties uz elektroauto īpašniekiem sniegtajiem atvieglojumiem, katram šoferītim ir individuāli jāizvērtē savas finansiālās iespējas. Ņemiet vērā – jo plašāks būs elektroautomobiļu piedāvājums valstī, jo vairāk attīstīsies arī lietoto elektroauto tirgus, kas vairākumam iedzīvotāju neapšaubāmi būs izmaksu ziņā pieejamāks.

Elektroauto nozare mūsu valstī attīstās salīdzinoši lēnāk nekā citās Eiropas valstīs, taču tas nebūt nenozīmē, ka elektromobiļu klāsts Latvijā ir uzskatāms par ierobežotu. Daži no pieprasītākajiem elektroauto modeļiem mūsu valsts teritorijā ir tādi spēkrati kā Audi e-tron 55 quattro un Kia e-NIRO. 

Lai gan jauna elektroauto vidējā cena auto tirgū ir augstāka par lielāko daļu no mums jau ierastajiem vieglajiem auto, elektroauto iegādei iespējams saņemt arī kredītu. Avafin.lv auto kredīts būs īstais atbalsts elektroauto vīzijas ieviešanai reālajā dzīvē. Paturiet prātā, ka jebkura veida kredīti nozīmē atbildību un regulārus ikmēneša maksājumus.

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!