Auto pārbaude pirms pirkšanas

Atgriezties August 10, 2020

Lai iegādātos patiešām labu lietoto auto, nepietiks vien ar acij tīkamākā modeļa izvēlēšanos un pārsimts metriem, kas aizvadīti iemēģinot automašīnu tā dēvētajā testa braucienā. 

Auto iegāde ir visai laikietilpīgs process, kurā jārēķinās arī ar papildu izdevumiem, kas saistīti ar profesionālu automašīnas diagnostiku, vizuālā stāvokļa novērtēšanu, servisa apmeklējumu, auto elektrisko daļu pārbaudi un vairākiem citiem neatņemamiem auto pārbaudes elementiem pirms tā iegādes. 

Lai lietota spēkrata iegāde neizvērstos vienā no kārtējiem neveiksmes stāstiem, ielūkosimies dažos no būtiskākajiem automašīnas diagnostikas procesiem, kurus ieteicams veikt vēl pirms iegādes lēmuma pieņemšanas.

Būtiskākie virsbūves apskates elementi

Profesionāla auto diagnostika, par kuru parūpēsies Jūsu izvēlētais autoserviss, parasti notiek pēc īpašas shēmas.

Ietilpīgā auto pārbaudes pakete sākas ar padziļinātu auto virsbūves apskati.

Konkrētā pārbaude ir attiecināma uz automašīnas krāsas un lakas vispārējā stāvokļa novērtēšanu. Šī pārbaude galvenokārt koncentrējas uz visdažādākā tipa skrāpējumu un bukšu atklāšanu, kas ar neprofesionāļa aci var būt visai grūti saskatāmas. 

Virsbūves apskates laikā tiek veikta arī automašīnas krāsojuma biezuma novērtēšana. Šīs izpētes galvenais mērķis ir atklāt pārkrāsošanas un iepriekšējo remontdarbu pēdas.

Gadījumā, ja ekspertu slēdziens krāsošanas fakta konstatēšanā ir bijis pozitīvs, jāsāk aizdomāties par iespējamiem bojājumiem un to, cik smagos ceļu satiksmes negadījumos šis auto ir bijis iesaistīts.

Jāpievērš uzmanība arī faktoriem, kas varētu veicināt lielākas auto izmaksas ikdienā.

Salona vizuālā apskate

Auto pārbaude pirms tā iegādes nav iedomājama bez pienācīgas salona vizuālā stāvokļa novērtēšanas.

Vizuālā automašīnas salona pārbaude atklās visai skaidru ainu uz salona vispārējā nolietojuma līmeni. Auto eksperti silti iesaka neiegādāties automašīnu, kura iepriekš apskatīta tikai un vienīgi pārdevēja piedāvātajos attēlos tiešsaistes režīmā. Pievērsiet uzmanību, ka auto reālajā dzīvē gandrīz vienmēr izskatās citādāk.

Rūpīgi pārbaudiet visas automašīnas salona daļas, tajā skaitā auto sēdekļus, stūri, pedāļus un elkoņbalstus. Ja salona vizuālās apskates laikā atklājas nodiluma vai nezināmas izcelsmes pleķu pēdas, nekautrējieties pārdevējam uz to norādīt.

Rūpīgi jāapskata arī salonā atrodamās plastmasas detaļas – to bojājumus neprofesionāļa acij ne vienmēr ir tik viegli konstatēt.

Automašīnas elektrisko procesu pārbaude

Nākamais solis, kuru automašīnas diagnostikas procesā īstenos autoserviss, ir transportlīdzekļa elektrisko procesu pārbaude. Pie automašīnas elektriskajiem procesiem pieder tādas funkcijas kā auto spoguļu un sēdekļu apsilde, kā arī kondicioniera un apkures darbība.

Īpaši jāizceļ tieši automobiļa kondicioniera pārbaude, kas sastāv no kompresora apskates, sistēmas noslodzes noteikšanas, dzesēšanas šķidruma pārbaudes un kondicioniera dezinfekcijas. Ņemiet vērā, ka kondicioniera remonts, atkarībā no ierīcē atklātajām kļūmēm, var izmaksāt līdz pat 800 eiro. Tās ir diezgan vērā ņemamas papildu izmaksas, tādēļ pirms iegādes lēmuma pieņemšanas, kondicioniera pārbaude būtu ļoti ieteicama.

Kas attiecas uz auto sēdekļu, stūres un vispārējās auto apkures sistēmas darbību, pietiks vien ar salonā atrodamo paneļa pogu pārslēgšanu – ja visi elektriskie procesi ieslēdzas, izslēdzas un šķietami efektīvi izpilda savas funkcijas, tālāka pārbaude ekspertu pavadībā nav uzskatāma par obligātu.

Automašīnas dzinēja diagnostika

Kā viena no būtiskākajām automobiļa diagnostikas daļām noteikti jāatzīmē automašīnas dzinēja pārbaude. Automobiļa dzinēja pārbaude sastāv no vairākiem vitāli svarīgiem punktiem, to skaitā dzinēja sistēmas vispārējās diagnostikas, vadības bloka darbības diagnostikas, sensoru un izpildmehānismu pārbaudes, kā arī kļūdu analīzes un defektu konstatēšanas un novēršanas.

Automobiļa dzinēja diagnostikas laikā tiek rūpīgi pārbaudītas arī tādas sistēmas kā automašīnas degvielas, aizdedzes un izplūdes sistēmas. Mūsdienu automobiļu sistēmas ir ļoti advancētas, piemēram, auto degvielas sistēma sastāv no vairākiem mezgliem , kas defektu atklāšanu padara īpaši sarežģītu un laikietilpīgu. 

Lietota auto kārotājam ieteicams fokusēties uz tādām degvielas sistēmas defekta pazīmēm kā paaugstināta auto dūmainība, nevienmērīga dzinēja darbība un jūtami jaudas zudumi. Automašīnas dzinēja pārbaudi piedāvā teju vai katrs autoserviss, un šīs pārbaudes sniegtā informācija ir ļoti detalizēta. 

Automobiļa bremžu pārbaude

Lai pārliecinātos par lietotā auto vispārējo drošības līmeni, servisā jāveic arī automašīnas bremžu diagnostika. Bremzes ir viens no svarīgākajiem automašīnas elementiem, un to nevienmērīgā darbība var liecināt par dažādām nopietnām auto tehniskā rakstura problēmām. Auto eksperti vienbalsīgi uzsver, ka automobiļa bremžu pārbaude pirms pirkšanas ir ļoti svarīga un var palīdzēt izvairīties no dažādiem neveiksmīgiem atgadījumiem uz ceļa.

Bremžu diagnostikas process ir salīdzinoši īss – tas ilgst aptuveni 15 minūtes, un tā efektivitāte ir vērtējama visai augstu. Gadījumā, ja kāda iemesla dēļ kāroto auto pirms iegādes nav iespējams aizvest uz bremžu sistēmas diagnostiku pieredzējušu meistaru pavadībā, jāpievērš pastiprināta uzmanība testa brauciena laikā dzirdamajām skaņām. 

Čīkstošas, griezošas un izteikti metāliskas skaņas var liecināt par nodilušām un aizķepušām starplikām, nevienmērīgu bremžu kluču nodilumu un bremžu aizsarga stiprinājuma pārlieko vaļīgumu. Šīm un citām ar bremžu sistēmu saistītām problēmām attiecīgo daļu nomaiņa vai remonts var būt neatliekams.

Spēkrata ritošās daļas izpēte

Lai pēc iespējas veiksmīgāk izvairītos no ievērojamām papildu izmaksām, pirms iegādes lietotajam auto vēlams veikt arī spēkrata ritošās daļas jeb piekares diagnostiku. Automobiļa ritošās daļas pārbaude ir īpaši svarīga tieši autovadītāja drošības sajūtas kontekstā, jo kārtībā esoša un visām tehniskajām prasībām atbilstoša auto piekare nodrošina ievērojami drošāku pārvietošanos. 

Ritošās daļas diagnostikas laikā tiek pastiprināti pārbaudītas auto tiltu bukses, bremžu uzlikas, amortizatori, kā arī kopējais automašīnas virsbūves stāvoklis. Ievērojiet, ja testa brauciena laikā novērojama apgrūtināta bremzēšana un dažāda veida grabošas skaņas, kas nāk no automobiļa apakšas, tās pavisam noteikti ir pazīmes, kas liecina par auto ritošās daļas defektu klātesamību.

Veiciet papildu auto diagnostiku

Pirms iegādes jāielūkojas arī portālā CSDD. Par vienu no svarīgākajiem auto pirms pirkšanas elementiem tiek uzskatīta spēkrata nobraukuma vēsture. Iegādājoties lietotu spēkratu, auto jomas eksperti iesaka neticēt pārdevējam uz vārda un spēkrata nobraukumu pārbaudīt ar CSDD starpniecību. Šī informācija CSDD vietnes e-vidē ir pieejama pilnīgi bez maksas. Ņemiet vērā, ka CSDD piedāvā apskatīt ne tikai auto faktisko nobraukumu, bet arī automašīnas pēdējās tehniskās apkates laikā iegūtos datus. Atcerieties, ka CSDD e-režīmā uz auto tehnisko pirmspirkšanas apskati var pieteikties arī attālināti.

Apskatot kāroto auto, vēlams īpašu uzmanību pievērst rūsas pleķu klātesamībai. Pat sīkākie korozijas pleķi uz tādām vietām kā auto riteņu arkas, durvju rāmji un virsmu ap automašīnas lukturiem var liecināt par milzīgas problēmas tuvošanos, kuras novēršana, visticamāk, prasīs lielus finansiālos ieguldījumus.

Paturiet prātā, ka uz transportlīdzekļiem, kas jaunāki par 10 gadiem, rūsas pēdām nevajadzētu būt sastopamām. Ja pamanāt korozijas iezīmes uz 10 gadus veca auto, šādu auto labāk neiegādāties.

Testa brauciena liekā iespējams veikt pašrocīgu apslēpto defektu diagnostiku. Patstāvīga pārbaude, protams, nebūs tik precīza kā profesionāla līmeņa pārbaude servisā, taču ļaus Jums pieredzēt pietiekoši daudz, lai saprastu, ka ar auto kaut kas nav īsti kārtībā. Dodoties testa izbraukumā, ieteicams iemēģināt maksimālo paātrinājumu, jo auto pārslodzes laiks ir tas brīdis, kad visbiežāk novērojami nevēlami trokšņi, kas var liecināt par kādu iepriekš neatklātu automašīnas defektu. Papildu izmeklējumi un detalizētāka informācija gan būs jāmeklē pie jomas speciālistiem. 

Ņemiet vērā, ka lietotas automašīnas iegāde no Jums nepazīstama un iepriekš nepārbaudīta pārdevēja ir īpaši riskanta, tādēļ pirms pirkšanas vēlams pārliecināties par izvēlētā pārdevēja uzticamību. Šajā jautājumā lieti noderēs citu šoferīšu atsauksmju un ieteikumu pārbaude internetā. Dodiet priekšroku autorizētiem auto dīleriem, jo spēkrati, kas apskatāmi šādās tirgošanas vietās, vienmēr nāk komplektā ar CSDD datubāzē pārbaudītu vēsturi. 

Lietotas automašīnas iegādē un tās neatliekamo remonta izdevumu segšanā lieti noderēs Avafin.lv piedāvātais kredīts automašīnas iegādei vai tās remontam. Neaizmirstiet – aizņēmums nozīmē atbildību!

Vai nepieciešams kredīts?

Piesakieties Avafin.lv!